Korkorahastot – näin sijoitat korkoa tuottaviin rahastoihin 2023

Korkorahastot ovat sijoittajille varsin passiivinen sijoituskohde, johon on helppo tallettaa aina sitä mukaan, kun ylimääräistä rahaa jää lojumaan tilille.

Monesti korkorahastoja on pidetty matalatuottoisina ja ”ei-kiinnostavina” sijoituskohteina vaikka niissä piilee merkittävä potentiaali.

Korkorahastojen avulla saa pääoman tuottamaan melko turvallisesti ja pienellä vaivannäöllä ja vuosien kuluessa korkoa korolle -efekti varmistaa, että portfolio tuottaa kasvavia tuloja.

Tässä oppaassa tutustumme tarkemmin korkorahastoihin, niiden tuottopotentiaaliin ja riskeihin ja samalla kerromme sinulle, miten pääset käsiksi maailman suosituimpiin korkorahastoihin.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Aloita sijoittaminen nyt!

eToro tarjoaa mahdollisuuden ostaa ja myydä satoja erilaisia ETF-rahastoja, mukaan lukien ETF korkorahastoja alhaisilla palkkioilla.

Pääset aloittamaan kaupankäynnin heti vain 50€ talletuksella.

Miten sijoitan korkorahastoihin?

Me suosittelemme avaamaan sijoitustilin eToro-kaupankäyntialustalle. Se on maailman johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, jossa voit kopioida ammattisijoittajien salkkuja. Samalla voit sijoittaa amerikkalaisiin osakkeisiin ilman välityspalkkioita tai käydä aktiivista kauppaa johdannaistuotteilla.

  • Siirry avaamaan eToro-tili tästä
  • Tilin avaaminen vie vain muutaman minuutin ja pääset mukaan jo pienellä pääomalla (minimitalletus 50€).
  • Tilin luotuasi voit selata valtavaa valikoimaa erilaisista rahastoista ja etsiä korkorahastoja, eli sellaisia rahastoja, jotka sijoittava korkoa tuottaviin kohteisiin.
 

Alapuolelta näet vielä kuvalliset ohjeet tilin luomiseen, jotta sijoittamisen aloittaminen pysyy mahdollisimman yksinkertaisena.

Kohta 1 - Avaa tili eTorolle

Seuraa alapuolella olevia ohjeita luodaksesi itsellesi käyttäjän eTorolle, jotta voit ostaa ja myydä korkorahastoja.

  • Siirry www.etoro.com/fi sivuille ja klikkaa liity nyt tai käy kauppaa nyt -painiketta.
  • Täytä lyhyt rekisteröitymislomake, jossa pyydetään yhteystietojasi. Voit rekisteröityä suoraan myös Facebook tai Gmail tililläsi.
  • Viimeistele rekisteröitymislomake lukemalla ilmoittamalla lukeneesi ehdot painamalla rastin ruutuun ja klikkaa rekisteröidy -painiketta.

Kohta 2 - Vahvista tilisi

Kaikki palvelut verkossa, joissa raha liikkuu ja jotka kuuluvat rahavalvonnan alaisuuteen vaativat henkilöllisyyden todentamisen, joka tehdään seuraavasti:

  • Kun olet lähettänyt rekisteröitymislomakken palveluun, sinua pyydetään vahvistamaan tilisi.
  • Tilin vahvistaminen tapahtuu lähettämällä todiste henkilöllisyydestä. (kuva henkilöllisyystodistuksesta, esimerkiksi ajokortti tai passi) ja todistus asuinpaikasta. (kuva laskusta, esimerkiksi viimeisin sähkölasku, jossa on nimesi ja asuinpaikkasi yhteystiedot näkyvissä. Ei saa olla yli puoli vuotta vanha.)
 

Sinun ei tarvitse itse murehtia dokumenttien tarkistamisesta. eToro ilmoittaa sinulle sähköpostilla, kun dokumentit on tarkistettu ja käyttäjätilisi on vahvistettu.

Miten korkorahasto toimii?

Korkorahastojen toimintaperiaate on yksinkertainen. On olemassa kahdentyyppisiä korkorahastoja, toiset ovat pörssissä kaupankäynnin kohteena olevia ETF-rahastoja ja toiset ovat palvelun omia korkorahastoja.

Korkorahastojen tarkoitus on sijoittaa korkoa maksaviin kohteisiin, kuten esimerkiksi joukkolainoihin tai muihin velkakirjoihin, jolloin sijoittaja ansaitsee passiivista korkotuottoa.

Korkotuottojen suuruus vaihtelee rahastoittain ja on pääsääntöisesti jotakin 2 – 4 prosentin välillä.

