SSAB Osake – miltä terästeollisuus näyttää?

SSAB AB eli Svenskt Stål AB on ruotsalainen teollisuuskonserni, joka on koko pohjoismaiden suurin raakateräksen tuottaja. SSAB on maailmanlaajuisesti suuri toimija, jolla on liiketoimintaa yli 45 maassa. SSAB päätuotteita ovat lujat teräkset, nuorrutusteräkset, nauha-, levy- ja putkituotteet sekä teräsrakentamiseen liittyvät ratkaisut.

Viime aikoina SSAB on ollut uutisissa tehtyään vuonna 2021 jättituloksen. Sijoittajille tämä on ilo uutinen, mutta se käytännössä tarkoittaa. Tässä artikkelissa perehdymme syvällisemmin SSAB:n toimintaan, historiaan ja tulevaisuuden näkymiin ja kerromme sinulle, miten voit ostaa SSAB osaketta edullisesti.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Osta SSAB osaketta - komissio 0%

eToron kautta on mahdollista käydä kauppaa osakkeilla 0% komissioilla. Avaa tili 3 minuutissa ja aloita sijoittaminen jo tänään! Helppokäyttöinen, edullinen, nopea ja turvallinen.

Osta SSAB Osake (SSABBH)

SSAB osakkeiden ostaminen netistä on helppoa ja vaivatonta. Suosittelemme valitsemaan kansainvälisen eToro kaupankäyntialustan, jossa kaupankäynti osakkeilla on edullista. Voit myös seurata ammattimaisten sijoittajien käymiä kauppoja reaaliajassa ja tehdä samat perässä.

Tässä kuitenkin lyhyet ohjeet SSAB osakkeiden ostamiseen:

 • Luo tili eToron kaupankäyntialustalle tästä
 • Tilin luomisen jälkeen tee talletus, eli siirrä tilille se pääoma, jonka haluat sijoittaa SSAB osakkeisiin.
 • Etsi osakeluettelosta tai hakutoiminnolla SSAB, valitse osakkeiden lukumäärä ja hinta, jonka jälkeen paina osta -painiketta.
 • Nyt omistat SSAB AB osaketta ja hyödyt sen kurssinnoususta ja vuotuisista osinkotuloista.

Miten ostaa SSAB osake nyt heti

Osakkeiden ostaminen kannattaa heti, jos et ole sitä vielä aloittanut. Osakesijoittaminen on yksi parhaimmista tavoista kerryttää varallisuutta passiivisesti. Hyvin hajautetut osakepoiminnat ovat tuottaneet historiassa paremmin kuin yksikään pankkien tarjoama rahasto.

Pankeista puheen ollen, heidän palkkionsa ovat moninkertaisia verrattuna suuriin verkossa toimiviin osakevälittäjiin, kuten eToroon joka pystyy tarjoamaan laajan valikoiman sijoitustuotteita hyvin alhaisilla palkkioilla. Amerikkalaiset osakkeet ovat myös suomalaisille kaupan ilman palkkioita.

Alapuolella on kuvalliset ohjeet tilin luomiseen eTorolle. Tilin luomisen jälkeen voit aloittaa sijoittamisen jo tänään.

Kohta 1 - Avaa tili eTorolle

Seuraa alapuolella olevia ohjeita luodaksesi itsellesi käyttäjän eTorolle, jotta voit ostaa ja myydä SSAB osaketta.

 • Siirry www.etoro.com/fi sivuille ja klikkaa liity nyt tai käy kauppaa nyt -painiketta.
 • Täytä lyhyt rekisteröitymislomake, jossa pyydetään yhteystietojasi. Voit rekisteröityä suoraan myös Facebook tai Gmail tililläsi.
 • Viimeistele rekisteröitymislomake lukemalla ilmoittamalla lukeneesi ehdot painamalla rastin ruutuun ja klikkaa rekisteröidy -painiketta.

