Indeksirahasto

Sijoitatko jo osakkeisiin tai rahastoihin? Etsitkö vaihtoehtoisia sijoituskohteita hajauttaaksesi sijoituksiasi entistä paremmin? Kiinnostaako passiivinen tuotto ja maltilliset tilinhoitopalkkiot?

Me tutustuimme indeksisijoittamiseen ja vielä tarkemmin indeksirahastoihin.

Tämä sivu käsittelee indeksirahastoja, niiden kannattavuutta, kokemuksia ja soveltuvuutta pitkäntähtäimen sijoituskohteena. Tässä kirjoituksessa emme pureudu indeksisijoittamisen toiseen muotoon, josta voit lukea lisää ETF-sijoittaminen sivulta.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Sijoita indeksirahastoihin ilman välityspalkkioita

eToro on maailman suosituin sosiaalisen kaupankäynnin alusta. Saat eteesi yli 2000 erilaista indeksi- ja ETF-rahastoa. Voit ostaa näitä rahastoja ilman välityspalkkioita ja jopa ilman hallinointi- tai merkintäpalkkioita.

Mikä on indeksirahasto?

Indeksirahasto on helppo ja edullinen tapa lähestyä vaihtehtoista pitkäntähtäimen sijoittamista. Tässä sijoitusmuodossa rahat laitetaan osakkeiden sijaan indekseihin. Kun laitat rahaa indeksirahastoon, sijoitat käytännössä indekseihin.

Indeksisijoittaminen koetaan pääsääntöisesti turvalliseksi ja maltilliseksi tavaksi sijoittaa omaisuutta. Indeksisijoittamisen etuna on hajautus, joka niiden mukana tulee luonnostaa kun rahat sijoitetaan useampaan kohteeseen.

Tämä tarkoittaa, että ostamalla indeksirahastoa hajautat omistuksesi käytännössä ympäri maailmaa.

Mikä on indeksi?

Indeksi on mittari, joka seuraa tiettyjen yritysten suoriutumista määrätyllä markkinapaikalla.

Otetaan esimerkiksi DAX-indeksi: se koostuu Saksan 30 suurimmasta pörssiin listatusta yhtiöstä. Jos näiden yhtiöiden kasvun keskiarvo on positiivinen -> indeksi nousee ja vastaavasti jos keskiarvo on negatiivinen se laskee.

indeksirahastot

Indeksirahaston hyödyt

Indeksirahastoissa on useita etuja, joista yksi on alhaiset tilinhoitopalkkiot, koska indeksisalkuille ei yleensä tarvita aktiivista tilinhoitajaa. Toki poikkeuksiakin löytyy, jolloin rahasto ei enää olekaan “passiivinen”.

Jos salkulla on aktiivinen tilinhoitaja voi tuotto olla korkeampi, mutta siitä peritään suurempia palkkioita.

Indeksirahasto hajauttaa sijoituksesi tehokkaasti: koska indeksirahastot koostuvat useista sijoituskohteista ja mahdollisesti jopa toimialoista on sijoituksesi jo alusta alkaen hajautettu varsin tehokkaasti. Tästä syystä indeksisijoittamista pidetään yhtenä parhaimmista pitkäntähtäimen strategioista.

Järkevä tapa säästää: rahastot ovat erinomainen tapa säästää rahaa. Laittamalla rahaa rahastoihin säännöllisesti varmistat, että pääoma ei jää pankkitilille menettämään arvoaan.

Tuotto on tasainen, mutta turvallinen: indeksisijoittamisella ei rikkauksia pienillä pääomilla tee, mutta sijoituskohteena se on yksi turvallisimmista.

Indeksirahasto tuotto-odotus

Mitä indeksirahasto tuottaa? Tämän kuulee jokaisen sijoittajan suusta, joka on harkinnut indeksisijoittamista.

