Tokmanni osake – Suomen ainoa valtakunnallinen halpakauppaketju

Tokmanni on suomalainen Helsingin pörssissä noteerattu kauppaketju, joka perustettiin vuonna 1989. Liikevaihdolla mitattuna yritys oli Suomen suurin ja ainoa valtakunnallinen halpakauppaketju vuonna 2019. Tokmannilla on Suomessa noin 200 myymälää ympäri Suomen.

Aikaisemmin Tokmannille kuuluvat liikkeet olivat melko hajanaisia hallinnollisesti, jonka takia Tokmanni toteutti yhdenmukaistamisen, jonka myötä kaikki yrityksen myymälät koottiin Tokmanni brändiin kuuluviksi.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Osta Tokmanni osaketta - komissio 0%

eToron kautta on mahdollista käydä kauppaa osakkeilla 0% komissioilla. Avaa tili 3 minuutissa ja aloita sijoittaminen jo tänään! Helppokäyttöinen, edullinen, nopea ja turvallinen.

Osta Tokmanni (TOKMAN) osaketta

Me suosittelemme ostamaan Tokmannin kaltaisia osakkeita eTorosta. eToro on kansainvälinen kaupankäyntialusta, jonka avulla kaupankäynti voi olla huomattavasti kannattavampaa, kun siitä ei tarvitse maksaa moninkertaisia palkkioita.

  1. Siirry eToron sivuille ja luo sijoitustili.
  2. Tilin luomisen jälkeen tee talletus, eli talleta sen verran sijoituspääomaa, jonka olet valmis sijoittamaan halpatavaratalojen osakkeisiin. Voit käydä palvelussa kauppaa myös amerikkalaisilla osakkeilla ilman välityspalkkioita.
  3. Etsi tuhansien sijoitustuotteiden joukosta mielenkiintoisimmat vaihtoehdot. Jos et löydä etsimääsi, voit aina käyttää hakutyökalua, joka löytää osakkeet nimen perusteella.
  4. Kun löydät sopivan sijoituskohteen, klikkaa painiketta osta, jonka jälkeen omistat kyseisen yrityksen osakkeita heti, kun toimeksiantosi menee läpi, riippuen asettamastasi ostohinnasta.

Tokmanni osakkeiden ostaminen

Myymäläketjuihin sijoittaminen on mielekästä ja järkevää puuhaa. Keskimäärin myymäläketjuihin sijoittamista on pidetty hyvänä sijoituksena, sillä monet näistä ovat saavuttaneet vakiintuneen aseman kuluttajien keskuudessa.

Tokmanni tunnetaan myös hyvänä osingonmaksajana, joka on palkinnut sijoittajia jo vuosi toisensa jälkeen. Huomion arvoisena asiana mainittakoon, että Tokmanni maksoi osinkoja myös koronapandemian aikana.

Tarkastellaan osingoista lisää hetken päästä, katsotaan seuraavaksi kuvalliset ohjeet osakkeiden ostamisesta eTorolla.

Kohta 1 - Avaa tili eTorolle

Seuraa alapuolella olevia ohjeita luodaksesi itsellesi käyttäjän eTorolle, jotta voit ostaa ja myydä Tokmannin kaltaisia osakkeita.

 • Siirry www.etoro.com/fi sivuille ja klikkaa liity nyt tai käy kauppaa nyt -painiketta.
 • Täytä lyhyt rekisteröitymislomake, jossa pyydetään yhteystietojasi. Voit rekisteröityä suoraan myös Facebook tai Gmail tililläsi.
 • Viimeistele rekisteröitymislomake lukemalla ilmoittamalla lukeneesi ehdot painamalla rastin ruutuun ja klikkaa rekisteröidy -painiketta.