Kohta 2 - Vahvista tilisi

Kaikki palvelut verkossa, joissa raha liikkuu ja jotka kuuluvat rahavalvonnan alaisuuteen vaativat henkilöllisyyden todentamisen, joka tehdään seuraavasti:

 • Kun olet lähettänyt rekisteröitymislomakken palveluun, sinua pyydetään vahvistamaan tilisi.
 • Tilin vahvistaminen tapahtuu lähettämällä todiste henkilöllisyydestä. (kuva henkilöllisyystodistuksesta, esimerkiksi ajokortti tai passi) ja todistus asuinpaikasta. (kuva laskusta, esimerkiksi viimeisin sähkölasku, jossa on nimesi ja asuinpaikkasi yhteystiedot näkyvissä. Ei saa olla yli puoli vuotta vanha.)
 

Sinun ei tarvitse itse murehtia dokumenttien tarkistamisesta. eToro ilmoittaa sinulle sähköpostilla, kun dokumentit on tarkistettu ja käyttäjätilisi on vahvistettu.

SSAB osinko – maksaako suuri terästeollisuusyritys hyvin osinkoja?

SSAB on tunnettu tasaisesta ja vakavaraisesta osingonmaksustaan. Heidän oman ohjenuoransa mukaan osinkopolitiikan tavoitteena on, että yhtiö jakaa vuosittain osakkeenomistajilleen osinkoina 30 – 50 prosenttia vuosittaisesta tuloksesta verojen jälkeen.

Osinkohistoria:

 • 2017: –
 • 2018: 0,10 euroa per osake
 • 2019: 0,14 euroa per osake
 • 2020: –
 • 2021: –
 • 2022: ei tiedossa

 

Vuoden 2022 osingot näyttävät erittäin lupaavilta, sillä SSAB teki odotusten mukaan jättitulokset ja osinkoehdotus onkin yli odotusten.

Ekologisuus yksi tärkeimmistä arvoista SSAB:lla

Viimeisten vuosien aikana ympäristöystävällisyys ja siihen liittyvät arvot ovat nostaneet päätään myös sijoittajien keskuudessa. Lähes kaikki yritykset yrittävät löytää keinoja alentaa hiilidioksidipäästöjä ja vähentää hiilijalanjälkeä.

Tähän liittyen vuonna 2016 SSAB aloitti selvityksen muutoksista, joita voi tehdä tapaan tuottaa terästä. Eli toisin sanoen yhtiö teki selvityksen vetypelkistyksen käyttöönotosta ja sen tuomista mahdollisuuksista.

Vuonna 2020 SSAB ilmoitti aloittavansa vaiheittaisen muutoksen tehtaissansa. Täysin uudella tavalla tuotettu teräs on tarkoitus tuoda markkinoille vuonna 2026 ja kokonaisuudessaan kaikki muutokset olisivat valmiina vuonna 2040.

Mitä hiilidioksidipäästöjen vähentymiseen tulee, sähkön kulutus lisääntyy nykyisestä jopa 6-7 kertaiseksi, mutta vastapainoksi päästöjen vähennyspotentiaali olisi maksimissaan noin 10 miljoonaa tonnia riippuen sähköntuotannosta.

Vuonna 2022: aikatauluihin tuli muutoksia. Yhtiö aikaistaa siirtymää päästöttömään terästuotantoon. Uuden suunnitelman mukaan tavoitteena on vähentää fossiilipäästöjä 8 miljoonalla tonnilla jo seuraavan 10 vuoden aikana ja olla kokonaan fossiilivapaa yritys vuoteen 2045 mennessä.

SSAB historia – miten toiminta sai alkunsa?

SSAB:n historia juontaa juurensa vuoteen 1878, jolloin yhtiö nimeltä Domnarvets Jernverk aloitti toimintansa. Kaksi vuosikymmentä myöhemmin 1899 yhtiö alkoi valmistaa teräsnauhoja ja vuoteen 1913 mennessä se valmistikin jo noin 12,5 prosenttia Ruotsin harkkoraudasta.

