Treidaus työkalut

Treidaus työkalut ovat välttämättömiä mikäli haluat käydä ammattimaista kauppaa pörsissä. Parhaimmillaan tekniset analyysit ja työkalut tarjoavat kriittistä dataa siitä milloin, miten ja missä kannattaa treideihin lähteä. Monet ammattilaiset käyttävät työkaluja oman intuition ja päätöksenteon tukena.

Tässä kirjoituksessa perehdymme suosituimpiin ja mielestämme parhaisiin fundamentaaleihin jotka liittyvät treidaamisen työkaluihin. Kaikki esittelemiämme työkaluja ei tarvitse käyttää, valitse vain muutama jonka koet auttavan sinua kaupankäynnissä.

Myös reaaliaikaisten kurssigraafien saatavuus on tärkeää. Jos haluat käyttää ulkopuolista grafiikkaa, voimme lämpimästi suositella Tradingview -palvelua. Tosin sitä ei ole saatavana Suomen kielellä.

Aloita treidaaminen oikeilla työkaluilla

Nordnet tarjoaa sinulle tarvittavat työkalut treidaamisen aloittamiseen. Luo tili Nordnetille ja tutustu sen kattavaan valikoimaan sijoituskohteita.

Tärkeimmät huomiot

Tekniseen analyysiin luottavat treidaajat käyttävät laajaa valikoimaa erilaisia indikaattoreita, kaavioita ja linjureita saadakseen vahvoja signaaleja myynnin ja ostamisen tueksi. Jotkut näistä analyyseistä tulkitsevat hinta historiaa, toiset vaihto volyymiä ja jotkut momentumia ja muita kriittisiä lukuja.

Näitä työkaluja käytetään harvemmin yksinään, usein käytössä on 2 – 3 päätyökalua joiden antamiin signaaleihin treidit painottuvat.

Nämä tekniset työkalut voidaan karkeasti jakaa kahteen luokkaan:

Overlayt: tekniset indikaattorit jotka käyttävät samaa kaaviota kuin kurssimuutokset. Näiden analyysityökalujen merkinnät näkyvät suoraan kaupankäynnin kohteena olevan instrumenttikartan päällä. Tällaisia työkaluja ovat esimerkiksi MA eli moving average ja klassikot kuten Bollinger Bands.

Oskillaattorit: oskillaattorit antavat signaaleja yleensä intrumenttikartan alle ilmestyvässä graafissa, jossa näkyvät muun muassa volyymit ja momentumit. Tällaisia työkaluja voivat olla muun muassa Stokastinen oskillaattori, MACD tai RSI

Indikaattoreita on olemassa satoja joten valinnanvaraa riittää. Kuitenkin jokaisen treidaajan kannattaa ensin itse testata mitkä indikaattoreista ja muista työkaluista tuntuvat parhaimmalta. Eri kaupankäyntialustat tarjoavat erilaisia työkaluja, esimerkiksi eToro tarjoaa sosiaalista kaupankäyntiä jossa voit seurata muiden sijoittajien portfoliota reaaliajassa.

On-Balance Volume - indikaattori

Klassikkojen klasikko On-Balance Volume eli (OBV) mittaa positiivista ja negatiivista volyymin muutosta.

Tämä indikaattori kuvastaa tarkemmin sitä kuinka paljon volyymiä on ollut esimerkiksi päivänä jolloin osakekurssi on noussut ja vastaavasti kun laskenut.

Tätä voidaan käyttää antamaan signaaleja trendin kääntymisen suhteen.

Kun OBV kasvaa se kertoo, että ostajilla on tarpeeksi voimaa nostaa kurssia jopa vieläkin korkeammaksi, kun taas laskiessa se voi antaa viitteitä laskun vahvistumisesta entisestään.

Pro tip: kun indikaattori ja valitsemasi instrumentin kurssi liikkuu eri suuntaan on todennäköisesti vastassa trend reversal eli trendin kääntyminen.

MACD - indikaattori

Hyvin tunnettu moving average convergence divergence eli tutummin (MACD) auttaa treidaajia hahmottamaan tredin suunnan ja kyseisen trendin momentumin. MACD on yksi käytetyimmistä työkaluista treidaamisen tueksi, koska se antaa vahvoja signaaleja eri asioiden suhteen.

Kun MACD on yli nollassa on kurssi nousujohteinen ja vastaavasti kun alle nolla on kurssi laskujohteinen.

Pro tip: jos MACD on alle nolla ja linja leikkaa sen alta on kyseessä hyvin todennäköisesti lähtö shorttiin ja vastaavasti toisinpäin bulliin. Mielestämme MACD tulisi olla jokaisen treidaajan työkaluissa, koska sillä voidaan tukea myös muiden indikaattoreiden antamia tulkintoja.

A/D line

A/D line eli accumulation / distribution line kertoo kuinka paljon rahaa virtaa sisään instrumenttiin ja kuinka paljon ulos. Tämä indikaattori on vähän kuin OBV, mutta se ottaa huomioon myös muit asioita.

Jos kurssi päättyy lähelle viimeisintä korkeinta kohtaa, indikaattori antaa volyymille enemmän arvoa kuin jos se sulkisi lähelle keskimääräistä kurssihintaa. Näiden kahden hyvin samanlaisen instrumentin ero kertoo siitä minkä takia on hyvä käyttää vähintään kahta eri teknistä analyysiä päätöksenteon tukena.

Pro tip: jos A/D linja alkaa tippua vaikka hinta nousee voi se olla merkki trendin kääntymisestä ja sama myös toisinpäin.

ADX - indikaattori

ADX indikaattori eli average directional index kertoo trendistä. ADX:ää käytetään mittaamaan trendien vahvuus tulkitsemalla kunkin trendin momentumia.

Tässä indikaattorissa on yksi pää viiva ja kaksi muuta viivaa, jotka ovat DI+ ja DI- eli suunta indeksit.

Hyvä muistisääntö ADX treidaajille:

  • ADX yli 20 ja DI+ yli DI- = nousutrendi (Bull)
  • ADX yli 20 ja DI- yli DI+ = laskutrendi (bear)
  • ADX alle 20 = heikko trendi jossa ei juurikaan momentumia, ei vahvaa signaalia kumpaankaan suuntaan.

Stokastinen oskillaattori

Stokastinen oskillaattori mittaa nykyistä hintaa verrattuna halutun aikavälin keskiarvoa. Tämän indikaattorin indea on antaa signaali trendin vahvistumisesta eli saadaanko uusi korkein tai uusi alhaisin kurssi.

Protip: kun oskillaattori näyttää yli 80 on instrumentti yliostettu ja vastaavasti kun alle 20 se on yli myyty. Näiden kahden päätöksen pohjalta voit miettiä onko tulossa uusi korkein tai uusi alhaisin vai kääntyykö trendi. Tarkista vielä vahvistukset muista teknisistä analyyseistä.

Kokeile näitä työkaluja tositilanteessa