Futuurit – ainoa jopas, joka sinun pitää lukea

Oletko kiinnostunut futuureista ja haluat ymmärtää miten ne toimivat tai miten niihin sijoitetaan? Varmista, että luet tämän oppaan ja ymmärrät miten futuureilla voi käydä kauppaa ja tehdä voittoa.

Futuurit ovat suosittuja etenkin silloin, kun markkinoilla on epävakaata. Se ei kuitenkaan ole ainoa hetki treidata johdannaisilla. Jotta futuureilla voi tehdä rahaa pörssissä on tärkeää ymmärtää miten ne toimivat ja mikä vaikuttaa niiden hintaan.

Kirjoitimme ainoan oppaan, jota tarvitset futuuri kaupankäyntiin. Kerromme myös, millä kauppapaikalla näillä johdannaistuotteilla kannattaa käydä kauppaa, jotta kaupankäyntikulut jäävät pieniksi ja valikoimat ovat suuria.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees. {etoroCFDrisk}% piensijoittajien CFD-sopimuksista menettää rahaa.

Käy kauppaa futuureilla

eToron kautta on mahdollista käydä kauppaa futuureilla. Avaa tili 3 minuutissa ja aloita sijoittaminen jo tänään! Helppokäyttöinen, edullinen, nopea ja turvallinen.

Mitä ovat futuurit?

Ennen kuin jatkamme eteenpäin fuuturien maailmaan, on meidän ymmärrettävä mitä termi ”futuuri” tarkoittaa. Tässä kohtaa monella on jo spekulaatioita, jotka liittyvät termin englanninkieliseen ulkoasuun. Käytännössä se tarkoittaa rahallista sopimusta kahden osapuolen välillä, jotka pohtivat myyvätkö vai ostavatko he kulloinkin kysymyksessä olevaa omaisuutta.Tarkemmin huomioituna futuureissa on siis kyse kurssien spekuloinnista. Ostaja vahvistaa ostavansa osaketta, indeksiä tai raaka-ainetta tiettyyn hintaan ennalta sovittuna päivänä tulevaisuudessa ja myyjä vastaavasti myyvänsä kyseistä tuotetta tiettyyn hintaan. Sopimuksen tarkoituksena on myös asettaa tietynlainen ”turvaraja” mahdollisia kurssiheilahteluja varten joita tulevaisuus voi tuoda tullessaan.

Erilaisia futuureja:

 • Raaka-aineet: öljy, hiili, maakaasu, liha, vilja
 • Osakeindeksit: S&P500, DAX30
 • Valuutat: EUR/USD, USD/JPY
 • Korkosopimukset: obligaatiot ja muut valtioiden velkakirjat, Eurodollar
 • Metallit: kulta, hopea, platina kupari
 

Futuureja löytyy myös yksittäisistä osakkeista, joillakin kauppapaikoilla. Esimerkiksi eToro tarjoaa satoja erilaisia futuurituotteita, joiden joukosta voit poimia parhaimmat esimerkiksi teknisen analyysin perusteella.

Esimerkki – indeksifutuurit

Henkilö A ostaa saksan pörssin futuuria ja arvioi sen nousevan tulevaisuudessa, kun taas henkilö B arvioi pörssikurssin laskevan ja haluaa myydä indeksiä nyt. Näiden kahden osapuolen välille syntyy sopimus.

Sopimuksen voi myös myydä ennen kuin osto- tai myyntipäivä koittaa. Jos hinta on liikkunut arvioituun suuntaan, saa jo pelkästään sopimuksen myymisestä merkittävää voittoa.

Varsinaisesti futuurituotteet eivät vaadi instrumentin omistusta, vaan omistusoikeus siirtyy sopimuksen kautta. Näin treidaajat voivat tehdä voittoa käyttämällä markkinoiden epävakautta hyödyksi. Itse asiassa futuurit ovat hyvin yleinen tuote, jota päiväkauppaa tekevät meklarit käyttävät hyödykseen.

Miten futuurit toimivat? Miten niillä käydään kauppaa?

Kuten kaikessa muussakin treidaamisessa, sinulla on yleensä kaksi vaihtoehtoa. Myydä tai ostaa (long and short).

Jos valitset myynti eli short-positionin: olet valmis myymään instrumenttia tiettynä ajankohtana, joka on määritelty valitussa futuuri sopimuksessa.