Ensimmäinen varsinainen tehdas rakennettiin vuosien 1914-1919 aikana, jolloin tuohon aikaan käytössä oli masuuneita, voimalaitoksia, koksaamoja, konepajoja, venestamia, asuntoja ja toimistoja.

Yrityksen nimi SSAB eli Svensk Stål syntyi 1978, kun Domnarvets Jernverk Borlängessä ja Norbottens Järnverk Luulajassa sekä Oxelösunds Järnverk yhdistyivät. Tuohon aikaan terästeollisuus kaipasi kipeästi uudistuksia, sillä tuotantovälineet olivat tarpeisiin nähden vanhanaikaisia ja markkinoilla oli ylitarjontaa.

Kilpailu koveni jatkuvasti Euroopan öljykriisin jälkeisinä aikoina, kun kilpailu uusista ja paremmista edullisen kustannuksen tuotantomaista kasvoi. SSAB:n pääomistaja oli tuohon aikaan Ruotsin valtio, jonka aikana yritys myös listautui pörssiin 1988.

2000-luvun jälkeen muutoksia alkoi tapahtua kiihtyvään tahtiin. Vuonna 2007 SSAB osti kanadalaisen IPSCO-teräsvalmistajan ja vuonna 2010 yritysrakenteet laitettiin uusiksi, kun se jaettiin kolmeen maantieteelliseen liiketoiminta-alueeseen: EMEA, Amerikka ja APAC.

Vuoteen 2012 mennessä SSAB:n liikevaihto oli noin 4,5 miljardia euroa, vertauksena Rautaruukilla oli tuohon aikaan liikevaihtoa 2,8 miljardia euroa. Siitä asti SSAB:n vuosittainen teräksentuotantokapasiteetti on ollut 6 miljoonaa tonnia enemmän kuin Rautaruukilla, joka korreloi suoraan liikevaihdon kanssa.

Kova kilpailu näkyy myös yhtiön tuloksessa, sillä tammi-syyskuussa 2013 se teki 96 miljoonan euron tappiot ja vastaavasti sen kurssiarvo oli puolittunut vuosien 2011 – 2013 aikana.

SSAB:n johto oli varsin tietoinen ongelmista ja uskoi niiden olevan korjattavissa. Muun muassa SSAB:n hallituksen puheenjohtaja Sverker Martin-Löf syytti alan ongelmista ja lisäkustannuksista Euroopan huonoa taloustilannetta ja idästä päin tulevaa kasvavaa kilpailua sekä eurooppalaisia viranomaisia.

Rautaruukista puheenollen, Rautaruukki ja SSAB yhdistyivät tammikuussa 2014. Perusteena oli tarve säästää ja muuttaa yhtiöiden kulurakennetta pysyvästi. Yhtiöt olivat laskeneet, että yhdistyminen toisi noin 150 miljoonan euron vuosittaiset säästöt. Ihme ja kumma, yhdistymisen myötä ei tarvinnut sulkea yhtäkään tuotantolaitosta Suomesta tai Ruotsista pysyvästi. Henkilöstön uskottiin kuitenkin vähentyvän noin 5 prosentilla, joka yhtiöiden mittakaavassa tarkoitti noin 900 työntekijää.

Helsingin pörssissä kaupankäynti SSAB:n osakkeilla alkoi vasta 1. elokuuta 2014. Samassa yhteydessä Rautaruukki sai pörssiltä 100 000 euron sakot ja varoituksen sääntöjen rikkomisesta, koska Helsingin pörssin kurinpitolautakunta epäili, että pörssin yhteyshenkilöiksi oli nimitetty sellaisia henkilöitä, jotka eivät todellisuudessa olleet kunnolla perillä Rautaruukin asioista.

