Kryptovaluutat

Kryptovaluutat ovat nykyaikainen moderni valuutta joka toimii täysin digitaalisessa ja virtuaalisessa ympäristössä. Toisinsanoen kryptovaluutat ovat niin sanottuja virtuaalivaluuttoja joilla voi käydä kauppaa samalla tavalla kuin millä tahansa valuutalla.

Kryptovaluutat tulivat tunnetuiksi Bitcoin -virtuaalivaluutan myötä, jonka oli tarkoitus järkyttää maailmanjärjestystä jo vuonna 2009. Kuitenkin Bitcoin sai tuulta alleen kunnolla vasta viime vuosina, joka räjähdysmäisesti kasvatti sen arvoa muutamasta sentistä jopa kymmeniin tuhansiin.

Vuonna 2016 – 2017 varsinainen myllerrys Bitcoinin ympärillä alkoi ja monet alkoivat sijoittamaan kyseiseen valuuttaan suuria määriä rahaa.

Hauska fakta: jos olisit sijoittanut muutaman euron Bitcoiniin vuonna 2009 olisit nyt monimiljonääri uskomattoman suurella omaisuudella. Mikään sijoitusmuoto ei ole koskaan tuottanut yhtä suuria voittoja yhtä nopeasti.

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa CFD-tuotteissa.

Käy kauppaa CFD-tuotteilla

eToro tarjoaa mahdollisuuden käydä kauppaa CFD-tuotteilla helposti ja vaivattomasti vain 50 euron talletuksella.

Kannattaako virtuaalivaluuttoihin sijoittaa?

Olipa kyse sitten kryptovaluutoista tai muista virtuaali kohteista on sijoittamisessa aina omat riskinsä. Kuitenkin lukuisat eri virtuaalivaluutat kuten Ethereum, Bitcoin ja muut alt-coinit ovat näyttäneet, on niiden potentiaali vielä pitkälti valjastamatta.

Kun puhutaan virtuaalivaluutoista on tärkeää muistaa, että Bitcoin ei ole se ainut ja oikea valuutta johon voi sijoittaa. Esimerkiksi eToro tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa virtuaalivaluuttoihin pörssinomaisesti. Tällä hetkellä kryptoja on satoja ellei jopa tuhansia erilaisia joihin kuka tahansa voi sijoittaa.

Tunnetuimmat näistä kuitenkin ovat edellämainitut Bitcoin ja Ethereum.

Parhaat kryptovaluutat 2023

Kryptovaluuttoja syntyy jatkuvasti uusia, mutta suurin osa niistä on niin sanottuja “meemi” -kolikkoja, kuten Dogecoin, joiden arvolle ei ole mitään perustetta.

Vaikka näiden avulla on mahdollista kerryttää varallisuutta nopeasti ja parhaimmillaan jopa rikastuakkin, me suosittelemme kuitenkin pysyttelemään vain niissä valuutoissa, joilla oikeasti on arvoa.

Vaikka koko talous perustuu uskomusjärjestelmään, on silti joidenkin kryptovaluuttojen kohdalla oikeasti näyttöä siitä, että ne toimivat. Tällaisia valuuttoja ovat esimerkiksi:

 1. Bitcoin
 2. Ethereum
 3. Ripple
 4. Litecoin
 

Nämä lohkoketjuihin perustuvat valuutat käyttävät oikeasti sellaista teknologiaa, jota voidaan hyödyntää jokapäiväisessä elämässä. Etenkin jatkuva teknologian kehitys on kasvattanut monien kryptovaluuttojen arvoja, kun niille on keksitty uusia käyttökohteita.

Etenkin Ethereum on viimeaikoina niittänyt mainetta, kun NFT:t eli (non-fungible-tokenit) ovat yleistyneet.

