Telia osake 2023 – ovatko teleoperaattorit yhä hyvä sijoitus?

Telia Company AB on monikansallinen teleoperaattori, mutta Suomessa se tunnetaan yhtenä kolmesta suuresta operaattorista, joka tarjoaa kiinteän- ja mobiiliverkon palveluita kuluttaja- ja yritysasiakkaille. Alun perin Telia sai alkunsa ruotsalaisen Telian ja suomalaisen Soneran yhdistymisestä.

Ovatko operaattorit edelleen yhtä hyvä sijoitus, kun ne 2000-luvulle tultaessa olivat? Entä, miten Telia pärjää muille suomessa toimiville operaattoreille? Vastaamme näihin ja moniin muihin kysymyksiin tässä artikkelissa ja näytämme samalla, miten voit ostaa Telian osaketta alhaisilla kuluilla.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Osta Telia osaketta - komissio 0%

eToron kautta on mahdollista käydä kauppaa osakkeilla 0% komissioilla. Avaa tili 3 minuutissa ja aloita sijoittaminen jo tänään! Helppokäyttöinen, edullinen, nopea ja turvallinen.

Osta Telia osake (TELIA1)

Telian osakkeiden ostaminen on helppoa ja turvallista kansainvälisen eToro kaupankäyntialustan avulla.

eToro tarjoaa sijoittajille tuhansia erilaisia sijoituskohteita ja helppokäyttöisen tavan ostaa ja myydä osakkeita. Palkkiot ovat kansainvälisellä tasolla alhaiset, päihittäen esimerkiksi monet pankit mennen tullen.

 • Aloita Telian osakkeiden ostaminen luomalla tili eTorolle tästä
 • Tilin luomisen jälkeen voit tallettaa rahaa sinne heti valitsemallasi maksutavalla.
 • Kun tili on avattu ja pääomaa on talletettu, olet valmis ostamaan Telian osakkeita. Voit etsiä itse tai käyttää eToron sivuilla olevaa hakutoimintoa löytääksesi Telian osakkeen. Paina osaketta ja eteesi avautuu toimeksiantokortti, jossa pystyt asettamaan osto- ja myyntitoimeksiannot haluamallasi hinnalla.

Miten ostaa Telia osake (kuvalliset ohjeet)

Osakkeiden ostaminen on helppo tapa ansaita lisätuloja sijoittamalla mielenkiintoisiin osakkeisiin. Sijoittaminen on parhaimmillaan erittäin tuottava harrastus, joka mahdollistaa eläkkeelle jäämisen alkuperäistä aikaisemmin.

Osakesijoittamisen avulla voit myös hiljalleen aloittaa downshiftaamisen kohti vapaampaa elämää, jossa työajat eivät sanele päiviesi rutiineja. Sijoittaminen on kuitenkin pitkäjänteistä puuhaa ja vaatii kärsivällisyyttä sekä rautaisia hermoja.

Sijoittaminen kannattaa aloittaa niin pian kuin mahdollista ja mikä sen parempi, kuin aloittaa sijoittaminen sellaisella alustalla, jossa on kaikki tarvittavat työkalut onnistuneeseen kaupankäyntiin.

Seuraavaksi kuvalliset ohjeet tilin avaamista ja vahvistamista varten. Koko rekisteröinti ja talletusprosessi vie vain muutaman minuutin, jonka jälkeen voit aloittaa kaupankäynnin heti.

Kohta 1 - Avaa tili eTorolle

Seuraa alapuolella olevia ohjeita luodaksesi itsellesi käyttäjän eTorolle, jotta voit ostaa ja myydä Telia osaketta.

 • Siirry www.etoro.com/fi sivuille ja klikkaa liity nyt tai käy kauppaa nyt -painiketta.
 • Täytä lyhyt rekisteröitymislomake, jossa pyydetään yhteystietojasi. Voit rekisteröityä suoraan myös Facebook tai Gmail tililläsi.
 • Viimeistele rekisteröitymislomake lukemalla ilmoittamalla lukeneesi ehdot painamalla rastin ruutuun ja klikkaa rekisteröidy -painiketta.

Kohta 2 - Vahvista tilisi

Kaikki palvelut verkossa, joissa raha liikkuu ja jotka kuuluvat rahavalvonnan alaisuuteen vaativat henkilöllisyyden todentamisen, joka tehdään seuraavasti:

 • Kun olet lähettänyt rekisteröitymislomakken palveluun, sinua pyydetään vahvistamaan tilisi.
 • Tilin vahvistaminen tapahtuu lähettämällä todiste henkilöllisyydestä. (kuva henkilöllisyystodistuksesta, esimerkiksi ajokortti tai passi) ja todistus asuinpaikasta. (kuva laskusta, esimerkiksi viimeisin sähkölasku, jossa on nimesi ja asuinpaikkasi yhteystiedot näkyvissä. Ei saa olla yli puoli vuotta vanha.)
 

