Sijoita Kultaan – Näin sijoitat järkevästi kultaan [opas]

Taloudellisesti vaikeina aikoina, kun pörssikurssit näyttävät sekavilta sijoittajat usein siirtävät pääomiaan perinteisistä arvopapereista raaka-aineisiin, etenkin kultaan. Kultaan on pidetty kautta historian pääoman turvasatamana, joka pystyy jalometallina säilyttämään arvonsa vaikeista markkinatilanteista huolimatta.

Tyypillisesti voidaan ajatella, että kun markkinoilla pörssikurssit laskevat, kullan hinta vastaavasti siirtyy nousuun, koska sijoittajat ja säästäjät siirtävät rahojaan suoraan kultaan. Tämä sama ilmiö on toistunut historian jokaisen markkinakriisin kohdalla – kulta on erinomainen tapa torjua sijoituspääomaa haastavaa inflaatiota.

Kultaan sijoittaminen on järkevää, vaikka se ei tuotakaan passiivista rahavirtaa, kuten osakkeet. Tässä artikkelissa kerromme sinulle, miksi kultaan sijoittaminen kannattaa, kerromme myös millä eri tavoilla kultaan voi sijoittaa sekä näytämme sinulle parhaan kaupankäyntialustan ostaa kultaan.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees. {etoroCFDrisk}% piensijoittajien CFD-sopimuksista menettää rahaa.

Aloita kultaan sijoittaminen tänään

eToron kautta voit sijoittaa kultaan useilla eri tavoilla. Suoraan kultaan, ETF-rahastoihin, kaivosyhtiöihin, futuureihin ja niin edelleen. Alhaiset palkkiot ja kaupankäyntikulut.

Sijoita kultaan eTorolla – helpot ohjeet

Kultaan sijoittaminen on yhtä helppoa kuin osakkeiden ostaminen. Ennen sijoituksen tekemistä voit valita useista eri sijoitustuotteista sinulle parhaiten sopivimman. Käymme kaikki kultaan liittyvät rahoitustuotteet läpi myöhemmin tässä artikkelissa, joten jatka lukemista.

Näin aloitat kultaan sijottamisen:

 

Sijoittaminen on tänä päivänä niin helppoa, että kuka tahansa voi aloittaa sijoittamisen, kunhan kokee olevansa riittävän tietoinen. Me pyrimme tarjoamaan lukijoillemme mahdollisimman paljon tietoa sijoittamiseen liittyen, koska haluamme heidän aidosti pystyvän parantamaan omaa taloudellista asemaansa luomalla uutta varallisuutta.

Kultaan voi sijoittaa monella tapaa

Aivan kuten osakkeisiin voi sijoittaa rahastojen ja johdannaisten kautta myös kultaan voi sijoittaa erilaisten sijoitusinstrumenttien avulla, jos suoraa sijoitusta ei halua tehdä. Kerromme seuraavaksi mitä hyötyä ja minkälaisia ominaisuuksia näillä eri sijoitustuotteilla on.

Fyysinen kulta

Kulta fyysisessä muodossa on ehkä kaikkein hienointa ikinä. Saat ostettua perinteisiä kultaharkkoja suoraan niitä myyviltä yrityksiltä tai pankeilta. Tässä kohtaa viimeistään sijoittaminen konkretisoituu. On kuitenkin hyvä muistaa, että fyysisessä muodossa oleva kulta voi joutua helposti varastetuksi ja sen liikuttaminen paikasta toiseen on vaikeaa.

Saat voittoa kultaharkon myymisestä vain, jos kullan sen hetkinen spot-hinta on korkeampi, kuin harkosta maksamasi ostohinta. Harkkojen suhteen kannattaa olla myös tarkka laadussa, aiheeseen liittyy monia huijareita.

Fyysisen kullan sijaan tänä päivänä voi omistaa samalla tavalla fyysistä kultaa myös sopimusten ja arvopapereiden kautta, mutta kultaharkot eivät loju omassa kellarissa.

Kulta futuurit

Futuurit ovat hieman monimutkaisempia sijoitustuotteita, joissa pyritään ennustamaan kullan hinnan kehittymistä seuraavien vuorokausien, tuntien tai viikkojen ajalle. Futuurit mahdollistavat voiton tekemisen myös laskevien markkinoiden kohdalla. Suurin etu on kuitenkin se, että sijoittajat voivat ostaa todella suuria määriä kultaan liittyviä futuurisopimuksia vivutettuna ja näin ollen kullan siirtyessä suuntaan, jota sopimus koski, voi sijoittaja ansaita muhkeita voittoja.