Vastaavasti long-positiossa olet valmis ostamaan instrumenttia tiettynä ajankohtana, joka myös lukee sopimuksessa.

Vaikka futuuri kaupankäynti saattaa kuulostaa monimutkaiselta se on todellisuudessa hyvin yksinkertaista ja aloittelijatkin voivat tehdä voittoa spekuloimalla instrumenttien hintakehityksiä. Usein myös uutiset antavat osviittaa siitä mihin suuntaan tietty instrumentti saattaa liikkua. Ensimmäisenä ”suuret uutiset” näkyvätkin futuurien hinnoissa.

Helppo todellinen esimerkki:

Ostimme 30 kappaletta Teslan (TSLA) osaketta futuurisopimuksen kautta hiljattain hintaan 647 dollaria, eli sopimuksen arvo olo ostohetkellä 19410 dollaria. Nopeasti hinta nousi 700 dollariin, jossa päätimme myydä futuurisopimuksen eteenpäin toiselle sijoittajalle. Teimme kaiken kaikkiaan voittoa noin 1590 dollaria, josta verojen osuus oli 30 %.

Vastaavasti jos olisimme shortanneet, olisimme tehneet tappiota vastaavan summan.

Myös pienemmillä pääomilla pääsee mukaan futuurikauppaan, jos valitsee vivutetun johdannaistuotteen. Tällöin olisi mukaan voinut päästä esimerkiksi kymmenesosalla laittamastamme hinnasta, mutta vastaavasti riski menettää kokopääoma olisi ollut suurempi.

Futuuri kaupankäynnin hyödyt:

Futuurit tuovat mukanaan useita etuja, joista merkittävimpiä ovat:

 • Mahdollisuus suuriin voittoihin, vaikka alkuperäinen pääoma olisi pieni. Vertaa (vivutetut johdannaiset).
 • Mahdollistaa menestyksen myös epävakailla markkinoilla.
 • Yksi päiväkauppiaiden suosituimmista tuotteista.
 • Päinvastoin kuin tavallisilla johdannaisilla, futuurit eivät menetä arvoaan ajan kuluessa, ellei spekuloitu suunta ole väärä.
 • Kaupankäyntipalkkiot ja muut komissiot ovat yleensä hyvin alhaisia futuureissa.

Mikä strategia sopii parhaiten fuutureihin?

Sijoittamisessa ei ole yhtä oikeaa strategiaa. Jokaisen sijoittajan tai aloittelevan treidaajan kannattaa aloittaa alusta asti rakentamaan omaa sijoitusstrategiaa, jota olemme hieman avanneet sivuillamme.

Fuuturikaupankäynnissä palkkiot ovat parhaimmillaan aivan absurdeja, mutta korkean riskin tuotteet tuovat mukanaan myös mahdollisuuden menettää pääomaa nopeasti.

Tässä muutama toimivaksi todettu vinkki sopivaan strategiaan:

Ymmärrä markkinoita – lue ja seuraa uutisia

Markkinoiden kokonaisvaltainen ymmärrys tuo merkittävää etua muihin treidaajiin verrattuna. Usein pelkkä tekninen-analyysi riittää antamaan niin sanotun ”entry-pointin”, mutta se ei kerro koko totuutta kurssin tulevaisuuden suunnasta.

Kuten aikaisemmin mainitsimme futuureiden hintaan vaikuttavat merkittävästi uutiset.

Keskity tiettyihin tuotteisiin

Kuten kaikessa: joka paikan höylä ei välttämättä ole yhtä hyvä, kuin yhden mestari. Eli hallitse tietyt tuotteet tai rakaa-aineet hyvin, jolloin sinulla on korkeampi todennäköisyys onnistua. Seuraa kursseja ja uutisia tarkasti ja tiedät mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Monet aloittelevat sijoittajat tekevät virheen yrittäessään käydä kauppaa liian monella tuotteella samanaikaisesti. Se vie resursseja kauppojen tarkkuuksista ja heikentää mahdollisuuksia analysoida uutisia tarkemmin.

Harjoittele paperilla tai demolla

Harjoittelu tekee mestarin, sanonta pätee myös sijoittamisessa. Etenkin päiväkaupassa yleensä on koettava epäonnistumisia ja maksettava niin sanotut oppirahat, ennen kuin alkaa tekemään voitokkaita treidejä.

