Osakesijoittaminen – Näin sijoitat osakkeisiin (opas)

Osakesijoittaminen on kenellä tahansa hyvä tapa alkaa kerryttää omaa varallisuutta, joka hiljalleen muuttuu suuremmaksi passiiviseksi tulovirraksi. Monet osakesijoittamista pohtivat henkilöt jättävät sijoituksensa aloittamatta, koska uskovat, että tulojen pitää olla suuret.

Kuka tahansa voi ryhtyä osakesijoittajaksi, olipa kyseessä sitten pieni- tai suurituloinen henkilö. Nykyään kaupankäyntialustojen kirjo on niin laaja, että kaupankäynnistä maksettavat kulut ovat suorastaan marginaalisia ja mahdollistavat myös pienemmät kertasijoitukset.

Tämän artikkelin tarkoituksena on opastaa sinulle, miten osakesijoittaminen toimii, miten sijoitat osakkeisiin ja annamme samalla vinkkejä, miten voit käydä kauppaa mahdollisimman alhaisilla palkkioilla.

Nordnet on sijoittajien suosikkivälittäjä

Nordnet on tutkitusti yksityissijoittajien suosikkivälittäjä. liity yli 500 000 suomalaisen sijoittajan yhteisöön ja aloita sijoittaminen.

Onko osakesijoittaminen kannattavaa?

Osakesijoittaminen on aina ollut ja tule aina olemaan kannattavaa niin kauan, kuin yksittäiset osakepoiminnat ja hajautus tehdään oikein. Osakesijoitukset ovat tuottaneet sijoittajille tuottoa pääomalle keskimäärin 4 – 8 prosenttia vuodessa.

Osakesijoittamisen yksi tärkeimmistä kulmakivistä on sijoitusten hajauttaminen. Hajauttaminen kannattaa tehdä sijoituskohtaisesti, toimialakohtaisesti, ajallisesti ja pääomallisesti. Tästä on tehnyt myös kaupankäyntialusta Nordnet tutkimuksen vuosien 2017-2019 aikana – lopputuloksena on, että eniten hajauttaneet olivat saaneet eniten tuottoa.

Hajauttamisella tarkoitetaan markkinariskin pienentämistä seuraavasti:

  • Toimialakohtainen hajautus: eri toimialat saattavat liittyä toisiinsa tai vastaavasti, kun toinen laskee, toinen nousee.
  • Ajallinen hajautus: älä sijoita kaikkea kerralla, jos satutkin ostamaan laskusuhdanteessa. Voit tehdä sijoituksia esimerkiksi vuosineljänneksittäin.
  • Pääomallisesti: koko pääoman sijoittaminen kerralla voi olla melko riskialtista puuhaa. On ehkä parempi, jos sijoitat pääomaa pienemmissä erissä ja eri sijoituskohteisiin.

 

Tässäkin oli vain muutama esimerkki siitä, miten voit pienentää sijoittamiseen liittyviä riskejä. Pitkäjänteisessä sijoittamisessa korostuu oma strategia, jota kannattaa noudattaa. Oman strategian noudattamisessa voi auttaa oikean sijoitussuunnitelman laatiminen.

Osakesijoittaminen on kasvava trendi

Sijoittaminen on tullut vuosien varrella yhä lähemmäs tavallisia kuluttajia. Lisäksi verkosta saatava ilmainen informaatio auttaa monia sijoittamisesta kiinnostuneita tekemään konkreettisia tekoja.

Jo pelkästään Suomessa piensijoittajien lukumäärä on kasvanut lähes räjähdysmäisesti. Viimeisten vuosien aikana keskimääräinen kasvu suomalaisten sijoittajien määrässä on lähes 10 prosenttia.

Osasyynä suosion kasvulle voi olla myös suurten kaupankäyntialustojen rantautuminen suomeen. Nämä modernit verkossa toimivat kauppapaikat pystyvät tarjoamaan asiakkailleen ennätysmäisen alhaisia komissioita, joita ei kannata edes verrata pankkien omiin sijoituspalveluihin.

Osakesijoittaminen perinteisten pankkien kautta onkin mielestämme melko vanhanaikaista, sillä järjestelmät ovat juuttuneet 2000-luvun alkuun ja kustannukset ovat niin korkeita, että osakkeiden on pakko nousta merkittävästi, jotta osakesijoittamisella voi ylipäänsä tehdä edes voittoa.

Tässä artikkelissa kerromme, miten voit luoda tilin eToron kaupankäyntialustalle ja osake sijoittaa kokonaan ilman välityspalkkioita.

Osakesijoittamisen aloittaminen – ohjeet

Osakesijoittamisen aloittaminen on tänä päivänä uskomattoman helppoa ja juuri tämän takia sijoitusinto koko Suomen mittakaavassa on lisääntynyt räjähdysmäisesti.