Vipuvaikutus toimii molempiin suuntiin, jonka takia näihin tuotteisiin sijoittaminen on erittäin riskialtista puuhaa ja kaupankäyntialustat varoittavatkin, että suurin osa piensijoittajista, joka käy kauppaa näillä tuotteilla häviää rahaa.

Futuureita voidaan kuitenkin käyttää myös suojaamaan suurempia omistuspositioita markkinalaskua varten. Esimerkiksi voit suojata omat kultasijoituksesi siten, että ostat short-position kulta futuuria joka kullan laskiessa aiheuttaa nollatilanteen näiden kahden sijoituksen välille.

Kultaan sijoittavat ETF-rahastot

Monet sijoittajat ovat luonteeltaan melko passiivisia ja kaipaavat sellaisia sijoituskohteita, joita ei tarvitse joka päivä tarkastella. ETF-rahastot ovat juuri tällaisia sijoitustuotteita, joissa on myös verotuksellisesti hyödyllisiä piirteitä, kun voitoksi saatu pääoma siirtyy verottamatta suoraan instrumentin arvoon ja verot maksetaan vasta, kun rahasto myydään.

Kulta ETF-rahastoja löytyy eTorolta useita. Maailman suurimman kultaan sijoittavat pörssinoteeratut rahastot ovat: SPDR Gold Shares (GLD), IShares Gold Trust (IAU) ja Aberdeen Standard PHysical Gold Shares ETF (SGOL).

Rahastosijoittamisen yhteydessä on hyvä tarkistaa rahastoihin liittyvät kulut, jotka ainakin eTorolla ovat marginaalisen pieniä ja peritään suoraan ETF:n arvossa. ETF:n avulla saat samat hyödyt kuin omistaisit kultaa, mutta sinun ei tarvitse huolehtia sen säilömisestä.

Kullan louhintaa ja kaivostoimintaa

Sen sijaan, että ostaisit suoraan kultaa – voit sijoittaa myös kaivosyhtiöihin, jotka kaivavat kultaa. Nykypäivän sijoittamisessa on hienoa, miten voit sijoittaa kaikkien toimialojen tuotantoprosessien eri vaiheisiin erikseen. Kaivosyhtiöihin sijoittaminen on jännittävää, sillä saatat ansaita suuria tuottoja, mikäli oma kaivosyhtiösi löytääkin suuria malmi esiintymiä.

Voit saada tuplahyödyn pelkästään kultaan sijoittamisen sijaan, sillä ensin hyödyt kaivosyhtiön arvonnoususta, kun esiintymä löytyy ja sen jälkeen hyödyt vielä kullan hinnan noususta.

Suoraan liiketoiminaan sijoittaminen vaatii kuitenkin perehtymistä. Sinun on hyvä ymmärtää, minkälaisesta toiminnasta on kyse ja mitä riskejä siihen liittyy. Esimerkiksi kaivosyhtiöt voivat louhia vuoden ilman yhtäkään merkittävää malmi esiintymää.

Jos haluat välttää edellä mainitun riskin, voit sijoittaa myös suoraan ETF-rahastoon, joka sijoittaa kaivosyrityksiin. Näin sinun ei tarvitse perehtyä yksittäisen yrityksen liiketoimintaan vaan hyödyt tasaisesti kaikista mukana olevista kaivoksista, jolloin riski on huomattavasti pienempi. Siinä, missä ETF suojaa sinua yksittäisten yritysten kohtaamilta ongelmilta, kullan hinnan lasku voi vaikuttaa sijoitukseesi merkittävästi, koska se koskettaa koko toimialaa.

Alapuolella on kuvalliset ohjeet tilin avaamiseen eTorolle. Saat tilin käyttöösi hetkessä.

Kohta 1 - Avaa tili eTorolle

Seuraa alapuolella olevia ohjeita luodaksesi itsellesi käyttäjän eTorolle, jotta voit ostaa ja myydä kultaa.

  • Siirry www.etoro.com/fi sivuille ja klikkaa liity nyt tai käy kauppaa nyt -painiketta.
  • Täytä lyhyt rekisteröitymislomake, jossa pyydetään yhteystietojasi. Voit rekisteröityä suoraan myös Facebook tai Gmail tililläsi.
  • Viimeistele rekisteröitymislomake lukemalla ilmoittamalla lukeneesi ehdot painamalla rastin ruutuun ja klikkaa rekisteröidy -painiketta.

