Tuulivoimaan sijoittaminen – onko tuulivoima hyvä sijoituskohde?

Tuulivoima on ollut olemassa jo pitkään, mutta vasta hiljattain sen osuus sähkönkulutuksesta suomessakin on noussut. Tuulivoimalla tuotetaan tänä päivänä Suomessa jopa 14 prosenttia koko kansantalouden sähkönkulutuksesta – vastaava luku saksassa on yli 20 prosenttia.

Etenkin ympäristökysymykset ja kestävä talouskasvu ovat lisänneet merkittävästi sijoittajien kiinnostusta tuulivoimaan verrattuna muihin energiantuotantomuotoihin ja voidaankin sanoa, että käynnissä on jonkin näköinen tuulivoimabuumi.

Tässä artikkelissa perehdymme tuulivoimaan sijoituskohteena ja tarkastelemme mitä kaikkia vaihtoehtoja sijoittajalla on, kuten esimerkiksi ETF-rahastot ja suorat osakkeet. Samalla pohdimme myös tuulivoimaan sijoittamisen kannattavuutta ja tulevaisuudennäkymiä.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Sijoita tuulivoimaan (ETF ja osakkeet)

eToron kautta voit sijoittaa tuulivoimaan, joko rahastojen muodossa tai suorina osakepoimintoina.

Ulkomaisia osakkeita voi ostaa ilman palkkioita. Tilin avaaminen ja tallettaminen onnistuu muutamassa minuutissa.

Mitä kaikkea tuulivoimalla tarkoitetaan?

Tuulivoima on ympäristöystävällinen energiantuotannon muoto, joka on viimeisten vuosien aikana kasvanut merkittävästi.

Maailmanlaajuisesti yhä useammat valtiot kattavat sähkönkulutuksestaan suuren osan tuulivoimalla. Etenkin pohjoismaissa tuulivoima on maantieteellisesti erittäin kannattava, koska kovat tuulet puhaltavat jatkuvalla syötöllä.

Eli tuulivoimalla tarkoitetaan teknologiaa, jolla tuotetaan sähköenergiaa tuulen liikevirran avulla.

Monet maat ovat jo ryhtyneet tukemaan tuulivoimantuotantoa valtiontasolla. Nimittäin esimerkiksi Suomessa otettiin käyttöön tuki, jolla valtio rahoittaa tuulivoimaa syöttötariffijärjestelmän kautta.

Historiasta tiedetään, että pitkäjänteiset sijoituskohteet joissa valtio on mukana tukemassa tai omistamassa ovat osoittautuneet erittäin hyviksi sijoituskohteiksi.

Tuulivoiman hyödyt ja haitat verrattuna muihin energiantuotantomuotoihin

Tuulivoima on energiamuodoista yksi nopeimmin kasvavista ja teknologian kehittyminen on entisestään edesauttanut sen suosion kasvua. Nimittäin nykyään suurempien turbiinien ja tehokkaampien järjestelmien ansiosta tuulisähkön tuotantoa on pystytty kasvattamaan merkittävästi.

Samalla jatkuvasti eri maissa tehdään valtavia investointeja uusien tuulivoimaloiden avaamiseksi. Voidaankin sanoa, että tuulisähkö ja aurinkosähkö ovat kaikkein eniten kasvaneita sähkötuotannon muotoja ja niiden merkitys tulee varmasti tulevaisuudessa korostumaan.

Hyödyt:

 • Tuulivoiman tuottaminen on edullista ja ympäristöystävällistä.
 • Ympäristöystävälliset energiamuodot ovat supertrendi.

Haitat:

 • Tuulivoima ei ole kaikkein tehokkain energiantuotannon muoto, ainakaan vielä.
 • Tuulivoima on nimensä mukaisesti riippuvainen tuulesta.

 

Näiden lisäksi ei nyt suoranaisesti sijoittamiseen liittyviä haittoja voivat olla esimerkiksi melu- ja muut äänihaitat joita turbiinit aiheuttavat. Siksi uusien tuulivoimaloiden suunnittelu ja sijoittaminen saattaa kestää pitkään.