Sinun ei tarvitse itse murehtia dokumenttien tarkistamisesta. eToro ilmoittaa sinulle sähköpostilla, kun dokumentit on tarkistettu ja käyttäjätilisi on vahvistettu.

Telia osinko – maksaako teleoperaattorit hyvin osinkoja

Telia tunnetaan pitkästä osinkohistoriastaan ja se kuuluukin monien suomalaisten piensijoittajien osinkosalkkuihin. Vaikka Telian vuosittainen kasvuprosentti on jo pidemmän aikaan ollut laskusuuntainen, on yritys pystynyt maksamaan reilusti osinkoja.

Telian kohdalla kyse on erittäin vahvasta osingonmaksajasta, sillä Telian osakkeiden hinta on melko edullinen verrattuna osakekohtaiseen osinkoon, josta kerromme lisää seuraavaksi.

Osinkohistoria:

 • 2017: 0,21€ per osake
 • 2018: 0,22€ per osake
 • 2019: 0,23€ per osake
 • 2020: 0,164€ per osake + lisäosinko 0,061€
 • 2021: 0,1962€ per osake
 • 2022: Ei tiedossa
 

Suomessa toimivista operaattoreista Elisa maksaa parhaimmat osinko, mutta Telian osingot ovat vertaansa vailla edullisen osakekurssin takia.

Telia Osake historia – Miten Telia Company sai alkunsa

Telia Company AB, aikaisemmin TeliaSonera AB sai alkunsa ruotsalaisen Telian ja suomalaisen Soneran fuusion lopputuloksena vuonna 2002. Kyse on siis melko nuoresta tulokkaasta operaattoreiden keskuudessa.

Tiesitkö, että: Ruotsin telelaitos Televerket yksityistettiin 1990-luvun alussa, jolloin uuden yhtiön nimeksi tuli Telia, joka tarkoittaa muinaisruotsiksi kertomista.

Vaikka yhtiöt yhdistettiin, molemmat yhtiöt säilyttivät brändinimet Telia ja Sonera vielä yli vuosikymmenen myöhemmin molempien maiden markkinoilla. Kansallisten tytäryhtiöiden nimet olivat Telia Finland ja Telia Sverige. Aiemmin Suomessa oli käytössä myös Telian palvelubrändi Tele Finland vuoteen 2017 asti.

Telialla on Suomen lisäksi liiketoimintaa vahvasti muissakin pohjoismaissa, poissulkien islanti. Mistään keskikokoisesta yrityksestä ei siis ole kyse ja vuonna 2019 se työllistikin lähes 21 000 työntekijää pohjoismaissa.

Muutamia kohuja mahtuu Telian historiaan, kun toimitusjohtaja Anders Igel erotettiin luottamuspulan vuoksi vuoden 2007 kesäkuussa, jolloin johtoon nostettiin väliaikaisesti varatoimitusjohtaja Kim Ignatius. Ignatiuksen jälkeen varsinaiseksi uudeksi toimitusjohtajaksi valittiin ruotsalainen Lars Nyberg, joka aloitti tehtävänsä vielä saman vuoden syyskuussa.

Nyberg toimi yhtiön johdossa vielä vuoteen 2013 asti, jonka syyskuussa toimitusjohtajaksi astui Johan Dennelind, joka toimi virassa aina vuoteen 2019 asti, jonka jälkeen uudeksi väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi nousi talousjohtaja Christian luiga. Tällä hetkellä Telian toimitusjohtajana toimii Allison Kirkby, joka nimettiin virkaan vuoden 2019 lokakuussa ja toimii siinä yhä.

Telia on siis lyhyen historiansa aikana vaihtanut toimitusjohtajaa moneen otteeseen. Edelleen yhtiön osakekohtainen tulos on pysynyt melko samana, mutta pitkällä tähtäimellä vuosittainen kasvu on ollut reilusti miinuksella.

Mielenkiintoisia tapahtumia:

TeliaSonera maksoi 800 miljoonaa dollaria lahjuksia vuosien 2004-2012 aikana Uzbekistanin presidentin tyttären Gulnora Karimovan omistamalle peiteyhtiölle päästäkseen operaattoriksi Uzbekistanin markkinoille. Vuonna 2009 jopa 30 prosenttia TeliaSoneran käyttökatteesta tuli Euraasian toiminnoista, joista se maksoi avokätisesti osinkoja omistajilleen.