Kohta 2 - Vahvista tilisi

Kaikki palvelut verkossa, joissa raha liikkuu ja jotka kuuluvat rahavalvonnan alaisuuteen vaativat henkilöllisyyden todentamisen, joka tehdään seuraavasti:

  • Kun olet lähettänyt rekisteröitymislomakken palveluun, sinua pyydetään vahvistamaan tilisi.
  • Tilin vahvistaminen tapahtuu lähettämällä todiste henkilöllisyydestä. (kuva henkilöllisyystodistuksesta, esimerkiksi ajokortti tai passi) ja todistus asuinpaikasta. (kuva laskusta, esimerkiksi viimeisin sähkölasku, jossa on nimesi ja asuinpaikkasi yhteystiedot näkyvissä. Ei saa olla yli puoli vuotta vanha.)
 

Sinun ei tarvitse itse murehtia dokumenttien tarkistamisesta. eToro ilmoittaa sinulle sähköpostilla, kun dokumentit on tarkistettu ja käyttäjätilisi on vahvistettu.

Mitä hyötyä kultaan sijoittamisesta on?

Kulta on yksi parhaimmista sijoituksista tasaisten tuottojen, likviditeetin ja alhaisen korrelaation vuoksi. Se toimii myös tehokkaana portfolion hajauttajana, koska sen arvoon ei vaikuta oikeastaan juuri mikään ja kulta on hupeneva jalometalli, jonka kysyntä on suurempaa kuin tarjonta.

Kultaan sijoittavan henkilön kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:

  • Kulta on tuottanut pitkällä aikavälillä paremmin kuin monet osakkeet ja joukkovelkakirjat, ei kuitenkaan aina.
  • Kulta on erittäin likvidi omaisuuserä, joka tarkoittaa, että sille löytyy aina kysyntää. Näin sijoittajan näkökulmasta, voit koska tahansa myydä omistamasi kultaan liittyvän instrumentin heti.
  • Kulta toimii hyvänä puskurina muille sijoituksille, koska se liikkuu yleensä päinvastaiseen suuntaan. Tämä johtuu siitä, ettei se korreloi juuri minkään kanssa.

Kultaan sijoittamisessa on siis monia hyviä puolia, mutta aina mukaan mahtuu myös riskejä ja heikkoja kohtia.

Vaikka kulta on usein hyvä sijoituskohde, on vaikea arvioida koska sitä kannattaa ostaa. Se ei myöskään tuota omistajilleen mitään rahallista arvoa, kuten esimerkiksi osinkoja – jolloin sijoittajien tuotto-odotukset nojautuvat sataprosenttisesti sen arvoon.

Tuotto-odotuksia voi nostaa sijoittamalla suoraan kaivosyhtiöön, jolloin sijoittaja hyötyy kullan hinnan lisäksi myös yrityksen arvonnoususta, sama rahastojen kohdalla.

Kultaan sijoittaminen on helppoa

Kultaan sijoittaminen on helppoa vaikkei se sovikaan kaikille. Nykyään kuluttajat voivat valita tuhansien erilaisten sijoitustuotteiden joukosta parhaat sijoituskohteet. Myös kullan suhteen huomaamme, miten sijoittajat voivat sijoittaa jalostuksen kaikkiin vaiheisiin aina alusta loppuun.

Mikäli haluat päästä helposti alkuun kultaan sijoittamisessa, suosittelemme tekemään kaupat eTorolla, jossa on tarjoilla perinteisten raaka-aine sijoitusten lisäksi myös johdannaisia, CFD:t, Futuurit, Osakkeet, Indeksit ja rahastot.

eTorolta löytyy myös muutama huippusijoittaja, jotka pääosin käyvät kauppaa kultaan liittyvillä instrumenteilla. eToron uniikin Copytradingin avulla voit seurata näiden sijoittajien kauppoja reaaliajassa ja tehdä täysin samat kaupat itse.

Helpoin tapa aloittaa kultaan sijoittaminen on ostaa siihen liittyviä pörssinoteerattuja ETF-rahastoja, joko suoraan kultaan sijoittavia tai kaivosyhtiöihin sijoittavia tai sitten jotain hybridiä siltä väliltä.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Aloita kultaan sijoittaminen tänään

eToron kautta voit sijoittaa kultaan useilla eri tavoilla. Suoraan kultaan, ETF-rahastoihin, kaivosyhtiöihin, futuureihin ja niin edelleen. Alhaiset palkkiot ja kaupankäyntikulut.