Vain senttejä maksavat uudet kryptovaluutat saattavat kuulostaa houkuttelevilta, mutta usein ne joutuvat niin sanotun pump & dump tempun kohteeksi, jossa alkuperäinen omistaja myy omistuksensa pois heti, kun arvo vähänkin nousee. Näin on käynyt monien pienempien kryptovaluuttojen kohdalla kuten esimerkiksi Shiba inu:ssa.

Jos siis haluat varman ja turvallisen kryptosijoituksen, me suosittelemme valitsemaan jonkin noista neljästä, jonka listasimme.

Mistä hyvän kryptovaluutan tunnistaa?

Hyvän kryptovaluutan voi tunnistaa tietyistä piirteistä, joita kaikki arvokkaat kryptot omaavat. Yhdistäviä piirteitä on muun muassa se, että esimerkiksi Bitcoin, Ethereum ja Ripple ovat ollet markkinoilla lähes vuosikymmenen. Ja niiden ympärille rakennetaan jatkuvasti uutta teknologiaa, joka hyödyntää näihin valuuttoihin perustuvaa lohkoketjuteknologiaa.

Lisäksi kaikessa talouteen liittyvässä, myös kryptovaluutoissa kysynnän ja tarjonnan laki määrittelee valuutan arvo. Kun tarjonta vähenee, hinta luonnollisesti nousee ja näin on myös käynyt Bitcoinin ja Ethereumin suhteen. Molempia on mahdollista saada vain rajallinen määrä ja suurin osa saaduista kolikoista alkaa olla jo pois myynnistä.

Lyhyt katsaus tärkeimpiin kryptovaluuttoihin:

Bitcoin

 • Maailman tunnetuin ja vanhin virtuaalivaluutta, joka on hyvin vakaa verrattuna muihin.
 • Sitä käytetään paljon myös valuutan vaihdossa.
 • Bitcoineja voi käyttää melkein missä tahansa maksutapana.
 • Arvon nousu saattaa loppua vasta satoihin tuhansiin euroihin.
 

Ethereum

 • Ethereumia pidetään Bitcoin 2, mutta se on oikeasti enemmän.
 • Ethereumin käyttämä lohkoketjuteknologia poikkeaa bitcoinin käyttämästä teknologiasta, sillä se on huomattavasti monipuolisempi.
 • Suurin osa niin sanotuista “uusista kryptovaluutoista” perustuu Ethereumin lohkoketjuun.
 • Ethereum pohjaisten tuotteiden kysyntä on pistänyt tämän valuutan raketoimaan.
 

Ripple

 • Ripple on edullisin näistä laadukkaista kryptovaluutoista, mutta silti hyvin vakaa kurssiltaan.
 • Käytetään maksutapana suurimmassa osassa verkkopalveluita, edellä mainitun kahden valuutan rinnalla.
 • Toimii erittäin hyvänä maksutapana ja on edullinen.

Paras paikka ostaa kryptovaluuttoja - tarkista nämä asiat

Ennen kuin päätät suin päin ryntäillä ostamaan kryptovaluuttaa sieltä mistä sitä ensimmäiseksi saa, lue tämä.

Kryptovaluuttojen valtakausi on nyt jatkunut jo useamman vuoden eikä sille näy loppua. Yhä useammat ihmiset ovat kiinnostuneet ostamaan kryptovaluuttoja, mutta he eivät tarkalleen tiedä mistä niitä saa ja miten ne oikein toimivat.

Monet kaupankäyntialustat saattavat myös olla monimutkaisia käyttää, kuten esimerkiksi Binance tai Coinmotion, joissa joudut ensin muuttamaan talletetun rahan toiseen kryptovaluuttaan, jonka jälkeen vasta pystyt tekemään ostoksia. Valuutanvaihdossa menetät jo osan pääomastasi palkkioina ja tämän jälkeen päälle tulevat vielä itse kaupankäyntiin liittyvät palkkiot.