Korkorahastoja voidaan pitää yhtenä turvallisimmista sijoituskohteista, jonka takia ne eivät vedä puoleensa aktiivisijoittajia, paitsi omaisuuden turvasatamana päihittämässä vuotuisen inflaation.

Voit käydä kauppaa myös High-Yield korkorahastoilla, joissa on hieman enemmän riskiä, mutta vastaavasti tuotot ovat lähes tuplasti korkeampi. Suurin osa korkean koron rahastoista tuottaa keskimäärin yli 5 prosenttia vuodessa, mutta parhaat korkorahastot voivat tuottaa jopa 7 – 8 prosenttia.

Sinun ei myöskään sijoittajana tarvitse olla aktiivisesti seuraamassa sijoituksiasi, sillä salkunhoitajat vastaavat itsenäisesti rahaston sisäisistä osto- ja myyntitoimeksiannoista. Sinä saat vain nauttia tuotoistasi.

Korkorahasto vs säästötili

Pankkien tarjoamat säästö- ja talletustilit ovat kaikkein kehnoimpia sijoituskohteita, sillä parhaimmatkin jäävät alle 1 prosentin vuosituoton, kun taas huonoimmatkin korkorahastot yleensä päihittävät ne.

Korkorahastot voivat tehdä myös merkittävää tuottoa

Korkorahastot eivät suinkaan ole alhaisten tuottojen kohteita, nimittäin eTorolta löytyy useita korkorahastoja, jotka ovat ETF-rahastoja.

ETF-rahastot ovat pörssissä noteerattuja ja kaupanolevia rahastoja, joissa tuottoa ei suoraan makseta siihen sijoittaneen tilille, vaan tuotto näkyy rahaston arvonnousussa.

ETF-rahastojen etuna voidaan pitää niiden likviditeettiä, eli voit koska tahansa ostaa tai myydä ETF-rahaston ja kotiuttaa tuotot.

Parhaimmat korkorahastot ovat tuottaneet yli 30% jo pelkästään tämä vuoden aikana.

Voit katsoa myös muiden antamia ostosuosituksia

eTorolta löytyy kattava valikoima erilaisia työkaluja ja muita suodattimia, joiden avulla voit tehdä parempia sijoituspoimintoja.

Yksityiset sijoittajat ja muut käyttäjät voivat antaa omia ostosuosituksia eri sijoituskohteilla. Voit käyttää näitä päätöksenteon tukena.

Korkorahastot ovat hyvä tapa hajauttaa sijoituksia

Hajauttaminen on yksi tärkeimmistä elementeistä niille, jotka aikovat sijoittaa pitkällä tähtäimellä. Sijoittamisessa on kyse sijoituskohteiden tehokkaasta hajauttamisesta siten, että kohteet ovat eri toimialoilta, eri aikaan ja eri summilla ostettuja, jolloin markkinariski pienenee huomattavasti.

Esimerkiksi toinen toimia-ala saattaa vaikuttaa suoraan toisen toimialan suoriutumiseen ja päinvastoin. Vastaavasti aika voi olla hetkittäin heikko ja toisinaan erittäin vahva, joten varmista ettet sijoita kaikkea, kun pörssissä menee heikosti.

Korkorahastot tarjoavat alusta asti helpon tavan sijoittaa ilman, että sinun itse tarvitsee tehdä sijoituspäätöksiä eri korko-omaisuusluokkien eteen. Salkunhoitaja vastaa sijoituksista itse tehden myös sijoitukset perustuen omaan ammattitaitoonsa ja kokemukseensa.

Rahastot ovat yleensä jo alusta asti hyvin hajautettuja, sillä rahaston varat on sijoitettu useisiin eri omaisuusluokkiin kuvauksensa mukaisesti.

Korkorahastojen kulut – mitä korkorahastoista pitää maksaa?

Korkorahastot ovat yleensä kaikkein edullisimpia rahastoja, sillä niiden tuotto-odotukset ovat varsin maltilliset. Lisäksi korkorahastot eivät vaadi niin aktiivista seuraamista myöskään salkunhoitajan toimesta, kuin esimerkiksi osake- tai raaka-aine rahastot.

Hyvin tyypillisesti suurimmassa osassa korkorahastoja merkintä- sekä lunastuspalkkiot ovat alle 1 prosentin luokkaa. Jos verrataan korkorahastoja esimerkiksi yhdistelmärahastoihin, huomataan, että ne ovat jopa puolet kalliimpia kuluiltaan.

Korkorahastot ovat siis hyvä ja edullinen tapa saada pääoma tuottamaan tai turvasatama säästöille, jotta inflaatio ei syö ostovoimaa.

