ETF-sijoittaminen

ETF on pörssinoteerattu rahasto, joka tulee sanoista Exchange Traded Fund eli pörssissä kaupan. Tälläinen rahasto on yksi helpoimmista ja edullisimmista tavoista päästä alkuun sijoittamisessa, joka ei vaadi tarkkaa pörssikurssien silmäilyä.

Monet perinteiset hartijapankit tarjoavat mahdollisuuden sijoittaa heidän kauttaan näihin ETF-rahastoihin ilman palkkioita, mutta taka-ajatuksena on saada henkilö asiakkaaksi kyseiselle pankille.

ETF-sijoittaminen perustuu lähes identtiseen konseptiin perinteisten osakkeiden kanssa, sillä ETF-rahastot on noteerattu pörssissä ja niillä käydään kauppaa täysin samalla tavalla kuin millä tahansa osakkeella. Näitä rahastoja on olemassa tuhansia, jotka on sijoitettu eri kohteisiin eri toimialoilla. Siksi se antaakin sijoittajalle oivan mahdollisuuden päästä käsiksi myös maailman markkinoille.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Jo yli 100 erilaista ETF-tuotetta - tule mukaan

Aloita ETF-sijoittaminen kaupankäyntialustalla, jossa on laaja valikoima vaihtoehtoja aloittelijoille ja kokeneemmillekkin treidaajille. Osta ja myy ETF-rahastoja ilman välityspalkkioita jo tänään!

Mikä on ETF-rahasto?

ETF on indeksiosuusrahasto, joka sijoittaa varat automaattisesti halutun portfolion mukaisesti seuraamiinsa indekseihin. Pääsääntöisesti ne eivät vaadi jokapäivästä hallinointia ja niitä pidetäänkin varsin passiivisena sijoitusmuotona. Tämän takia ETF:ien hallinointipalkkiot ovat pieniä, kun aktiivisia salkunhoitajia ei näissä rahastoissa tarvita.

Monet ETF-rahastot ovat tuotoissaan voittaneet mennen tullen perinteiset meklarien hallinoimat rahastot, koska tuotoista ei peritä korkeita palkkioita.

ETF-sijoittaminen sopii siis erinomaisesti myös aloitteleville sijoittaille ja ne voidaan mieltää varsin pieniriskisiksi sijoituskohteiksi.

Miten aloitan ETF-sijoittamisen?

Riippuen kaupankäyntialustasta tarvitsen pienimuotoisen koulutuksen, joka käytännössä tarkoittaa sitä että olet lukenut kyseisen instrumentit käyttöohjeet läpi. ETF-rahastoihin voi sijoittaa joko pankkien kautta tai meidän suositteleman Nordnet:in kautta, joka on Pohjoismaiden suosituin kaupankäyntialusta ETF-rahastoihin.

Saat täysin vapaat kädet valita itsellesi parhain rahasto, johon sijoitat / säästät rahaa haluamallasi suunnitelmalla.

Hyvin tyypillinen aloittelijan sijoituspaketti on esimerkiksi 50 euroa kuukaudessa johonkin listattuun ETF-rahastoon, joka tuottaa vuodessa todennäköisesti 2- 6% riippuen portfoliosta ja nykyisestä markkinatilanteesta.

Omista ETF-rahastoista voi luopua koska tahansa samalla tavalla kuin myisit minkä tahansa omistamasi osakkeen.

Miksi sijoittaa ETF-rahastoihin?

ETF-rahastoilla on useita hyviä ja huonoja puolia verrattuna perinteisiin rahastoihin joista suurin etu piilee salkunhoitajassa. Nimittäin ETF-rahastot eivät vaadi aktiivista salkunhoitajaa kun rahasto on sijoitettu kohteisiin jotka eivät vaadi jatkuvaa seurantaa.

Tästä syystä ETF-rahastojen kulut jäävät hyvin pieniksi verrattuna pankkien tarjoamiin rahastomahdollisuuksiin.

ETF:ät ovat myös hyvä lisä jokaisen pitkäntähtäimen sijoittajan salkkuun, sillä ne hajauttavat sijoituskohteet todella tehokkaasti ja pienillä kustannuksilla.

ETF-rahastoissa on myös verotuksen näkökulmasta päädytty hyvään ratkaisuun, sillä saatu tuotto sijoitetaan automaattisesti uusin kohteisiin joka heijastuu instrumentin arvossa. Tämä tarkoittaa sitä, että joudut maksamaan verot voitoista vasta kun päätät myydä omat rahasto sijoituksesi.

ETF verotus

ETF rahastoista saatu tuotto on kokonaisuudessaan veronalaista tuloa, joka tarkoittaa että se verotetaan tavalliseen tapaan pääomatulona ja yhtiömuodosta riippuen joko elinkeinotulona tai muuna tulonlähteenä.

Vastaavasti jos rahasto tuottaa tappiota voi luovutustappion vähentää verotuksessa tietyin edellytyksin muista pääomatuloista.