ETF-Rahastojen hyvät ja huonot puolet

Kuten kaikki sijoittaminen myös ETF-rahastot pitävät sisällään riskejä vaikka rahastoja pidetään päänsääntöisesti varsin turvallisina pitkäntähtäimen sijoituskohteina. Perinteisiin rahastoihin turvallinen ETF-rahasto on todennäköisesti riskittömämpi vaihtoehto, kun salkuilla ei ole aktiivista tilinhoitajaa jolle pitää maksaa palkkioita.

Hyvien ja huonojen puolien tunnistaminen etukäteen ETF-tuotteissa auttaa sijoittajia ennakoimaan riskejä ja parantamaan oman portfolionsa tuottoa.

Kävimme läpi parhaimmat hyödyt- ja suurimmat riskit ETF-sijoittajille

ETF-Sijoittamisen hyödyt

ETF-sijoittamisessa on useita hyviä puolia, jos niitä verrataan esimerkiksi perinteisiin rahastoihin.

  • ETF-salkulla portfolio on helppo hajauttaa, sillä niillä voi myös myydä lyhyeksi (shortata).
  • ETF-salkun arvo nettoarvo muuttuu päivittäin avauksesta sulkemiseen, koska ne ovat hyvin likvidejä rahoitustuotteita.
  • Saat myös osake- ja johdannaissijoittamisen hyödyt ilman, että joudut ostamaan varsinaisia osakkeita tai johdannaisia.
  • Koska ETF:ien arvo muuttuu täysin samalla tavalla kuin osakkeissa, voit helposti poimia trendejä ja hinnanmuutoksia jotka sinua kiinnostaa.

Alhaiset kustannukset:

ETF-rahastot ovat passiivisia sijoituskohteita eli niissä ei tarvita aktiivista salkunhoitajaa. Tämän takia niiden hinnoittelu on huomattavasti halvempi kuin aktiivisesti hoidettujen, esimerkiksi perinteisten pankkien tarjoamien rahastojen.

Rahaston tuotot sijoitetaan automattisesti uudestaan salkun portfoliostrategian mukaisesti. Et joudu maksamaan tuotoista veroa ennen kuin myyt omistamasi rahastot.

Hinnat ovat hyvin realistisia kun ne määräytyvät markkinoilla ostajien ja myyjien mukaan.

ETF-Sijoittamisen haitat

Kaikilla sijoituskohteilla on myös riskit ja kääntöpuolensa, jotka on otettava huomioon sopivaa sijoitussuunnitelmaa laatiessa. Käymme seuraavaksi läpi tyypillisimpiä ETF-sijoittamiseen liittyviä riskejä ja haittoja.

Osa pankeista voi veloittaa kohtalaisen paljon ETF-rahastoilla käydystä kaupankäynnistä. Suuremmat kaupankäyntialustat pystyvät tarjoamaan rahastoja ilman kiinteitä palkkioita.

Hajautusmahdollisuus voi jäädä pieneksi

Joillakin toimialoilla ETF-rahastojen sijoituskohteet voivat olla vähissä, jolloin rahastojen potentiaali jää vain marginaaliseksi.

Kurssivaihtelut jäävät hyödyntämättä

ETF-rahastoissa esiintyvät päivän aikana tapahtuvat hinnanmuutokset jäävät pitkäntähtäimen holdaajilta huomaamatta.

Kustannukset saattavat olla odotettua korkeammat

ETF ei ehkä olekaan halvin vaihtoehto osallistua kaupankäyntiin. Jotkin ETF-rahastot saattavat olla huomattavasti kalliimpi vaihtoehto päästä mukaan sijoittamiseen kun perinteiset osakkeet. Hinta riippuu myös rahaston sijoituskohteista.

Osinkotuotot jäävät vähäisiksi

Osa ETF-rahastoista maksaa osinkoja, mutta osinkotuotot ovat varsin pieniä jos niitä verrataan osakkeiden suoraan omistukseen.

Vivutetut rahastot ovat riskikohteita

Vivutetut ETF-tuotteet eivät ole turvallinen pitkäntähtäimen strategia sillä arvo voi “sulaa” moninkertaisella vauhdilla.

Yhteenveto

ETF-tuotteita voidaan käyttää moniin tarkoituksiin, mutta eniten niitä käytetään pitkäntähtäimen sijoituksiin tai hajauttamaan omaa sijoitusportfoliota. Niiden kanssa kaupankäynti on kuin osakekauppaa ostamisen, kurssivaihteluiden ja myynnin suhteen. Niissä on runsaasti hyviä puolia jos niitä verrataan esimerkiksi perinteisiin rahastoihin.

Kuitenkin myös huonoja puolia löytyy, jotka on hyvä tiedostaa ennen kuin lisää ETF-tuotteet omaan portfolioonsa. Koska ETF-rahastot elävät indeksistä ne myös kuolevat indeksistä varsinkin, kun salkuilla ei ole aktiivista hoitajaa.

Näin aloitat ETF sijoittamisen:

Kohta 1 - Avaa tili eTorolle

Seuraa alapuolella olevia ohjeita luodaksesi itsellesi käyttäjän eTorolle, jotta voit ostaa ja myydä ETF-sijoituskohteita.

  • Siirry www.etoro.com/fi sivuille ja klikkaa liity nyt tai käy kauppaa nyt -painiketta.
  • Täytä lyhyt rekisteröitymislomake, jossa pyydetään yhteystietojasi. Voit rekisteröityä suoraan myös Facebook tai Gmail tililläsi.
  • Viimeistele rekisteröitymislomake lukemalla ilmoittamalla lukeneesi ehdot painamalla rastin ruutuun ja klikkaa rekisteröidy -painiketta.

Kohta 2 - Vahvista tilisi

Kaikki palvelut verkossa, joissa raha liikkuu ja jotka kuuluvat rahavalvonnan alaisuuteen vaativat henkilöllisyyden todentamisen, joka tehdään seuraavasti:

  • Kun olet lähettänyt rekisteröitymislomakken palveluun, sinua pyydetään vahvistamaan tilisi.
  • Tilin vahvistaminen tapahtuu lähettämällä todiste henkilöllisyydestä. (kuva henkilöllisyystodistuksesta, esimerkiksi ajokortti tai passi) ja todistus asuinpaikasta. (kuva laskusta, esimerkiksi viimeisin sähkölasku, jossa on nimesi ja asuinpaikkasi yhteystiedot näkyvissä. Ei saa olla yli puoli vuotta vanha.)
 

Sinun ei tarvitse itse murehtia dokumenttien tarkistamisesta. eToro ilmoittaa sinulle sähköpostilla, kun dokumentit on tarkistettu ja käyttäjätilisi on vahvistettu.