Ensimmäisen alkavan osakesijoittajan on hyvä tutustua erilaisiin kaupankäyntialustoihin, jotka tarjoavat arvo-osuustilejä, joiden kautta voit sijoittaa osakkeisiin. Suosituimpia kaupankäyntialustoja Suomessa ovat eToro ja Nordnet.

  • Aloita siirtymällä eToron sivuille tästä ja luo maksuton sijoitustili
  • Tilin luomisen jälkeen voit tallettaa haluamasi määrän sijoituspääomaa parhaaksi katsomallasi maksutavalla.
  • Nyt voit selata yli 2000 erilaisen sijoitustuotteen joukosta mieleisimpiä osakepoimintoja. eToron kautta voit ostaa myös amerikkalaisia osakkeita ilman palkkioita.

Amerikkalaiset osakkeet ovat erinomainen mahdollisuus kokeilla osakesijoittamista suuremmassa mittakaavassa, sillä eToro ei peri palkkioita näistä kaupoista. Monet jenkeistä peräisin olevat osakkeet maksavat myös varsin arvokätisesti osinkoa, jolloin niitä kannattaa lisätä niitä portfolioosi.

Osakesijoittamisen voi aloittaa pienellä pääomalla

Aikaisemmin jo mainitsisimme, miten sijoittamista varten ei tarvita enää suuria pääomia ollakseen kannattavaa. Nykyään pienimmät talletukset arvo-osuustileille ovat vain 50 euron luokkaa.

Osakekaupankäynnistä perittävät palkkiot ovat myös varsin maltillisia. Ne ovat ilmaisia, jos ostat eTorolla amerikkalaisia osakkeita. Tavallinen kaupankäyntikulu 1000 euron sijoitetulle pääomalle on 10 euroa.

Jokaisen sijoittajan on aloitettava jostakin. Vain harva on voinut aloittaa sijoittamisen heti suuremmalla pääomalla. Pitkäjänteisellä strategialla ja kuukausittaisilla talletuksilla sijoitustileille voi olla merkittävä vaikutus pitkässä juoksussa etenkin, kun huomioon otetaan korkoa korolle -efekti.

Suositellut osakkeet – näin poimit parhaat

Sijoittamisessa on hyvin tärkeää seurata markkinoilla tapahtuvia muutoksia ja ajankohtaisia uutisia. Uutiset ovatkin yksi tärkeimmistä sijoittajien informaation lähteistä.

Ennen kuin pohdit osakepoimintoja, on hyvä pohtia omaa sijoitusstrategiaa siinä mielessä, että kuinka pitkällä aikavälillä aiot sijoittaa? Aktiivinen treidaaminen ja päiväkauppa ovat asia erikseen – näitäkin voit kokeilla eTorolla.

Netistä löytyy useita hyviä työkaluja suorittaa osakekohtaisia analyysejä. Pitkäntähtäimen sijoituksissa kannattaa tarkastella osakkeen kurssia viimeisen viiden vuoden ajalta ja katsoa, kuinka hyvin kyseinen osake on pystynyt arvonsa säilyttämään.

Pitkällä aikavälillä valitsisimme itse sellaisia osakkeita, jotka ovat pystyneet säilyttämään arvonsa hyvin ja samalla maksavat vuosittain osinkoa.

Jo pelkästään osinko-osakkeisiin sijoittamalla voi kerätä muhkean potin joka vuosi, puhumattakaan arvonnoususta.

Osakesijoittamisen lisäksi voit kokeilla myös näitä

Osakesijoittaminen on sijoitusmuodoista kaikkein perinteikkäin, mutta sen rinnalle on tullut useita uusia sijoitustuotteita ja sijoituskohteita, joissa on entistä houkuttelevampia tuottopotentiaaleja. Tällaisia tuotteita ovat erilaiset johdannaiset ja CFD-tuotteet, joita voidaan pitää erittäin korkean riskin sijoitustuotteina.

On kuitenkin myös turvallisempia sijoituskohteita, jotka ovat myös melko uusia ja mielenkiintoisia:

ETF-rahastot: ETF-rahastot ovat pörssinoteerattuja rahastoja, jotka sijoittavat osakkeisiin, indekseihin tai raaka-aineisiin siinä ilmoitettujen tietojen perusteella. Voit ostaa rahaston ja ansaita tuottoa ilman, että sinun tarvitsee ostaa jokaista osaketta erikseen. Nämä ovat todella suosittuja tänä päivänä ja eToro tarjoaakin satoja erilaisia ETF-rahasto kokonaisuuksia alhaisilla palkkioilla.

Kryptovaluutat: virtuaalivaluutat ovat olleet uutisissa jo pitkään. Näiden sijoitustuotteiden potentiaali on aivan jotain muuta, sillä ne saattavat vain yhden päivän aikana heilahdella tuhansia prosentteja. Kryptovaluutat ovatkin luoneet myös Suomeen useita miljonäärejä vain yhdessä yössä. Myös kryptovaluuttoja voit ostaa suoraan eTorolta ilman, että tarvitset erillistä krypto-lompakkoa.