Onko tuulivoimaan sijoittaminen kannattavaa?

Miljoonan euron kysymys.

Tuulivoimaan sijoittaminen voi olla erittäin kannattavaa etenkin pitkällä tähtäimellä, kun otetaan huomioon vallitseva trendi. Ympäristöystävällisyys ja ekologisuus on erityisen korostunut viimeisen 10 vuoden aikana, joka on kasvattanut tuulivoiman suosiota.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana monet valtiot ovat myös ryhtyneet tukemaan energiantuotannon muotoja, jotka eivät aiheuta ympäristölle vahinkoa.

Monet tuulivoimaan suorasti tai epäsuorasti liittyvät yritykset ovat kasvaneet merkittävästi, mutta tällaisten yritysten löytäminen voi olla monelle sijoittajalle hankalaa.

Seuraavaan osioon olemmekin poimineet muutamia hyviä sijoituskohteita tuulivoimaan. Näistä rahastot ovat “laiskoille” sijoittajille ja suorat osakepoiminnat aktiivisille kaupankävijöille.

Poimintoja hyvistä tuulivoimaosakkeista

Käytimme hetken aikaa selvittääksemme, kuinka vaikea sijoittajan on itse löytää aiheeseen liittyviä sijoituspoimintoja. Lopputuloksena huomasimme, ettemme löytäneet selkeästi yhtäkään vaihtoehtoa vaikka aikaa kului useampi tunti.

Tämän innoittamana päätimme koota itse listan hyvistä osakepoiminnoista tuulivoimaan liittyen.

Tässä muutama vinkki (viimeisen 3 vuoden tuotto, korkein ensin):

PNE AG – kasvu 117,48%

Energiakontor AG – kasvu 101,09%

ABO Wind AG – kasvu 63,67%

Vaikka annammekin tällä sivustolla suuntaa-antavia tietopläjäyksiä, muistutamme, että jokaisen sijoittajan pitää itsenäisesti ottaa selvää sijoituksistaan joita hän aikoo tehdä. Sijoituskohteiden taustat on hyvä selvittää, vaikka itse sijoittaminen onkin helppoa ja onnistuu eTorolla esimerkiksi muutamassa minuutissa.

Tästä tulikin mieleen, että eTorolla voit seurata myös ammattisijoittajien tekemiä kauppoja ja asettaa oman tilisi tekemään samat perässä. Tämä on uniikki ominaisuus eTorolla, jota kutsutaan nimellä “Copytrading”. Sen avulla voit itse tehdä samat kaupat kuin ammattisijoittajatkin tekevät, eikä sen ominaisuuden käyttäminen maksa sinulle mitään.

Näiden suorien osakepoimintojen lisäksi voit sijoittaa myös rahastoihin, jotka sijoittavat rahat eteenpäin energiatuotannon sektorille. Tällä tavalla sinun ei aktiivisesti tarvitse seurata sijoituksiasi koko ajan. ETF-rahastoissa on myös verohyötyjä, sillä et maksa tuotoista veroja ennen kuin päätät myydä rahastosi.

Tuulivoiman tulevaisuudennäkymät

Tuulivoiman tulevaisuus näyttää erittäin valoisalta.

Vuosi vuodelta yhä useammat valtiot painottavat ympäristöystävällisempiä tekoja, joista tuulivoima on yksi. Jo nyt tuulivoima on monessa massa korvannut ison osan sähkönkulutuksesta, joka aikaisemmin tuotettiin puhtaasti fossiilisilla polttoaineilla, jotka kuormittavat ympäristöä.

Tuulivoima on myös vastuullista, jonka ansiosta se houkuttelee enemmän sijoittajia kuin monet muut sijoituskohteet.

Miten sähkökriisi on vaikuttanut toimialaan sijoittajien näkökulmasta?

On luonnollista, että markkinoilla tapahtuu jatkuvasti mullistuksia. Onnistumisia, kriisejä ja muita markkinoihin kuuluvaa. Tällaiset olosuhteet luovat menestyviä yrityksiä vaikka monet yritykset joutuvatkin luopumaan toiminnastaan.

