Kryptovaluutat

Kryptovaluutat ovat nykyaikainen moderni valuutta joka toimii täysin digitaalisessa ja virtuaalisessa ympäristössä. Toisinsanoen kryptovaluutat ovat niin sanottuja virtuaalivaluuttoja joilla voi käydä kauppaa samalla tavalla kuin millä tahansa valuutalla.

Kryptovaluutat tulivat tunnetuiksi Bitcoin -virtuaalivaluutan myötä, jonka oli tarkoitus järkyttää maailmanjärjestystä jo vuonna 2009. Kuitenkin Bitcoin sai tuulta alleen kunnolla vasta viime vuosina, joka räjähdysmäisesti kasvatti sen arvoa muutamasta sentistä jopa kymmeniin tuhansiin.

Vuonna 2016 – 2017 varsinainen myllerrys Bitcoinin ympärillä alkoi ja monet alkoivat sijoittamaan kyseiseen valuuttaan suuria määriä rahaa.

Hauska fakta: jos olisit sijoittanut muutaman euron Bitcoiniin vuonna 2009 olisit nyt monimiljonääri uskomattoman suurella omaisuudella. Mikään sijoitusmuoto ei ole koskaan tuottanut yhtä suuria voittoja yhtä nopeasti.

Kannattaako virtuaalivaluuttoihin sijoittaa?

Olipa kyse sitten kryptovaluutoista tai muista virtuaali kohteista on sijoittamisessa aina omat riskinsä. Kuitenkin lukuisat eri virtuaalivaluutat kuten Ethereum, Bitcoin ja muut alt-coinit ovat näyttäneet, on niiden potentiaali vielä pitkälti valjastamatta.

Kun puhutaan virtuaalivaluutoista on tärkeää muistaa, että Bitcoin ei ole se ainut ja oikea valuutta johon voi sijoittaa. Esimerkiksi eToro tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa virtuaalivaluuttoihin pörssinomaisesti. Tällä hetkellä kryptoja on satoja ellei jopa tuhansia erilaisia joihin kuka tahansa voi sijoittaa.

Tunnetuimmat näistä kuitenkin ovat edellämainitut Bitcoin ja Ethereum.

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on sääntelemätöntä useimmissa EU-maissa. Sijoita vain se minkä olet valmis menettämään

Osta turvallisesti kryptovaluuttaa

Kryptovaluuttojen ostaminen voi olla helpompaa kuin luuletkaan. eToro sopii niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekkin kryptokonkareille. Valikoimasta löytyy uskomaton määrä erilaisia kolikoita. Et tarvitse erillistä Bitcoin-lompakkoa ja ostopalkkiot ovat vain 0,75 prosenttia.

Osta kryptovaluuttaa

Kryptovaluuttaa voi ostaa monestakin paikasta eivätkä ne vaadi sen kummempaa teknistä osaamista jos sijoittaa kaupankäyntialustan kautta. Toki kolikkoja voi ostaa myös suoraan omaan virtuaali-lompakkoon, mutta käymme sen aiheen läpi myöhemmin, koska se on kokeneemmille virtuaalisijoittajille.

Me suosittelemme kryptovaluuttojen ostamiseen eToroa tai Coinbasea jotka vaativat melko vähän teknistä osaamista ja heidän tarjoamia oppaita on helppo seurata.

Lyhykäisyydessään näin ostat virtuaalivaluuttoja

  1. Luo tili jompaan kumpaan edellämainituista palveluista (eToro, Coinbase)
  2. Riippuen siitä kumman palvelun valitsit, hanki itsellesi virtuaali / Bitcoin-lompakko (Ledger Nano S.)
  3. Osta valuuttaa ja siirrä ne lompakkoosi. Voit siirtää ne suoraan kaupanteon yhteydessä ilmoittamalla lompakkosi tiedot.
  4. Olet nyt kryptovaluutan omistaja. Voi olla, että raketti osuu juuri sinun kohdallesi.

*Kohta 2 ei ole pakollinen jos käytät eToroa. Voit säilyttää kryptojasi eToron omassa virtuaalilompakossa.

Myy kryptovaluuttaa

Virtuaalivaluutoille on syntynyt aivan uudenlaisia palveluita. Voit suoraan myydään kryptovaluuttaasi pois tai halutessasi on olemassa myös palveluita joihin voit asettaa pantiksi omistamisia kryptoja ja saada lainaa vastineeksi.

Jos kuitenkin haluat myydä kryptovaluuttaa voit tehdä sen samoissa palveluissa ja lähes samalla tavalla kuin ne ostitkin.