Me voimme oikeastaan suositella vain kahta paikkaa, jotka ovat mielestämme parhaat kaupankäyntialustat kryptovaluutoille.

eToro – tämän hetken suosituin kaupankäyntialusta sijoitaa kryptovaluuttoihin, koska se on helppoa ja edullista.

Plus500 – tarjoaa perinteisten kryptovaluutta sijoitusten lisäksi myös erilaisia johdannaistuotteita, jotka liittyvät kryptoihin. Samalla myös edulliset palkkiot, jotka perustuvat vain kaupankäyntiin, ei kiinteä hintaa.

Perinteiset pankithan eivät tällä hetkellä tarjoa kryptovaluuttoja sijoituskohteinaan. Lieneeköhän syynä se, että kryptovaluutat saattavat horjuttaa nykyistä talousjärjestelmää, joka rakentuu “rahan luomiseen”.

Itse asiassa kryptovaluutat ovat monessa mielessä huomattavasti rehellisempi vaihtoehto uudeksi valuutaksi, sillä niitä on saatavilla vain kiinteitä määrä eikä niitä voi printata lisää. Näin ollen valuutta keinottelu pankkien toimesta häviäisi koko maailmasta.

Parhaat kaupankäyntialustat virtuaalivaluuttojen ostamiseen

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa CFD-tuotteissa.

Käy kauppaa CFD-tuotteilla

eToro tarjoaa mahdollisuuden käydä kauppaa CFD-tuotteilla helposti ja vaivattomasti vain 50 euron talletuksella.

5/5

Suosittu alusta CFD-tuotteisiin

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on sääntelemätöntä useimmissa EU-maissa. Sijoita vain se minkä olet valmis menettämään

Kaupankäyntialustan suhteen kannattaa olla hyvin tarkkana. Monet tunnetut kaupankäyntialustat Suomessa tai pankit eivät tarjoa mahdollisuutta sijoittaa kryptovaluuttoihin. Hyvä kaupankäyntialusta on edullinen, helppokäyttöinen ja ennen kaikkea turvallinen.

Olemme julkaisseet sivuillemme myös arvosteluja ja kokemuksia joissa voit lukea erilaisten sijoituspalveluiden käyttämiseen liittyviä kokemuksia ja kommentteja.

Me arvostamme neljää piirrettä kaupankäyntialustoissa. Jos ne eivät toteudu odotetusti, emme voi myöskään niitä suositella.

Katsotaan hieman tarkemmin näitä neljää piirrettä.

Helppokäyttöisyys

Palvelun käytön aloittamiselle voi olla korkea kynnys, jos alusta vaikuttaa monimutkaiselta tai rekisteröityminen on vaikeaa. Helppokäyttöisyyden pitää näkyä käyttäjälle siten, että sivuston kieli on Suomi, sivuilla on helppo navigoida eikä sinun tarvitse olla ihmemies selvittääksesi miten palvelu toimii.

Jo nopealla silmäyksellä pitäisi saada syvällinen ymmärrys siitä, mitä sivuilla pitää seuraavaksi tehdä.

Hinnastot

Palvelun käyttämisen hinta on yksi suurimmista syistä, minkä takia jokin tietty palvelu on toista suositumpi. Miksi maksaisit kaupankäynnistäsi ylimääräistä, menettäen näin voittoa ja kasvattaen riskiä, kun voisit suoraan valita alustan, joka on edullinen kaikin puolin.

Suosittelemme aina eToroa, koska se on ylivoimaisesti halvin tapa sijoittaa mihin tahansa instrumenttiin. Monet kaupankäyntialustat ovat jopa 70 % kalliimpia, eivätkä ne tarjoa lähellekkään samaa käyttökokemusta.

Olemme myös huomanneet, että eToro on noussut Suomessa jo lähes Nordnetin rinnalle kattavalla palveluvalikoimallaan ja edullisilla hinnoilla. Itse asiassa eToro on moninkertaisesti edullisempi, kuin Nordnet, sillä voit käydä kauppaa osakkeilla täysin ilman välityspalkkioita.

