Sijoita Litiumiin – Näin voit sijoittaa litiumiin [opas]

Muutaman viime vuoden aikana litium on noussut suurella tavalla investointien valokeilaan.

Tämän epätavallisen metallin hinta on noussut yli 500 % vuosien 2020 ja 2021 välillä: hintamuutos, joka on kiinnittänyt sijoittajien huomion ympäri maailmaa. Haluatkin varmasti tietää, että miksi?

No mitä yhteistä on älypuhelimella, kannettavalla tietokoneella ja sähköautolla? Ne kaikki luottavat litiumakkuihin.

Elektroniikan ja sähköajoneuvojen kasvava kysyntä sekä litiumin talteenoton vaikeudet ovat johtaneet vakavaan epätasapainoon kysynnän ja tarjonnan välillä, mikä on jättänyt potentiaalisen mahdollisuuden sijoittajille.

Mutta litiummarkkinat eivät ole niin yksinkertaiset kuin miltä se aluksi voi näyttää. Markkinoilla on useita vivahteita, ja jokaisen ymmärtäminen on elintärkeää älykkäiden sijoituspäätösten kannalta.

Olemme koonneet avuksi oppaan, joka selittää tarkalleen, mikä on litium, mikä ohjaa litiummarkkinoita, onko metalli hyvä sijoitus tulevaisuutta ajatellen ja monta muuta aiheeseen liittyvää asiaa.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees. {etoroCFDrisk}% piensijoittajien CFD-sopimuksista menettää rahaa.

Sijoita litiumiin helposti ja turvallisesti

eToron kautta on mahdollista käydä kauppaa osakkeilla 0% komissioilla. Avaa tili 3 minuutissa ja aloita sijoittaminen jo tänään! Helppokäyttöinen, edullinen, nopea ja turvallinen.

Miten sijoittaa litiumiin?

Litiummarkkinoiden ollessa lapsenkengissä sijoitustuotteiden lista on muita hyödykkeitä alhaisempi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sijoittajat eivät voisi altistua näille jännittäville markkinoille. Tällä hetkellä on kaksi näkyvää tapaa altistaa sijoitussalkku litiumteollisuudelle: litiumosakkeet ja litium ETF:t.

Litium osakkeet

Litiumosakkeisiin sijoittaminen on sama kuin mihin tahansa muuhun osakkeeseen sijoittaminen. Ensinnäkin sinun kannattaa tehdä asianmukainen taustaselvitys, jotta tiedät mitä litiumosakkeita haluat omistaa.

Huimat kustannukset eivät aina vastaa litiumin osakkeiden huimaa nousua. Uuden kaivostoiminnan aloittaminen voi olla kallista ja loppujen lopuksi osakkeen arvo riippuu yrityksen terveydestä.

Tästä huolimatta litiumosakkeet ovat menestyneet erittäin hyvin viimeisen viiden vuoden aikana.

Joitain johtavia tai hyviä litiumosakkeita voivat olla esimerkiksi seuraavat:

 • Albemarle (ALB
 • Sociedad Quimica ja Mínera de Chile (SQM)
 • Lithium Americas Corp. (LAC)
 • Gangfeng Lithium (GNENF)
 • Livet (FMC)
 

Litium osakkeet edut 

 • Korkea ansaintapotentiaali, jos yksittäisellä osakkeella menee hyvin.
 • Monet litiumosakkeet maksavat osinkoja.
 • Monilla litiumin tuottajilla on myös vaihtoehtoisia rahavirtoja, mikä tarkoittaa, että osakkeet voivat tarjota suojaa litiumin hintavaihteluilta.
 

Litium osakkeet riskit 

 • Kuten kaikki osakkeet, litiumosakkeiden tuotto riippuu yrityksen terveydestä. Siksi on tärkeää pysyä ajan tasalla yrityksen perusteista. Muista tehdä oma tutkimus.
 

Litium ETF:t

Jos yksittäisten osakkeiden tutkiminen ja arviointi vie liikaa aikaa, sijoittajat voivat myös hyödyntää litiumpörssissä noteerattuja rahastoja. Litium ETF:t seuraavat indeksiä, joka koostuu kokoelmasta litiumosakkeita. Sijoittamalla ETF:ään sijoittaja voi päästä käsiksi välittömästi hajautettuun salkkuun, joka voi sisältää sekä litiumin tuottajia että litiumin valmistajia.

