Osakesäästötili sopii pitkäjänteiselle sijoittajalle

Osakesäästötili on vanha keksintö, mutta vasta hiljattain monet suomalaiset ovat ymmärtäneet sen hyödyllisyyden. Yksinkertaisuudessaan osakesäästötili on tili, johon siirretään rahaa ja tilin saldolla ostetaan pörssistä tai listaamattomista yhtiöistä osakkeita.

Hyöty vertouksellisesti on siinä, että tilin sisällä ilmeentyvistä tapahtumista ei peritä veroa, joka mahdollistaa koko pääoman sijoittamisen uudelleen. Näin korkoa korolle efekti saa merkittävämmät hyötysuhteet kuin tavallinen sijoittaminen, jossa sijoitusvoitot kotiutetaan vain, jotta ne voidaan verottaa ennen uudelleen sijoittamista.

Mielestämme tavallisia kansalaisia pitää sivistää enemmän tämänkaltaisista palveluista, sillä vaikka ne pitävät sisällään suurempia riskejä kuin perinteiset säästötilit. Ne saattavat parhaimmillaan tuottaa omistajalleen merkittäviä pääomatuloja, jotka kattavat alkuperäisestä sijoituksesta aiheutuneet riskit.

Kaupankäynti osakkeilla - komissio 0%

eToron kautta on mahdollista käydä kauppaa osakkeilla 0% komissioilla. Avaa tili 3 minuutissa ja aloita sijoittaminen jo tänään! Helppokäyttöinen, edullinen, nopea ja turvallinen.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Pohjoismainen osakesäästötili

Nordnet on Pohjoismainen kaupankäyntialusta, joka tarjoaa turvallisen osakesäästötilin suomalaisille sijoittajille.

Miten avaan osakesäästötilin?

Osakesäästämisen aloittaminen on yksinkertaisuudessaan helppoa ja nopeaa. Oikeastaan osakkeisiin säästämisessä on vain kolme vaihetta:

 1. Aloita avaamalla osakesäästötili sopivaan kaupankäyntialustaan. Me suosittelemme eToroa suuren sijoituskohdevalikoiman ja edullisten palkkioiden takia. Osakekaupoissa komissiot ovat 0 %. Kuitenkin suomalisille sijoittajille voi sopia paremmin säästämismielessä Nordnetin
 2. Siirrä pääomaa osakesäästötilille: osakesäästötilille voi ainoastaan siirtää rahaa, ei osakkeita. Voit kuukausittain säästää sopivan rahasumman osakesäästötilillesi, jonka sijoitat osakkeisiin. Suomessa kuitenkin osakesäästötileille suurin talletettava summa on 50 000 euroa, mutta omistukset tilin sisällä saavat ylittää 50 000 €. Eli tilille voi tallettaa lisää rahaa, mikäli nostat tililtä saldoa pois juuri sen verran, ettei 50 000 euron raja ylity.
 3. Osakkeilla käytävää kauppa ei ole rajoitettu eli voit ostaa suomalaisia tai ulkomaalaisia osakkeita mielesi mukaan. Suosittelemme hajauttamaan osakeportfolion tehokkaasti ajan, toimi alan ja muiden tekijöiden suhteen.

Osakesäästötileissä osingoista saatavat hyödyt näyttelevät merkittävää roolia, koska saatua tuloa ei veroteta ennen niiden nostamista pois tililtä. Näin voit investoida osingot uusiin osakkeisiin.

Perinteiset pankit tarjoavat nykyään myös kaupankäyntialustojen lisäksi erilaisia sijoituspalveluita, joista yksi on osakesäästötili. Tilin avaaminen onnistuu verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella ja tarvittaessa henkilöpapereilla.

Osakesäästötilin verotus

Osakkeiden myynnistä tai osingoista saatava tulo on aina pääomatulon alaista veroa. Osakesäästäjän maksavat verot vasta kun kotiutat rahat omaan käyttöösi. Verottaja saa automaattisesti tarvittavat tiedot salkkuun laitetuista rahoista, arvonnoususta ja tililtä nostetuista rahoista. Verotus on siis joko 30% tai 34 % riippuen pääomatulojen suuruudesta.

Luovutustappiot

Luovutustappioita syntyy, kun osakesäästötili suljetaan tappiolla. Luovutustappiot on mahdollista vähentää verotuksessa, kun koko tili on suljettu eli tilin saldo näyttää 0 ja kaikki omaisuus on myyty tililtä.

Sijoitusrahastoihin verrattuna käytäntö on hieman erilainen, sillä rahastoissa vähennyskelpoinen tappio syntyy, kun sijoitus on tappiolla nostoja tehdessä.

Et voi käyttää hankintameno-olettamaa eli et voi käyttää verotuksessa 40 prosentin hankintameno-olettamaa, kun yli 10 vuotta vanhoja sijoituksia myydään.

Kohta 1 - Avaa tili eTorolle

Seuraa alapuolella olevia ohjeita luodaksesi itsellesi käyttäjän eTorolle, jotta voit ostaa ja myydä osakkeita 0% komissiolla.