Talletuksen helppous

Oletko kyllästynyt odottamaan talletuksien yhteydessä, että rahat ilmestyvät tilille vasta useiden päivien kuluessa? Niin mekin ja siksi ehdotammekin, että sijoitat vain sellaisten palveluiden kautta, jossa rahat siirtyvät reaaliajassa.

Se on mahdollista vain, jos kaupankäyntialustalla on käytössään useita eri maksutapoja, jotka mahdollistavat reaaliaikaiset rahansiirrot.

Turvallisuus ja yksityisyys

Kryptovaluutat eivät ole säänneltyjä EU-alueella ja joissakin maissa jopa kiellettyjä. Tämä saattaa herättää huolestumista etenkin vanhempien sijoittajien keskuudessa joille kryptovaluutat ovat uusi juttu. Sijoita vain sellaisten palveluiden kautta, joilla on lisenssit ja mainetta.

Lisäksi on myös hyvä, että etenkin kryptovaluuttoihin sijoittaessa pystyisit säilömään valuutat suoraan kaupankäyntialustalle, jossa ne on helposti myytävissä sen sijaan, että siirtelisit niitä omiin ei-turvallisiin digitaalisiin lompakoihin tai fyysiseen lompakkoon.

Osta kryptovaluuttaa - lyhyt kuvallinen opas

Kryptovaluuttaa voi ostaa monestakin paikasta eivätkä ne vaadi sen kummempaa teknistä osaamista jos sijoittaa kaupankäyntialustan kautta. 

Toki kolikkoja voi ostaa myös suoraan omaan virtuaali-lompakkoon, mutta käymme sen aiheen läpi myöhemmin, koska se on kokeneemmille virtuaalisijoittajille.

Me suosittelemme kryptovaluuttojen ostamiseen eToroa tai Coinbasea jotka vaativat melko vähän teknistä osaamista ja heidän tarjoamia oppaita on helppo seurata.

Jos et ole koskaan aikaisemmin sijoittanut kryptovaluuttoihin, valitse ehdottomasti eToro. Et tarvitse ulkopuolisia lompakkoja tai ylimääräistä it-osaamista.

Lyhykäisyydessään näin ostat virtuaalivaluuttoja

 1. Luo tili toiseen edellä mainituista palveluista eToro tai Coinbase
 2. Riippuen siitä kumman palvelun valitsit eToro:lle pystyy säilömään valuutat suoraan. Jos puolestaan valitsit Coinbasen hanki itsellesi virtuaali / Bitcoin-lompakko (suositus: Ledger Nano S.)
 3. Osta valuuttaa ja siirrä ne lompakkoosi tai vaihtoehtoisesti säilö suoraan kauppapaikalle. Voit siirtää ne suoraan kaupanteon yhteydessä ilmoittamalla lompakkosi tiedot.
 4. Olet nyt kryptovaluutan omistaja. Voi olla, että kurssinnousu raketti osuu juuri sinun kohdallesi.
 

*Kohta 2 ei ole pakollinen jos käytät eToroa. Voit säilyttää kryptojasi eToron omassa virtuaalilompakossa.

Alapuolella on vielä kuvalliset ohjeet tilin luomiseen eTorolle.

Myy kryptovaluuttaa

Virtuaalivaluutoille on syntynyt aivan uudenlaisia palveluita. Voit suoraan myydään kryptovaluuttaasi pois kaupankäyntialustalla tai halutessasi on olemassa myös palveluita joihin voit asettaa pantiksi omistamisia kryptoja ja saada lainaa vastineeksi.

Jos kuitenkin haluat myydä kryptovaluuttaa voit tehdä sen samoissa palveluissa ja lähes samalla tavalla kuin ne ostitkin.

Yksi vaihtoehto on myydä kryptovaluuttaa yksityisille henkilöille, muuttaen sen oikeaksi rahaksi (FIAT). 