Käy mielummin yksi tarkka ja analysoitu kauppa päivässä, kuin kymmenen turhaa hetken mielijohteesta ja spekulaatiosta pohjautuvaa.

Ota tappiot nopeasti ja pieninä

Tätä vinkkiä, kun olisimme noudattaneet alusta asti. Monet tekevät sen virheen, että he jäävät holdaamaan hävittyä positiota. On mahdollista, että tuuli kääntyy ja treidi päätyy voitolle, mutta todennäköisyys sille laskee ajan myötä.

Opettele siis ottamaan tappiota nopeasti ja ajoissa. Näin pystyt pitämään portfolion paremmin kasassa.

Tärkein neuvo – noudata strategiaa!

Kaikkein tärkein neuvo on pysyä aina strategiassa. Kaikki päiväkaupassa perustuu rahan hallintaa. Käy sellaisia treidejä, joissa on potentiaalia ja riski on punnittu tarkasti. Älä koskaan laita koko pääomaa likoon, vaan tunnustele ja ennakoi.

Pysy omassa strategiassasi joka ikisessä kaupassa, jonka käyt ja hio strategiaasi sitä mukaan, kun teet kauppoja. Istu alas ja kirjaa ylös, mikä meni hyvin, mikä toimi ja seuraa portfoliota.

Vielä yksi sananen ennen kaupankäyntialustan valitsemista. Yksittäiset niin sanotut ”tick” pisteet, eli yksittäiset indeksipisteet vaikuttavat usein futuureihin, jopa eurojen suuruksilla jos kyseessä on vivutettu instrumentti.

Osta futuuri tuotteita sopivalta kauppapaikalta

Sopivan kauppapaikan löytäminen voi aluksi tuntua haastavalta, mutta kun kokemusta kertyy, on helppo tietää mitä ominaisuuksia kaipaa. Me suosittelemme käyttämään alhaisen palkkion alustaa nimeltä eToro, alapuolella on ohjeet.

eToro tarjoaa kattavan valikoiman erilaisia futuurituotteita ja antaa reaaliaikaista dataa kurssien hinnoista. Voit myös halutessasi seurata muita sijoittajia samaan aikaan, kun he käyvät kauppaa esimerkiksi futuureilla.

Myös Nordnet futuurit voivat kiinnostaa, jos et etsi alhaisinta välityspalkkiota tai kansainvälisiä instrumentteja. Ainakin Aasian pörssit fuutureilla ja Nasdaq taitaa löytyä sieltä.

Kohta 1 - Avaa tili eTorolle

Seuraa alapuolella olevia ohjeita luodaksesi itsellesi käyttäjän eTorolle, jotta voit ostaa ja myydä erilaisia futuureja.

 • Siirry www.etoro.com/fi sivuille ja klikkaa liity nyt tai käy kauppaa nyt -painiketta.
 • Täytä lyhyt rekisteröitymislomake, jossa pyydetään yhteystietojasi. Voit rekisteröityä suoraan myös Facebook tai Gmail tililläsi.
 • Viimeistele rekisteröitymislomake lukemalla ilmoittamalla lukeneesi ehdot painamalla rastin ruutuun ja klikkaa rekisteröidy -painiketta.

Kohta 2 - Vahvista tilisi

Kaikki palvelut verkossa, joissa raha liikkuu ja jotka kuuluvat rahavalvonnan alaisuuteen vaativat henkilöllisyyden todentamisen, joka tehdään seuraavasti:

 • Kun olet lähettänyt rekisteröitymislomakken palveluun, sinua pyydetään vahvistamaan tilisi.
 • Tilin vahvistaminen tapahtuu lähettämällä todiste henkilöllisyydestä. (kuva henkilöllisyystodistuksesta, esimerkiksi ajokortti tai passi) ja todistus asuinpaikasta. (kuva laskusta, esimerkiksi viimeisin sähkölasku, jossa on nimesi ja asuinpaikkasi yhteystiedot näkyvissä. Ei saa olla yli puoli vuotta vanha.)
 

Sinun ei tarvitse itse murehtia dokumenttien tarkistamisesta. eToro ilmoittaa sinulle sähköpostilla, kun dokumentit on tarkistettu ja käyttäjätilisi on vahvistettu.