Kohta 2 - Vahvista tilisi

Kaikki palvelut verkossa, joissa raha liikkuu ja jotka kuuluvat rahavalvonnan alaisuuteen vaativat henkilöllisyyden todentamisen, joka tehdään seuraavasti:

 • Kun olet lähettänyt rekisteröitymislomakken palveluun, sinua pyydetään vahvistamaan tilisi.
 • Tilin vahvistaminen tapahtuu lähettämällä todiste henkilöllisyydestä. (kuva henkilöllisyystodistuksesta, esimerkiksi ajokortti tai passi) ja todistus asuinpaikasta. (kuva laskusta, esimerkiksi viimeisin sähkölasku, jossa on nimesi ja asuinpaikkasi yhteystiedot näkyvissä. Ei saa olla yli puoli vuotta vanha.)
 

Sinun ei tarvitse itse murehtia dokumenttien tarkistamisesta. eToro ilmoittaa sinulle sähköpostilla, kun dokumentit on tarkistettu ja käyttäjätilisi on vahvistettu.

Tokmanni osinko – minkälaisia osinkoja halpaketjumyymälät tarjoavat?

Tokmanni on hyvä sijoitus kahdesta syystä: se maksaa hyvin osinkoja ja pystyy säilyttämään osakekohtaisen arvonsa melko tehokkaasti ja jopa kasvattamaan sitä pitkällä aikavälillä.

Osinkohistoria:

 • 2017: 0,41 euroa per osake + 0,10 lisäosinko
 • 2018: 0,41 euroa per osake
 • 2019: 0,50 euroa per osake
 • 2020: 0,25 euroa per osake + 0,37 lisäosinko
 • 2021: 0,85 euroa per osake
 

Tokmanni maksaa osinkoa sijoittajille erittäin avokätisesti ja palkitsee heidän hyvin onnistuneen vuoden päätteeksi. Osinkojen kehitys on jo pitkään ollut positiivinen vallitsevista tilanteista huolimatta.

Tokmanni historia

Tokmannin juuret yltävät 80-luvun lopulle paikallisten kauppiasperheiden omistamiin halpakaupan ketjuihin. 1980-luku oli Suomessa varsinaista halpakauppojen kulta-aikaa, kun niitä nousi jatkuvasti ympäri Suomen.

Tunnettuja halpakauppoja olivat Pirkkalassa Juha ja Paula Mannisen vuonna 1974 perustama Vapaa valinta, 1978 Oulussa Pirkko ja Hannu Vuokilan perustama Säästökauppa, 1979 Kajaanissa Paavon ja Sepon perustama Maxi-Makasiini, 1980 Kari ja Arja Hautasen perustama Tarjoustalo, Karjaalla Timo ja Tapio Halmen perustama Säästöpörssi, 1985 Kouvolassa Seppo ja Jukka Saastamoisen perustama Robinhood ja Itä-Suomen alueella toiminut Tokmanni, joka alun perin tunnettiin nimellä Okman Oy, sen perustivat Kyösti ja Kari Kakkonen vuonna 1989.

1995 Tokmanni kylpi pienessä kohussa, kun Stockmann vaati Tokmannia luopumaan nimestään kirjeellä. Asiaa käsiteltiin myös marraskuussa 1997, kun Stockamannia edustanut asianajotoimisto lähetti Kakkosille uuden kirjeen, jossa yhtiötä syytettiin Stockmannin toiminimen loukkaamisesta. Kirjeessä vaadittiin Tokamannia luopumaan kaupparekisterissä olevasta aputoiminimestään Kauppahuone Tokmanni.

Tokmanni oli Stockmannin mukaan käyttänyt paikallismainonnassa myös otsikkoa $tokmanni.

Tokmanni ilmoitti vastauksessa luopuvansa $tokmannin käyttämisestä mainoksissaan, mutta Tokmanni nimestä ei suostuttu luopumaan, koska Kakkosen mukaan se erottuu selkeästi sen ruotsinkielisessä merkityksessään TOK (hullu) ja Man (mies) eli hullumies, joka hänen mukaansa viittaa hullun halpoihin hintoihin.

Käräjä- ja hovioikeus hylkäsivät kanteen kaikilta muilta osin, paitsi siltä, että mainonnassa ei enää saanut käyttään $tokmanni nimeä.