Tässä joitain suosituimpia litium ETF:iä:

 • Global X Lithium & Battery Tech ETF (LIT)
 • First Trust NASDAQ Clean Edge Green Energy Index Fund (QCLN)
 

Litium ETF edut 

 • Välitön hajautus laajalle valikoimalle litiumiin keskittyviä osakkeita.
 • Vähemmän riskialtista kuin yksittäiset osakkeet, koska se hajauttaa sijoitusriskin suureen osakesalkkuun.
 • Kuten yksittäiset osakkeet, jotkut ETF:t voivat tarjota mahdollisuuden positiiviseen kassavirtaan osinkojärjestelmän kautta.
 

Litium ETF riskit 

 • Kun litiummarkkinat ovat trendissä, ETF-rahastojen tuotot eivät välttämättä ole yhtä suuria kuin yksittäisten osakkeiden tuotto.
 • ETF:t eivät ole ilmaisia tuotteita. ETF:n toiminnasta ja ylläpidosta palveluntarjoaja voi yleensä veloittaa sijoittajilta jonkin tietyn prosenttiosuuden.

Näin sijoitat litiumiin eTorolla

Miettiessäsi missä kaupankäyntialustalla voit sijoittaa litiumiin, suosittelemme, että käytät eToroa. eToron kaupankäyntikulut lukeutuvat yhdeksi markkinoiden edullisimmaksi. Lisäksi sen tarjonta on laaja ja tilinluomisprosessi sisältää vain muutaman vaiheen. 

Voit sijoittaa litiumiin seuraavien vaiheiden kautta:

 • Valitse tarpeitasi vastaava kaupankäyntialusta, jonka kautta voit tehdä litiumsijoituksia. Tässä tapauksessa suosittelemme eToroa. 
 • Siirry tilinluomisprosessiin, joka vie vain muutamia minuutteja.
 • Onnistuneen rekisteröitymisen jälkeen siirry tallettamaan tilillesi haluamasi summa. 
 • Etsi eTorosta sijoituskohteesi, joka tässä tilanteessa on litium.
 • Viimeistele prosessi valitsemalla hinta sekä määrä. 
 
Seuraavaksi näet vielä kuvaohjeistuksen eToron tilinluomisprosessista:

Kohta 1 - Avaa tili eTorolle

Seuraa alapuolella olevia ohjeita luodaksesi itsellesi käyttäjän eTorolle, ostaa ja myydä litiumiin liittyviä sijoitustuotteita.

 • Siirry www.etoro.com/fi sivuille ja klikkaa liity nyt tai käy kauppaa nyt -painiketta.
 • Täytä lyhyt rekisteröitymislomake, jossa pyydetään yhteystietojasi. Voit rekisteröityä suoraan myös Facebook tai Gmail tililläsi.
 • Viimeistele rekisteröitymislomake lukemalla ilmoittamalla lukeneesi ehdot painamalla rastin ruutuun ja klikkaa rekisteröidy -painiketta.

Kohta 2 - Vahvista tilisi

Kaikki palvelut verkossa, joissa raha liikkuu ja jotka kuuluvat rahavalvonnan alaisuuteen vaativat henkilöllisyyden todentamisen, joka tehdään seuraavasti:

 • Kun olet lähettänyt rekisteröitymislomakken palveluun, sinua pyydetään vahvistamaan tilisi.
 • Tilin vahvistaminen tapahtuu lähettämällä todiste henkilöllisyydestä. (kuva henkilöllisyystodistuksesta, esimerkiksi ajokortti tai passi) ja todistus asuinpaikasta. (kuva laskusta, esimerkiksi viimeisin sähkölasku, jossa on nimesi ja asuinpaikkasi yhteystiedot näkyvissä. Ei saa olla yli puoli vuotta vanha.)
 

Sinun ei tarvitse itse murehtia dokumenttien tarkistamisesta. eToro ilmoittaa sinulle sähköpostilla, kun dokumentit on tarkistettu ja käyttäjätilisi on vahvistettu.

Mihin litiumia käytetään yleisesti?

Litium, joka on saanut nimensä Kreikan kiven sanasta lithos, on alkalimetalli, joka on ollut uskomattoman tärkeä nykymaailman muovaamisessa. Hopeanvalkoinen metalli on yksi maan kevyimmistä, joka kestää tiheän sähkökemiallisen varauksen, mikä tekee siitä täydellisen innovatiivisille teknologioille.