Elo-syyskuussa 2013 Helsingin pörssissä ihmeteltiin poikkeuksellisia piirteitä Rautaruukin osakkeiden kaupankäynnissä, kun osakkeen hinta ja kaupankäyntimäärät nousivat poikkeuksellisesti. Rautaruukki ei kuitenkaan suostunut antamaan selitystä, jonka takia pörssi piti rikkomusta vakavana. Rautaruukki perusteli näkemyksensä sillä, että keskustelut olivat SSAB:n kanssa olleet alustavia ja ne olivat keskeytyneet elokuussa 2013.

SSAB yrityksenä

SSAB on suuri terästeollisuuden tekijä jopa kansainvälisessä mittakaavassa, jonka takia organisaatiorakenne voi olla hieman monimutkainen. Vuonna 2021 se koostui viidestä eri divisioonasta, jotka olivat:

 • SSAB Special Steels: pitkälle kehityt erikoisteräkset, lujat teräkset ja nuorrutusteräkset.
 • SSAB Europe: nauha-, kvarttolevy- ja putkituotteiden valmistus.
 • SSAB Americas: pääsääntöisesti kvarttolevytuotteet Yhdysvalloissa.
 • Tibnor: logistinen osa Pohjoismaiden teräksenjakelukanavia.
 • Ruukki Construction: tarjoaa asiakkailleen energiatehokkaita rakentamisen ratkaisuja.

Yrityksen tunnetuimpia tuotemerkkejä ovat: Hardox, Strenx, Docol, GreenCoat, Toolox, Armox, SSAB Boron, SSAB Domex, SSAB Form, SSAB Laser, SSAB Weathering, SSAB Multisteel, Hardox In My Body, My Inner Strenx, Hardox Wearparts.

SSAB:n suurimmat tehtaat sijaitsevat Ruotissa (Oxelösund, Borlänge, Luulaja) ja Suomessa (Raahe, Hämeenlinna), mutta myös Venäjän Balabonovassa on yski suurempi tehdas, samoin Yhdysvaltojen Montpelier’ssä.

Kannattaako SSAB osakkeita ostaa?

SSAB on hienosti onnistunut viimeisen viiden vuoden aikana kasvattamaan liiketoimintaansa pienten notkahdusten jälkeen. Terästeollisuuden kysyntä on tällä hetkellä kovaa, mutta niin on myös kilpailu kovempaa kuin koskaan aikaisemmin.

SSAB haluaa kuitenkin pitkällä yli 50 vuoden erikoisteräksen kokemuksellaan näyttää suuntaa koko toimi alalle ja viimeisimpänä uutisena he ilmoittivatkin aikaistavansa fossiilipäästöjen vähentämiseen liittyvää suunnitelmaa. Samalla yhtiö antoi erittäin positiivisen tulosvaroituksen alkuvuodesta 2022, joka tarkoittaa, että sijoittajien tilipusseihin kilahtaa merkittävät osingot, jotka saattavat olla lähihistorian suurimmat.

Nähtäväksi jää tuoko siirtymä kohti parempaa ekologisuutta myös lisäarvoa yritykselle vai onko sillä negatiivisia pitkäntähtäimen vaikutuksia esimerkiksi tuotantoon tai siihen liittyviin kuluihin. Nostaako ekologisuus teräksen hintaa, entä miten siihen liittyville palveluille käy?

Mielestämme SSAB on erinomainen sijoitus hyvin hajautettuun portfolioon, mikäli uskot terästeollisuuteen. Jos SSAB kuulostaa juuri sinulle sopivalta sijoitukselta, voit ostaa ja myydä SSAB AB:n osakkeita edullisilla palkkioilla suoraan eToron kaupankäyntialustalla. Näet myös ajankohtaiset uutiset ja muiden sijoittajien spekulaatiot yrityksen liiketoiminnan kehittymisestä.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Osta SSAB osaketta - komissio 0%

eToron kautta on mahdollista käydä kauppaa osakkeilla 0% komissioilla. Avaa tili 3 minuutissa ja aloita sijoittaminen jo tänään! Helppokäyttöinen, edullinen, nopea ja turvallinen.