Miten valitsen hyvän korkorahaston?

Kuten aikaisemmin mainitsimme. eTorolta löytyy satoja erilaisia ETF-rahastoja, joihin voit sijoittaa alhaisilla palkkioilla. Pääset sijoittamisessa alkuun vain 50 euron ensimmäisellä talletuksella.

Sitä mukaan, kun sijoittaminen tulee sinulle tutummaksi voit siirtyä tekemään lisätalletuksia.

Rahastosijoittamisessa on hyvin tyypillistä tehdä sijoituksia tai lisätalletuksia esimerkiksi neljännesvuosittain.

Ennen, kuin siirryt ostamaan korkorahastoa.

Sinun pitää päättää haluatko sijoittaa korkean koron rahastoihin vai vastaavasti pienempi riskisiin matalan koron rahastoihin. Halutessasi voit sijoittaa molempiin.

Kun olet tehnyt päätöksesi ja avannut tilin ohjeiden avulla eTorolla, on aika valita sopivat rahastot.

Kiinnitä rahastoja tutkiessasi huomiota viimeisten vuosien suoriutumiseen. Tee sijoitukset omiin perusteluihisi pohjautuen, minkälaisiin rahastoihin haluat sijoittaa? Valtion velkakirjoihin vai yksityisiin vertaislainoihin sijoittaviin korkorahastoihin vai johonkin muuhun.

Muista, että korkorahastoille on hyvin tyypillistä – kun maailmalla yleinen korkotaso nousee, korkorahastojen arvo yleensä vastaavasti laskee.

Tämä johtuu siitä, että korkotason nousu merkitsee luottokelpoisuuden heikkenemistä ja riskit sekä panokset kasvavat.

Korkorahastojen verotus – miten korkorahastoja verotetaan?

Korkorahastoja voidaan verottaa kahdella eri tavalla. Ensin kerromme tavallisen tavan ja sitten kerromme järkevämmän tavan, joka hyödyttää verotuksen näkökulmasta.

Tavallisissa rahastoissa tulot maksetaan sijoittajan tilille kerran tai useamman kerran vuodessa, jolloin verot lankeavat maksettavaksi heti.

ETF-rahastoihin eli pörssinoteerattuihin rahastoihin sijoittaessa tuloja ei makseta suoraan sijoittajan tilille, vaan tulot näkyvät suoraan kyseisen rahaston arvonnousussa. Näin ollen verot lankeavat maksettavaksi vasta silloin, kun rahasto myydään.

Eli ETF-rahastot soveltuvat myös pitkäntähtäimen sijoituskohteiksi (pitkän koron rahasto) verotuksellisesta näkökulmasta.

Kuinka paljon veroja rahastoista maksetaan?

Rahastoista maksetaan veroja aivan tavallisen pääomatuloverotuksen mukaan, joka on Suomessa 30 – 34 prosentin väliltä. Eli sijoittajat maksavat veroa voitoista aina 50 000 euroon asti 30 % ja tämän ylittävältä osuudelta 34%.

Yhteenveto korkosijoittamisesta

Korkosijoittaminen ja korkorahastot ovat hyvä tapa sijoittaa sekä aloittelijoille, että kokeneemmillekin sijoittajille.

Korkosijoittamisen voi aloittaa jo pienellä pääomalla. Jos päätät käydä kaupat eToron-kaupankäyntialustalla, pääset alkuun 50 euron sijoituksella. Saat valita satojen eri ETF korkorahastojen joukosta mieleisimmät.

Korkorahastot voidaan jakaa matalan ja korkean koron rahastoihin, joissa matalan koron rahastot ovat yleensä turvallisia lähes riskittömiä sijoituskohteita, mutta korkean koron eli ”high-yield” rahastot ovat korkeatuottoisempia, mutta riskisempiä.

Parhaat korkorahastot vaihtelevat vuosittain. Voit tehdä itse tutkimusta eToron antamien työkalujen ja muiden palvelussa mukana olevien sijoittajien avulla.

Oppaan perimmäiseen kysymykseen: kannattaako korkorahastoihin sijoittaa? Voidaan todeta, että korkorahastot ovat hyvä lisä sijoittajien salkkuun ja päihittävät aina tavallisten pankkien ja säästötilien korot mennen tullen – lisäksi korkorahastot ovat varsin edullisia ylläpitää.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Aloita sijoittaminen nyt!

eToro tarjoaa mahdollisuuden ostaa ja myydä satoja erilaisia ETF-rahastoja, mukaan lukien ETF korkorahastoja alhaisilla palkkioilla.

Pääset aloittamaan kaupankäynnin heti vain 50€ talletuksella.