Parhaiten tällaisia riskejä voi torjua hajauttamalla sijoituksiaan mahdollisimman tehokkaasti niin toimi-alakohtaisesti kuin ajallisestikin.

Palataksemme sähkökriisiin.

Sähkökriisi on vauhdittanut monen yrityksen toimintaa ja jopa siirtänyt pääpainoa enemmän näihin kestävän energiatuotannonmuotoihin, jossa ei käydä etukäteen niin massiivista optiokauppaa kuin muilla tehokkaimmilla tuotantomuodoilla.

 

Näin sijoitat tuulivoimaan - ohjeet

Tuulivoimaan sijoittaminen on yhtä helppoa kuin sijoittaminen mihin tahansa muuhun kohteeseen.

Voimme antaa lämpimän suosituksen eToron kaupankäyntialustalle, joka on erinomainen niin mobiililaitteilla kuin tietokoneellakin. Voit tallettaa rahaa ja tehdä kaupat vain muutamalla klikkauksella.

Suosittelemme vain sellaisia kaupankäyntialustoja, jotka ovat säänneltyjä ja reguloituja useiden luotettavien tahojen toimesta ja eToro on juuri tällainen palvelu.

Näin pääset alkuun:

 1. Aloita luomalla tili eToro alustalle alapuolella olevien ohjeiden mukaisesti.
 2. Kun olet avannut tilin voit siirtyä tekemään talletuksen (minimissään 50 euroa).
 3. Tarvittaessa sinun tulee vielä vahvistaa tilisi, esimerkiksi lähettämällä kuva ajokortistasi tai passistasi (rahanpesuun liittyvä laki KYC)
 4. Talletettuasi rahat ja vahvistettuasi käyttäjän olet valmis käymään kauppaa tuhansilla osakkeilla ja rahastoilla, joita löydät eTorolta.

Kohta 1 - Avaa tili eTorolle

Seuraa alapuolella olevia ohjeita luodaksesi itsellesi käyttäjän eTorolle, jotta voit sijoittaa tuulivoimaan, joko ETF-rahastojen tai osakkeiden muodossa.

 • Siirry www.etoro.com/fi sivuille ja klikkaa liity nyt tai käy kauppaa nyt -painiketta.
 • Täytä lyhyt rekisteröitymislomake, jossa pyydetään yhteystietojasi. Voit rekisteröityä suoraan myös Facebook tai Gmail tililläsi.
 • Viimeistele rekisteröitymislomake lukemalla ilmoittamalla lukeneesi ehdot painamalla rastin ruutuun ja klikkaa rekisteröidy -painiketta.

Kohta 2 - Vahvista tilisi

Kaikki palvelut verkossa, joissa raha liikkuu ja jotka kuuluvat rahavalvonnan alaisuuteen vaativat henkilöllisyyden todentamisen, joka tehdään seuraavasti:

 • Kun olet lähettänyt rekisteröitymislomakken palveluun, sinua pyydetään vahvistamaan tilisi.
 • Tilin vahvistaminen tapahtuu lähettämällä todiste henkilöllisyydestä. (kuva henkilöllisyystodistuksesta, esimerkiksi ajokortti tai passi) ja todistus asuinpaikasta. (kuva laskusta, esimerkiksi viimeisin sähkölasku, jossa on nimesi ja asuinpaikkasi yhteystiedot näkyvissä. Ei saa olla yli puoli vuotta vanha.)

Sinun ei tarvitse itse murehtia dokumenttien tarkistamisesta. eToro ilmoittaa sinulle sähköpostilla, kun dokumentit on tarkistettu ja käyttäjätilisi on vahvistettu.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Sijoita tuulivoimaan (ETF ja osakkeet)

eToron kautta voit sijoittaa tuulivoimaan, joko rahastojen muodossa tai suorina osakepoimintoina.

Ulkomaisia osakkeita voi ostaa ilman palkkioita. Tilin avaaminen ja tallettaminen onnistuu muutamassa minuutissa.