Kuitenkin vuonna 2014 Yhdysvaltain ja Hollannin viranomaiset alkoivat tutkia asiaa ja vuoden 2015 lopussa TeliaSonera ilmoitti vetäytyvänsä Euraasiasta. Syyskuussa vuonna 2016 viranomaiset määräsivät Telialle noin 1,4 miljardin dollarin sakot lahjusten antamisesta.

Telian muut operaattorit:

Telialla on useita muita operaattoreita, jotka toimivat eri maissa ne ovat: Azercell (Azerbaidzan), Geocell (Georgia), Kcell (Kazakstan), LMT (Latvia), Amigo (Latvia), Okarte (Latvia), Omnitel (Liettua), Ezys (Liettua), TEO (Liettua), Moldcell (Moldova), Ncell (Nepal), NetCom (Norja), NextGenTel (Norja), Halebop (Ruotsi), Tcell (Tadžikistan), Call me (Tanska), DLG Tele (Tanska), Telia (Viro), Diil (Viro).

Telialla on myös rahoitusratkaisuja tarjoava brändi

Telia Finance AB on ruotsalainen rahoitusratkaisuja Telia Companylle ja sen asiakkaille tarjoava yritys, joka aloitti toimintansa jo vuonna 1982, kun Ruotsin silloinen valtionomistuksessa ollut Televerket sai valtiopäiviltä erillisen luvan rahoitusyhtiön muodostamiseen. Samassa yhteydessä Telefinans perustettiin yhdessä Merkantil Leasingin kanssa, joka kuitenkin lopetti yhteistyönsä nopeasti.

Televerket muuttui Teliaksi 1993 ja jo seuraavana vuonna Telefinans sai luvan rahoittaa muutakin, kuin Telian tuottamia ratkaisuja. Vuonna 1996 Telefinansista tehtiin Telian tytäryhtiö nimeltä Telia Finans.

7 vuotta myöhemmin yhtiö jaettiin Telia Creditiksi ja Telia Finansiksi, joka myytiin rahoitusyhtiö De Lage Landenille.

Vuodesta 2003 lähtien Telia Finance AB on ollut itsenäinen noin sata henkilöä työllistävä yritys, joka tarjoaa rahoitusratkaisuja Telia Companylle. Suomessa yritys toimii sivuliikkeellä Telia Finance Finland, mutta sen päätoimialaksi on rekisteröity tietokoneiden ja niiden oheislaitteiden sekä ohjelmistojen vähittäiskauppa. Yritys on kuitenkin rekisteröity ja on Suomen Finanssivalvonnan alainen.

Kannattaako Telian osaketta ostaa?

Telian osake on hyvä sijoitus osinkotuottoja ajatellen. Telia maksaa omistajilleen osinkoa 5,8 prosenttia ja sen osakekohtainen hinta on tällä hetkellä 3,46 euroa. Muun muassa analyysiyhtiö Inderes on antanut tavoitehinnaksi 39 ruotsin kruunua, joka tarkoittaa 3,72 euroa.

Riskitasoon nähden Telia on saanut keskivertaisen ostosuosituksen ja riski on varsin matala. Jokaisen sijoittajan tulee kuitenkin tehdä omat päätelmänsä itse käyttäen apunaan verkosta löytyvää ajankohtaista tietoa, yrityksen omia talousraportteja sekä analyytikkojen tekemiä spekulaatioita.

eToro tarjoaa sijoittajille uniikin tavan lähestyä sijoittamista kopioimalla hyvin tulosta tehneiden ammattisijoittajien salkkuja reaaliajassa siten, että he voivat käydä kaikki samat kaupat perässä. Tätä ominaisuutta ei löydy miltään muulta kaupankäyntialustalta, lisäksi amerikkalaiset osakkeet ovat kaupan ilman komissioita.

Telia on siis monien muiden suomessa toimivien operaattoreiden tavoin hyvä sijoitus pitkällä aikavälillä, koska sen osinkohistoria näyttää vahvalta. Sijoittamalla Telian osakkeisiin saat vuosittain osinkotuottoa sijoituksellesi ja toivottavasti uuden strategian myötä myös osakkeen kurssi lähtisi nousuun.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Osta Telia osaketta - komissio 0%

eToron kautta on mahdollista käydä kauppaa osakkeilla 0% komissioilla. Avaa tili 3 minuutissa ja aloita sijoittaminen jo tänään! Helppokäyttöinen, edullinen, nopea ja turvallinen.