Vastaus on, että indeksirahastot tuottavat tasaisesti muutamia prosentteja vuodesta. Aktiiviset indeksirahastot voivat päästä hurjiin tuottoihin, mutta ne ovat myös riskisempiä ja hallinointi on kalliimpaa.

Keskimääräiset passiiviset indeksirahastot tuottavat keskimäärin 1 – 4% vuodessa, mutta parhaimmillaan ne voivat päästä jopa 6 – 10% luokkaan. Aktiiviset rahastot saattavat päästä jopa yli 10% vuosituottoihin.

Mitä indeksirahaston omistaminen maksaa?

Indeksirahastojen hallinoinnista peritään kuluja, jotka on otettava huomioon pitkäntähtäimen sijoittamisessa. Yleensä passiiviset indeksirahastojen hallinointipalkkiot ovat 0,5 – 1% luokkaa ja merkintäpalkkiot ilmaisia.

Aktiivisten indeksirahastojen hallinointipalkkiot liikkuvat pankista tai kauppapaikasta riippuen 1 – 2% välillä, lisäksi lunastus- ja merkintäpalkkioista peritään ylimääräisiä kuluja.

Miten indeksirahastoja verotetaan?

Indeksirahastoja verotetaan täysin samalla tavalla kuin osakekaupoissakin. Etuna osakkeisiin verratuna on se, että osingot sijoitetaan automaattisesti uudestaan rahastoon, jolloin niistä ei tarvitse maksaa veroa.

Mistä indeksirahastojen tuotto muodostuu?

Kuten muidenkin rahastojen tapaan: tuotot syntyvät osakkeiden maksamista osingoista, jotka sijoitetaan takaisin rahastoon vertailuindeksin mukaisesti. Tämä nostaa rahaston kaupankäyntiarvoa, joka näkyy omistajille sijoituksen arvon nousuna.Tuottoa tulee myös muiden sijoittajien merkintä- ja lunastuspalkkioista, koska ne maksetaan takaisin rahastoon.

Toisin kuin ETF-rahastoilla, kaikkilla indeksirahastoilla ei voi käydä kauppaa pörssissä.

Monet indeksirahastot ovat perinteisten pankkien tarjoamia vaihtoehtoisia sijoitusmuotoja.

Indeksirahasto vs ETF - kumpi on parempi?

Molemmat rahoitustuotteet ovat hyvin samankaltaisia, mutta muutamia merkittäviä eroavaisuuksia löytyy.

Indeksirahasto | ETF:t

  • Merkitään samalla tavalla, kuin aktiivista osakerahastoa | kauppaa käydään suoraan pörssissä
  • Hallinointipalkkiot ovat korkeampia. | ei peritä palkkioita
  • Sijoittaa osingot automaattisesti uudelleen strategian mukaisesti | vain harvoin
  • Indeksiosuuksista ei peritä merkintä- tai lunastuspalkkioita | palkkioita peritään
  • Arvo lasketaan kerran päivässä | arvo muuttuu kokoajan, kun kauppaa käydään.

Mikä on piiloindeksirahasto?

Piiloindeksirahasto on rahasto, jota markkinoidaan aktiivisesti hoidettuna rahastona, mutta oikeasti se on kuin indeksirahasto. Tämä tarkoittaa, että asiakkaalle yritetään myydä Porschea, mutta hän saakin Volvon.

Parhaat indeksirahastot - miten sijoitan niihin?

Indeksirahastoihin voi sijoittaa perinteisten pankkien kautta. Esimerkiksi Nordea, S-Pankki, OP ja Danske Bank tarjoavat Nordnetin lisäksi indeksirahastoja.

Jos et halua sijoittaa pankkien kautta, jolloin hallinointikulut ovat yleensä korkeammat. Voit ostaa rahastoja suoraan kaupankäyntialustoilta itse, jolloin kaikki kontrolli säilyy sinulla.

Voit katsoa kaupankäynti -alustat listauksestamme, mitä kauppapaikkoja me suosittelemme ja miksi.