Coinbasen ja Bitstampin kautta yksityishenkilöt voivat ostaa sinulta virtuaalikolikkoja. Kun olet vastaanottanut maksun palveluun voit siirtää rahat omalle tilillesi.

Lohkoketjuteknologia - mikä ihmeen blockchain?

Kryptovaluutat eivät synny itsestään, eihän niillä muuten olisi kaupankäyntiarvoa. Koko järjestelmän takana on blockchain eli lohkoketjuteknologia joka on teknologian muoto, jossa toisilleen tuntemattomat ihmiset voivat luoda ja ylläpitää tietokantoja.

Bitcoin ei ole sama asia kuin blockchain, vaan blockchain on teknologia-malli, jota hyödynnettiin myös Bitcoinin algoritmin luomiseen.

Kun Bitcoin ensimmäisen kerran saapui louhittavaksi oli se varsin helppoa ja kokonaisia Bitcoineja oli mahdollista louhia huonolla näytönohjaimella ja prosessorilla useita kappaleita päivässä. Koska algoritmin selvittäminen vaikeutuu jatkuvasti kun uusia Bitcoin-lohkoja lasketaan on niiden arvo noussut.

Toisin sanoen tänä päivänä perinteisillä tietokoneilla ei ole mahdollista louhia Bitcoinia tehokkaasti, koska yksinkertaisesti algoritmi on jo niin monimutkainen, että se vaatii teollisuuskäyttöön tarkoitettuja koneita.

Kryptovaluuttojen ideologia perustuu siihen, että perinteiset pankit voidaan tehdä täysin hyödyttömiksi.

Mikä on lohkoketjuteknologia?

Lyhyesti lohkoketjuteknologia on ikään kuin ketju, johon on kiinnittynyt lohkoja. Nämä lohko sisältävät kaiken data, joka syntyy, kun näitä kryptovaluuttoja ostetaan, myydään tai käytetään muulla tavalla.

Kerätty informaatio vahvistaa ketjua, koska kaikkien transaktioiden tulee täsmätä lohkoketjun algoritmeihin.

Lohkoketjut parantavat myös turvallisuutta, sillä kaikki data on irrallista. Lohkoketjussa ei ole yhteistä tietokantaa, vaan se koostuu tiedonmurusista, jotka tulevat useista eri lähteistä. Näin kryptovaluuttoja on mahdotonta hakkeroida tai huijata.

Vaikka lohkoketjut toimivat pääsääntöisesti karkeasti esiteltynä edellämainitulla tavalla on niiden välillä suuria poikkeuksia. Jotkin lohkoketjut soveltuvat paremmin esimerkiksi maksamiseen, toiset tunnistautumiseen ja toiset täysin muunlaisiin käyttökohteisiin.

Juuri tämä asia tekee kryptovaluutoista niin uniikkeja.

Lohkoketju ei ole sama asia kuin kryptovaluutta

Lohkoketju tarkoittaa teknologiaa tietyn virtuaalivaluutan takana. Esimerkiksi Bitcoin käyttää lohkoketjuteknologiaa, johon perustuvaa valuuttaa kutsutaan Bitcoiniksi (BTC) vastaavasti Ethereum lohkoketjun valuuttayksikkö on Ethereum (ETH).

Kryptovaluutta verotus

Monet sijoittajat luulevat, että virtuaalivaluuttojen myymisestä saatava tulo on verotonta. Tämä olettamus on väärä, sillä samalla tavalla kuin mistä tahansa pääomatuotosta myös kryptovaluutoista saaduista tuotoista on maksettava vero.

Virtuaalivaluuttoihin sijoittamista kannattaa ajatella ihan samalla tavalla kuin mitä tahansa sijoittamista. Sijoitat valuuttaan ja valuuttakaupasta on maksettava veroa.