 • Siirry www.etoro.com/fi sivuille ja klikkaa liity nyt tai käy kauppaa nyt -painiketta.
 • Täytä lyhyt rekisteröitymislomake, jossa pyydetään yhteystietojasi. Voit rekisteröityä suoraan myös Facebook tai Gmail tililläsi.
 • Viimeistele rekisteröitymislomake lukemalla ilmoittamalla lukeneesi ehdot painamalla rastin ruutuun ja klikkaa rekisteröidy -painiketta.

Kohta 2 - Vahvista tilisi

Kaikki palvelut verkossa, joissa raha liikkuu ja jotka kuuluvat rahavalvonnan alaisuuteen vaativat henkilöllisyyden todentamisen, joka tehdään seuraavasti:

 • Kun olet lähettänyt rekisteröitymislomakken palveluun, sinua pyydetään vahvistamaan tilisi.
 • Tilin vahvistaminen tapahtuu lähettämällä todiste henkilöllisyydestä. (kuva henkilöllisyystodistuksesta, esimerkiksi ajokortti tai passi) ja todistus asuinpaikasta. (kuva laskusta, esimerkiksi viimeisin sähkölasku, jossa on nimesi ja asuinpaikkasi yhteystiedot näkyvissä. Ei saa olla yli puoli vuotta vanha.)
 

Sinun ei tarvitse itse murehtia dokumenttien tarkistamisesta. eToro ilmoittaa sinulle sähköpostilla, kun dokumentit on tarkistettu ja käyttäjätilisi on vahvistettu.

Kenelle osakesäästötili sopii?

Osakesäästötili kuulostaa aluksi järkevimmältä ratkaisulta pitkäntähtäimen sijoittamiseen ja säästämiseen myös verotuksellisesti. Kuitenkin markkinoilla on saatavilla runsaasti erilaisia sijoittamiseen liittyviä palveluita ja sijoituskohteita, joten yhteen laariin ei kaikkia rahoja kannata laittaa.

Mielestämme palvelu sopii paremmin aktiiviselle kaupankävijälle, kun myyntejä ja ostoja tehdään jatkuvasti, sillä verot maksetaan vasta kun tililtä nostetaan varoja. Näin voidaan hyödyntää myös veronalaista pääomaa omissa sijoituksissa.

Voidaan siis sanoa, että osakesäästötili voi sopia myös perinteikkäälle treidaajalle.

Osakesäästötili sopii parhaiten:

 • Aktiiviselle kauppaajalle (paljon myynti- ja ostotoimeksiantoja)
 • Osakesäästäjälle (säästötilien sijaan varat osakkeisiin)
 • Osinkosijoittajalle (merkittävä korkoa korolle -efekti)

Osakesäästötilin hyvät ja huonot puolet tiivistettynä

Osakesäästötilin hyödyt liittyvät verotuksellisiin kysymyksiin. Aktiivinen sijoittaja voi tällä tavoin käydä tuloksellista kauppaa pörssiosakkeilla myös pitkällä aikavälillä, koska tuloista aiheutuvat verot maksetaan vasta kun rahat nostetaan tililtä.

Osakesäästötili on vastaus perinteisiin sijoitusrahastoihin ja sijoitusvakuutuksiin. Näin veropolitiikka on linjassa myös osakkeiden ja muiden rahoitusinstrumenttien kanssa.

Helppo osakesäästäminen tarjoaa myös koko kansantaloudellista hyötyä, kun saadaan tavalliset ihmiset sijoittamaan kotimaisiin yrityksiin.

Konkreettiset muut hyödyt:

 • Pankkien tarjoamat säästötilit, talletuskorko 0,2 – 0,75%: säästötileissä inflaatio yleensä tuhoaa pääomaa, jolloin rahan makuuttaminen tilillä ei ole kannattavaa.
 • Osakesäästäminen, osaketuotto 3 – 8%: osakkeet ovat tuottaneet historiassa parhaiten kaikista mahdollisista sijoituskohteista.

Historiallinen menestys osakkeissa ei ole tae tulevasta. Suhtaudu uusiin sijoituksiin aina varauksellisesti ja huomioi riskit.

Huonoina puolina voidaan pitää rahan nostamista tililtä. Jos verrataan osakesäästötiliä arvo-osuustiliin, huomataan voittoja verotettavan samalla tavalla. Kuitenkin osingoista 15 prosenttia on verovapaata, joka laskee arvo-osuustilin kokonaisveroasteen osakesäästötiliä alhaisemmaksi.

Myöskään hankintameno-olettamaa ei voida osakesäästötileissä hyödyntää. Myös 50 000 euron katto osakesäästötilissä voi aiheuttaa pitkäntähtäimen sijoittajalle päänvaivaa.

Kaupankäynti osakkeilla - komissio 0%

eToron kautta on mahdollista käydä kauppaa osakkeilla 0% komissioilla. Avaa tili 3 minuutissa ja aloita sijoittaminen jo tänään! Helppokäyttöinen, edullinen, nopea ja turvallinen.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Pohjoismainen osakesäästötili

Nordnet on Pohjoismainen kaupankäyntialusta, joka tarjoaa turvallisen osakesäästötilin suomalaisille sijoittajille.