Yksi vaihtoehto on myydä kryptovaluuttaa yksityisille henkilöille, muuttaen sen oikeaksi rahaksi (FIAT). Coinbasen ja Bitstampin kautta yksityishenkilöt voivat ostaa sinulta virtuaalikolikkoja. Kun olet vastaanottanut maksun palveluun voit siirtää rahat omalle tilillesi.

Kohta 1 - Avaa tili eTorolle

Seuraa alapuolella olevia ohjeita luodaksesi itsellesi käyttäjän eTorolle, jotta voit ostaa ja myydä Bitcoineja.

  • Siirry www.etoro.com/fi sivuille ja klikkaa liity nyt tai käy kauppaa nyt -painiketta.
  • Täytä lyhyt rekisteröitymislomake, jossa pyydetään yhteystietojasi. Voit rekisteröityä suoraan myös Facebook tai Gmail tililläsi.
  • Viimeistele rekisteröitymislomake lukemalla ilmoittamalla lukeneesi ehdot painamalla rastin ruutuun ja klikkaa rekisteröidy -painiketta.

Kohta 2 - Vahvista tilisi

Kaikki palvelut verkossa, joissa raha liikkuu ja jotka kuuluvat rahavalvonnan alaisuuteen vaativat henkilöllisyyden todentamisen, joka tehdään seuraavasti:

  • Kun olet lähettänyt rekisteröitymislomakken palveluun, sinua pyydetään vahvistamaan tilisi.
  • Tilin vahvistaminen tapahtuu lähettämällä todiste henkilöllisyydestä. (kuva henkilöllisyystodistuksesta, esimerkiksi ajokortti tai passi) ja todistus asuinpaikasta. (kuva laskusta, esimerkiksi viimeisin sähkölasku, jossa on nimesi ja asuinpaikkasi yhteystiedot näkyvissä. Ei saa olla yli puoli vuotta vanha.)

Sinun ei tarvitse itse murehtia dokumenttien tarkistamisesta. eToro ilmoittaa sinulle sähköpostilla, kun dokumentit on tarkistettu ja käyttäjätilisi on vahvistettu.

Lohkoketjuteknologia - blockchain

Kryptovaluutat eivät synny itsestään, eihän niillä muuten olisi kaupankäyntiarvoa. Koko järjestelmän takana on blockchain eli lohkoketjuteknologia joka on teknologian muoto, jossa toisilleen tuntemattomat ihmiset voivat luoda ja ylläpitää tietokantoja.

Bitcoin ei ole sama asia kuin blockchain, vaan blockchain on teknologia-malli, jota hyödynnettiin myös Bitcoinin algoritmin luomiseen.

Kun Bitcoin ensimmäisen kerran saapui louhittavaksi oli se varsin helppoa ja kokonaisia Bitcoineja oli mahdollista luohia huonolla näytönohjaimella ja prosessorilla useita kappaleita päivässä. Koska algoritmin selvittäminen vaikeutuu jatkuvasti kun uusia Bitcoin-lohkoja lasketaan on niiden arvo noussut.

Toisinsanoen tänäpäivänä perinteisillä tietokoneilla ei ole mahdollista louhia Bitcoinia tehokkaasti, koska yksinkertaisesti algoritmi on jo niin monimutkainen, että se vaatii teollisuuskäyttöön tarkoitettuja koneita.

Kryptovaluuttojen ideologia perustuu siihen, että perinteiset pankit voidaan tehdä täysin hyödyttömiksi.

Kryptovaluutta verotus

Monet sijoittajat luulevat, että virtuaalivaluttojen myymisestä saatava tulo on verotonta. Tämä olettamus on väärä, sillä samalla tavalla kuin mistä tahansa pääomatuotosta myös kryptovaluutoista saatuista tuotoista on maksettava vero.

Verohallinnon sivuilta löytyy kryptovaluutoille omistettu -osio, jossa kerrotaan selkeästi miten virtuaalivaluuttoja verotetaan Suomessa.

Suomessa on useita tutkintoja käynnissä jossa yksittäiset ihmiset ovat jättäneet kryptoista saatujen tulojen verot maksamatta.

Kryptovaluutoille on olemassa myös säästötilejä

Ajatus kryptovaluuttojen holdaamisesta lompakossa voi tuntua turhauttavalta. Tähän ratkaisu on kryptovaluutta säästötili, jolle maksetaan vuosittain sopimuksen mukaista korkoa. 

Tilisäästämisessä on otettava kuitenkin huomioon myös asioita, joita ei perinteisten pankkien tarjoamien säästötilien kanssa tarvitse ottaa.

Me suoritimme myös vertailun säästötileistä ja katsoimme minkälaista korkoa on tarjoilla ja mihin säästetyt rahat oikein sijoitetaan.