Valtakunnalliseksi kauppaketjuksi Tokmanni laajentui vasta 2000-luvun alussa, kun yrityksen omistusrakenne muuttui. Pääomistukseen astui sijoituskonserni CapMan, joka omisti 60,6 prosentin ääniosuuden ja perustajien Kyösti ja Kari Kakkosen Joensuun Kauppa ja Kone Oy omisti 39,4 prosenttia.

Uusien omistusjärjestelyiden myötä valtakunnallistuminen oli mahdollista, jota aloitettiinkin toteuttamaan nopeasti. Ensimmäiset peliliikkeet tehtiin siten, että halpakaupat yhdistettiin Tokmanniin. Kaikki Vapaa valinnan 35 myymälää liitettiin Tokmanniksi lokakuussa 2004. Vuosien 2004 ja 2006 aikana Tokmanni hankki omistukseensa Tarjoustalon, Maxi-Makasiinin, Maxi kodintukun sekä 12 Robinhood-myymälää.

Tokmanni jatkoi vahvaa kasvuaan ja vuonna 2006 Tokmanni osti Pekka ja Ritva Kouvon perheyhtiön Millerin ja vuotta myöhemmin Tapio ja Timo Halmeen 10 Säästöpörssi myymälää. Tämän jälkeen yritysostojen suhteen oli pitkään hiljaista, kunnes vuonna 2018 Tokmanni osti Ale-Makasiini halpakauppaketjun yhdeksän myymälää. Vielä alkuvuodesta 2019 Tokmanni osti Pohjois-Suomesta neljä myymälää: Centtilän, Säästökuopan ja kaksi Tex-myymälää.

Tokmanni on onnistunut saavuttamaan merkityksellisen vakaan aseman Suomessa ainoana halpatavarakauppaketjuna, joka myy elintarvikkeita ja tuotteita edulliseen hintaan. Myymälöitä voit löytää lähes joka puolelta Suomea aina pienemmistä kylistä suurempiin kaupunkeihin.

Onko Tokmannin kulta-aika taas palaamassa ja yritysostot sen kuin kiihtyvät? Voiko valta vielä kasvaa? Seuraavassa osiossa pohdimme, mitä kaikkea Tokmanni voi tarjota sijoittajille.

Kannattaako Tokmanni osaketta ostaa?

Tokmanni on mielestämme mielenkiintoinen sijoituskohde, sillä se on Suomen ainoa halpakauppaketju. Yritys tunnetaan myös varsin avokätisistä osingoistaan sekä merkittävistä strategisista päätöksistä, joita se pystyy yritysostojen kautta toteuttamaan myös nopeallakin aikataululla.

Yhtiön suurimpien osakkeen omistajien joukkoon kuuluvat: Takoa Invest, Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma, Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen ja OP-Suomi.

Kuten edellisestä kappaleestakin voidaan päätellä, Tokmanni on suosittu ja turvallinen sijoitusvaihtoehto myös niille, jotka etsivät pääomalleen hyvän tavan kasvaa myös pitkällä aikavälillä.

Viimeisen viiden vuoden aikana Tokmanni on kasvanut lähes 11 prosenttia vuodessa ja alle neljän vuoden aikavälillä lähes 20 prosenttia. Kertooko tämä jotain yrityksen potentiaalista, kun otetaan huomioon, että maailmalla on vallinnut poikkeuksellinen tilanne jo viimeiset 3 vuotta?

Voit sijoittaa eTorolla myös muiden maiden halpakauppaketjuihin ympäri maailman. Alhaiset palkkiot ja turvallinen kaupankäyntialusta takaa sen, että sinulla on kaikki tarvittavat työkalut oman pääoman kerryttämiseksi.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Osta Tokmanni osaketta - komissio 0%

eToron kautta on mahdollista käydä kauppaa osakkeilla 0% komissioilla. Avaa tili 3 minuutissa ja aloita sijoittaminen jo tänään! Helppokäyttöinen, edullinen, nopea ja turvallinen.