Verohallinnon sivuilta löytyy kryptovaluutoille omistettu -osio, jossa kerrotaan selkeästi miten virtuaalivaluuttoja verotetaan Suomessa.

Suomessa on useita tutkintoja käynnissä jossa yksittäiset ihmiset ovat jättäneet kryptoista saatujen tulojen verot maksamatta.

Kuinka paljon kryptovaluutoista pitää maksaa veroa?

Kuten aikaisemmin mainitsimme, kryptovaluutat ovat veronalaista pääomatuloa. Eli kryptovaluuttoja verotetaan pääomaverolain mukaisesti riippuen saamista myyntivoitoista 30 – 34 prosentin veroasteikolla.

Verot on maksettava vasta siinä kohtaa, kun päätät myydä kryptovaluuttaa ja teet voittoa.

Kryptovaluutoille on olemassa myös säästötilejä ja muita sijoituskohteita

Ajatus kryptovaluuttojen holdaamisesta lompakossa voi tuntua turhauttavalta. Tähän ratkaisu on kryptovaluutta säästötili, jolle maksetaan vuosittain sopimuksen mukaista korkoa. 

Tilisäästämisessä on otettava kuitenkin huomioon myös asioita, joita ei perinteisten pankkien tarjoamien säästötilien kanssa tarvitse ottaa.

Me suoritimme myös vertailun säästötileistä ja katsoimme minkälaista korkoa on tarjoilla ja mihin säästetyt rahat oikein sijoitetaan.

Säästötilien lisäksi voit sijoittaa kryptovaluuttoihin myös eri sijoitustuotteiden muodossa. Esimerkiksi useilta kaupankäyntialustoilta joita esittelemme, löytyy esimerkiksi rahastoja, viputuotteita, johdannaisia ja muita monimutkaisempia sijoitusinstrumentteja joihin kannattaa tustua, mikäli kryptovaluutat sijoituskohteena kiinnostavat.

Kannattaako kryptovaluuttoihin sijoittaa?

Kryptovaluutat eivät koskaan aikaisemmin ole olleet yhtä kuuma puheenaihe myös perinteisissä medioissa kuin nyt. Vielä vuosia aikaisemmin kryptovaluutat olivat hyvin kyseenalaistettuja ja usko niihin oli melko vähäistä ja vain harvojen ihmisten käsissä.

Kryptovaluutat ovat todella potentiaalinen ja merkittävä sijoituskohde jatkuvasti kehittyvän teknologian myötä. Me ehdotamme, että unohdat vanhanaikaisen ajattelumallin ja ryhdyt ajattelemaan futuristisesti. Tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia.

Sitä paitsi, tuskin kukaan on nähnyt sellaista arvonnousua, jonka kryptovaluutat ovat saaneet niin lyhyessä ajassa.

Ennen kuin päätät ostaa kryptovaluutta, muista tarkistaa huolellisesti kyseisen valuutan taustat. Altcoineja (suurempiin valuuttoihin perustuvia pikku / arvottomia valuuttoja) on niin paljon markkinoilla, että harhaan ei kannata ajautua. Altcoineja markkinoidaan vahvasti, mutta niiden todellinen näyttö on usein varsin vähäistä.

Löydä hyviä kryptovaluutta sijoituskohteita ICO:sta

Jos perinteiset kryptovaluutat eivät ole kiinnostavia, kannattaa tutustua ICO -listauksiin. ICO eli Initial Coin Offering tarkoittaa kryptomaailmassa samaa, kuin osakekaupassa IPO ennen pörssiin listautumista.

Sinulla on siis mahdollisuus sijoittaa kryptovaluuttoihin, jotka eivät vielä ole listautuneet “kryptopörssiin”. Näin voit etukäteen tutustua uusiin potentiaalisiin valuuttoihin ja kokeilla onneasi niiden parissa.

Toisin kuin IPO:oon, ICO:oon voi sijoittaa kuka tahansa.