Vaikka tätä kyseistä metalli on runsaasti maankuoressa, sitä löytyy tyypillisesti muiden mineraali- tai suolaesiintymien sisältä. Kun se on löydetty, litiumin erottaminen puhtaaksi louhintaan ja jalostukseen kuluu useita kuukausia.

Kun tämä hyödyke on puhdas, sitä käytetään useimmissa tuotteissa, mukaan lukien monet, joita löydät kodistasi. Sitä käytetään lääkkeiden, keramiikan, lasin, voiteluaineiden valmistuksessa, ja mikä tärkeintä sitä käytetään litiumakkujen valmistuksessa, joita on suurimmassa osassa sähkölaitteita.

Mitä pitää ottaa huomioon sijoittaessa litiumiin?

Kuten kaikki muut hyödykkeet, onnistunut litiumsijoitus edellyttää kaikkien markkinoiden vivahteiden ymmärtämistä.

Vaikka kysyntä ja tarjonta ovatkin merkittävä liikkeellepaneva voima. erityyppisten litiumien tuntemus, erilaisten louhintatekniikoiden ymmärtäminen ja kysynnän johtajuuden ymmärtäminen auttavat sinua tekemään vahvempia investointipäätöksiä.

Tarjonta vs. kysyntä

Kuten useimmat tietävät, tarjonta ja kysyntä ovat avaintekijä useimpien markkinoiden takana. Vuodesta 2020 lähtien litiumin kasvava kysyntä ja rajoitettu tarjonta ovat nostaneet litiumin hintoja.

Toisaalta litiumakkujen kasvava tarve saattaa lisätä kysyntää. Toisaalta on mahdollista, että tarjonta puuttuu, koska litiumin poistaminen maasta kestää.

Tästä syystä jotkut asiantuntijat uskovat, että litiummarkkinat tarjoavat täydellisen kysynnän ja tarjonnan epätasapainon, jota sijoittajat etsivät. Litiumsijoittajien keskuudessa tätä tarjonnan ja kysynnän välistä kuilua kutsutaan ”suureksi jaoksi”.

Innokkaiden litiumsijoittajien on pohdittava, kuinka suuri jako muuttuu ajan myötä. Kun kysynnän ja tarjonnan välinen kuilu kasvaa ja sulkeutuu, investointimahdollisuudet voivat muuttua.

Sähköautojen vallankumous

Toinen tekijä, joka kaikkien litiumsijoittajien on otettava huomioon, on kysyntä, joka syntyy autoteollisuuden vallankumouksesta.

Suurin osa litiumin kysynnästä tulee litiumioniakkujen tarpeesta.

Litiumparistot ovat kevyempiä, kestävämpiä ja täysin ladattavia, mikä mahdollistaa suuren sähkövarauksen säilyttämisen pitkiä aikoja. Niitä on käytetty elektronisissa laitteissa vuosikymmeniä.

Litiumista on kuitenkin tullut elektronisten laitteiden ohella suosituin metalli sähköajoneuvojen vetoakkujen valmistuksessa – tuote ja toimiala, jota painostetaan voimakkaasti sen vihreiden tunnusmerkkien vuoksi. Sähköautojen kysyntä on vaikuttanut eniten litiumin hintoihin muutaman viime vuoden aikana.

Vuoden 2022 McKinseyn raportin mukaan sähköautojen myynti kasvoi huikeat 50 % vuonna 2020. Samaan aikaan litiumin hinnat nousivat pilviin 550 %:lla.

Tesla on luultavasti autonvalmistaja, joka aloitti ensimmäisenä litiumin hintakeskustelut. Sähköautojen vallankumous on kuitenkin nyt laajentumassa muihin autonvalmistajiin, mukaan lukien Ford, BMW, Audi ja Volkswagen.

Kuinka suuri tämä sähköauton vallankumous on? Valitettavasti siihen ei kukaan osaa sanoa mitään. Mutta tulevien litiumsijoittajien tulisi kiinnittää myös siihen huomiota.

Litiumin hinta

Hyödykkeeseen sijoittaessa on yleistä seurata julkisesti noteerattua hintaa. Tämä on kuitenkin hankalaa litiumin suhteen, koska sillä ei käydä julkista kauppaa.