Indeksit ja raaka-aineet: indeksit ja raaka-aineet ovat osakkeiden lisäksi myös hyvä tapa hajauttaa omaa sijoitusportfoliota. Voit koota esimerkiksi sellaisia sijoituskokonaisuuksia, jossa sijoitat tietyn tuotteen jalostuksen jokaiseen vaiheeseen ja näin minimoit niiden välillä tapahtuvia markkinariskejä.

Kuten huomaat, osakesijoittaminen on muuttunut viimeisten vuosien aikana valtavasti. Tämä on todella hyvä asia, joka nostaa yksittäisten kuluttajien mahdollisuutta kerryttää varallisuutta tavallisen palkkatyön lisäksi. Sanonta työllä elää, mutta kaupalla rikastuu, on pitänyt paikkansa monen suomalaisen piensijoittajan kohdalla. Osakesijoittamista ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa, uusi Nokia voi löytyä mistä tahansa.

Miten osakesijoittamista verotetaan – osakkeiden verotus

Kaikkia sijoituksia, kuten myös osakesijoituksia verotetaan pääomatuloverolain mukaisesti 30 – 34 prosentin verohaarukassa. Verojen suuruus riippuu saamistasi myyntivoitoista, joista on vähennetty jo myyntitappiot.

Sijoittamisessa saat vähentää osakekaupoista syntyneet tappiot verotuksessa, jolloin ne kirjataan luovutusvoitoiksi.

Osakesijoittamisesta saatavista pääomatuloista maksetaan siis aina 30 prosentin pääomatuloveroa, kun näitä sijoituksista saatavia tuloja on enintään 30 000 euroa verovuonna. Jos pääomatulot ylittävät 30 000 euroa, tältä osuudelta maksetaan veroa 34 prosenttia. Tarkista veroilmoituksen yhteydessä, että saat varmasti tehtyä verovähennykset tappioiden osalta.

On hyvä huomioida, että kaikkien sijoitustuotteiden kohdalla ei ole vähennysoikeutta. Esimerkiksi jotkin johdannaiset ja CFD-tuotteet eivät ole lainkaan vähennyskelpoisia, mutta niiden kohdalla verotus kuitenkin tapahtuu normaalisti.

Rahastosijoittaminen on verotuksellisesti järkevää

Tavallisesti osakesijoituksissa verot tulevat maksettaviksi vasta siinä kohtaa, kun osakkeet myydään voitolla. Osinkotulojen kohdalla verot kirjautuvat maksettaviksi heti, eli joka vuosi.

Sen sijaan rahastojen kohdalla asia voi olla toisenlainen. Monet rahastot, etenkin ETF-rahastot ovat sellaisia instrumentteja, jossa saatu tuotto sijoitetaan uudestaan kyseisen ETF:n mukaisesti, jolloin rahat eivät saavu tilillesi missään kohtaa, vaan arvonnousu ja tuotto näkyvät puolestaan kyseisen ETF-tuotteen hinnan nousussa.

Rahaston kohdalla verotus tapahtuu vasta, kun myyt kyseisen rahaston. Eli saat sijoitettua pääomalle saatua tuottoa yhä uudestaan ja uudestaan ilman, että verot pitää maksaa välissä.

Lisätietoa sijoittamiseen ja verotukseen liittyvistä asioista löydät suoraan Vero.fi sivuilta.

Aloita osakesijoittaminen eTorolla – seuraa ammattilaisia

Aloita osakesijoittaminen kansainvälisellä eToron kaupankäyntialustalla. Voit käydä osakekauppaa yli 2000 erilaisella osakkeella alhaisilla palkkioilla. Amerikkalaiset osakkeet ovat kaupan ilman palkkioita.

Luo tili eTorolle ja voit hyödyntää ainutlaatuista Copytrading järjestelmää, jossa voit seurata ammattilaisia sijoittajia ja käydä samat kaupat, joita nämä käyvät.

Perinteisten osakkeiden lisäksi saatavilla ovat myös johdannaiset, rahastot, etf-rahastot, CFD-tuotteet, kryptovaluutat ja paljon muuta!

 

Nyt kun pääsit tähän asti, olet valmis ja täynnä intoa. Osakesijoittaminen kannattaa aloittaa heti jo pienillä pääomilla. Huomaat nopeasti, miten voit kerryttää varallisuutta huomaamattasi. Jokaisen kuluttajan on järkevä pistää pieni siivu sijoituksiin sen sijaan, että makuuttaisi rahoja inflaation tuhoamalla säästötilillä, jossa se menettää arvoaan.

Nordnet on sijoittajien suosikkivälittäjä

Nordnet on tutkitusti yksityissijoittajien suosikkivälittäjä. liity yli 500 000 suomalaisen sijoittajan yhteisöön ja aloita sijoittaminen.