Tuottajien ja kuluttajien väliset kaupat tehdään yksityisesti, joten todellista markkina-arvoa on erittäin vaikea seurata.

Tämän seurauksena litiumin hintaa tarkastellaan muutamien riippumattomien yritysten kautta, jotka käyttävän alan sisäisiä yhteyksiään antaakseen käsityksen spot-hinnasta. Jokainen näistä riippumattomista tuottaa hinta-arvioita fyysisiltä markkinatoimijoilta suurimmalle osalle litiumlopputuotteista, mukaan lukien litiumkarbonaatti ja litiumhydroksidi.

Vaihtoehtoisesti sijoittajat voivat seurata litiumin tuottajien osakkeiden hintaa. Tämä voi tarjota litiumin hinnan välitysarvon, jota voidaan käyttää nousevan tai laskevan hinnan arvioimiseen.

Onko litium hyvä sijoitus?

Litium on avain moniin tuotteisiin maailmanlaajuisesti, ja sitä tarvitaan todennäköisesti pitkään tulevaisuudessa. Koska elektroniikan ja sähköautojen tarve kasvaa jatkuvasti, kysynnän perustelut ovat selvät.

Litiumin tarjoamat mahdollisuudet eivät ole jääneet huomaamatta yritys- ja sijoituspiireissä. Aiemmin Teslan toimitusjohtaja Elon Musk on spekuloinut, että ”jos haluat lyödä rahoiksi, avaa litiumkaivos”. Myös maailmankuulu sijoittaja Warren Buffet näyttää kuulleensa neuvon.

Buffetin Berkshire Hathaway on harrastanut litiumin uuttamista geometrisillä suolausliuosmenetelmillä, mikä on sen geometristen voimaloiden sivutuote.

Vaikka litium nauttii tällä hetkellä noususuhdanteesta, olisi naivia ajatella, että litium on immuuni huipputeknologian tai litiumin korvikkeiden uhille.

Onko litium siis hyvä sijoitus? No, joidenkin tärkeiden etujen ja haittojen tarkastelu saattaa auttaa sinua päättämään, onko litium oikea sijoitusvaihtoehto sinulle.

Litium sijoitus plussat

 • Litium voi auttaa monipuolistamaan olemassa olevaa portfoliota
 • Se on tällä hetkellä ratkaisevan tärkeää nykypäivän elämälle
 • Ympäristömääräysten voimaantulon myötä sähköajoneuvojen tarve ja uusiutuvista energialähteistä tuotetun sähkön varastoinnin tarve voi ohjata kysyntää seuraavan vuosikymmenen ajan
 

Litium sijoitus miinukset

 • Se on hyödyke, joka voidaan korvata, jos tekniikka muuttuu tai tilalle tulee parempi elementti
 • Litiumin hintaa ei ole helppo seurata, ja se voi toisinaan olla erittäin epävakaa
 • Markkinoilla on vähemmän likviditeettiä muihin hyödykkeisiin verrattuna
 • Valittavana on vähemmän sijoitustuotteita

Yhteenveto

Parin viimeisen vuoden aikana litiummarkkinat ovat olleet valokeilassa. Sen jälkeen, kun se on kiinnittänyt sijoittajien huomion maailmanlaajuisesti, se on hyödyke, joka voi lisätä sijoitussalkun hajauttamisen kokonaan uudelle tasolle.

Vihreiden teollisuudenalojen viimeaikaisen kysynnän myötä kiinnostus tätä hyödykettä kohtaan ei ole koskaan ollut suurempi. Valitettavasti litium investointia ei voida saattaa loppuun ”aseta ja unohda” -strategialla. Sijoittajan on oltava tietoinen useista vivahteista.

Sijoittajien on pysyttävä ajan tasalla sähköautojen vallankumouksen muutoksista, seurattava louhintatekniikoiden muutoksia ja tiedostettava uusia kaivostoimintoja. Jos sijoittaja kuitenkin pysyy litiumuutisten tahdissa ja hallitsee kysyntään ja tarjontaan vaikuttavia tekijöitä, litiumosakkeet ja ETF:t tarjoavat erinomaisia vaihtoehtoja niille, jotka haluavat päästä näille jännittäville markkinoille.

Käy kauppaa litiumilla näillä alustoilla

5/5

Amerikkalaiset osakkeet 0 € komissioilla

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees. {etoroCFDrisk}% piensijoittajien CFD-sopimuksista menettää rahaa.