Norwegian osake – miltä halpalentoyhtiö näyttää sijoituksena?

Norwegian Air Shuttle on norjalainen vuonna 1993 perustettu halpalentoihin erikoistunut yhtiö. Hotelli- ja matkailuala on pitkään ollut erittäin hyvä sijoituskohde, mutta viimeaikainen pandemia ja sen tuomat rajoitukset ovat saattaneet muuttaa koko matkailualaa pysyvästi.

Tässä artikkelissa tutustumme Norwegian Air Shuttle yritykseen, sen historiaan ja kerromme sinulle, miten voit ostaa Norwegianin osakketta helposti ja edullisesti netistä. Pohdimme myös samalla matkailualan tulevaisuutta ja nykyistä potentiaalia rajoitusten ollessa yhä voimassa.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Osta Norwegian osaketta - komissio 0%

eToron kautta on mahdollista käydä kauppaa osakkeilla 0% komissioilla. Avaa tili 3 minuutissa ja aloita sijoittaminen jo tänään! Helppokäyttöinen, edullinen, nopea ja turvallinen.

Osta Norwegian osake helposti ja turvallisesti

Kaupankäyntialustan pitää olla helppokäyttöinen, turvallinen ja edullinen. Onneksi tänä päivänä eToro tarjoaa sinulle mahdollisuuden tehdä sijoituksia yhtä helposti kuin ostaisit jotain verkkokaupasta. Käytön aloittaminen on helppoa.

  1. Aloita luomalla tili eToron kaupankäyntialustalle – tilin luominen onnistuu minuuteissa
  2. Talleta rahaa sijoitustilillesi millä tahansa maksutavalla. Tarjoilla kymmeniä eri maksutapoja aina luottokortista, tilisiirtoon ja PayPaliin.
  3. Kirjaudu palveluun, siirry tarkastelemaan osakkeita ja valitse niiden joukosta Norwegianin osake.
  4. Osakkeiden ostaminen tapahtuu eteen ponnahtavalla ikkunalla, jossa saat valita osakkeiden lukumäärän tai sijoitussumman sekä osakekohtaisen hinnan, jolla haluat osakkeita ostaa.

Miten ostaa halpalentoyhtiö Norwegianin osakkeita

Osakkeiden ostaminen on hyvä tapa säästää rahaa siten, että se tuottaa sinulle voittoa. Sijoittaminen on parhaimmillaan mielenkiintoinen harrastus, joka eroaa perinteisestä harrastuksesta siinä, että sijoittamisella voi tehdä voittoja.

Pitkäjänteinen sijoittaminen voi johtaa ennenaikaiseen eläkemahdollisuuteen tai muuten vain elämän leppoistamiseen. Mutta, jotta sijoittamisella voi tehdä mahdollisimman hyvin voittoa, on valittava juuri oikeanlainen kaupankäynti alusta, joka tarjoaa kaikki sijoittamisessa tarvittavat työkalut sekä edulliset kaupankäyntikulut.

Me näytämme sinulle kuvallisten ohjeiden avulla, miten voit luoda tilin verkon suosituimmalle kaupankäyntialustalle, joka pesee pankkien sijoitusohjelmat mennen tullen sekä helppokäyttöisyydessään, että kustannuksissaan. Voit sijoittaa amerikkalaisiin osakkeisiin jopa kokonaan ilman kuluja!

Kohta 1 - Avaa tili eTorolle

Seuraa alapuolella olevia ohjeita luodaksesi itsellesi käyttäjän eTorolle, jotta voit ostaa ja myydä Norwegianin osaketta.

 • Siirry www.etoro.com/fi sivuille ja klikkaa liity nyt tai käy kauppaa nyt -painiketta.
 • Täytä lyhyt rekisteröitymislomake, jossa pyydetään yhteystietojasi. Voit rekisteröityä suoraan myös Facebook tai Gmail tililläsi.
 • Viimeistele rekisteröitymislomake lukemalla ilmoittamalla lukeneesi ehdot painamalla rastin ruutuun ja klikkaa rekisteröidy -painiketta.

Kohta 2 - Vahvista tilisi

Kaikki palvelut verkossa, joissa raha liikkuu ja jotka kuuluvat rahavalvonnan alaisuuteen vaativat henkilöllisyyden todentamisen, joka tehdään seuraavasti:

 • Kun olet lähettänyt rekisteröitymislomakken palveluun, sinua pyydetään vahvistamaan tilisi.
 • Tilin vahvistaminen tapahtuu lähettämällä todiste henkilöllisyydestä. (kuva henkilöllisyystodistuksesta, esimerkiksi ajokortti tai passi) ja todistus asuinpaikasta. (kuva laskusta, esimerkiksi viimeisin sähkölasku, jossa on nimesi ja asuinpaikkasi yhteystiedot näkyvissä. Ei saa olla yli puoli vuotta vanha.)
 

Sinun ei tarvitse itse murehtia dokumenttien tarkistamisesta. eToro ilmoittaa sinulle sähköpostilla, kun dokumentit on tarkistettu ja käyttäjätilisi on vahvistettu.

Norwegian osinko ja osinkohistoria

Norwegian ei ole tunnettu osingonmaksuistaan. Yritys on aina investoinut voittonsa uusiin sijoituksiin, joilla se on pyrkinyt vahvistamaan markkina-asemaansa Euroopassa ja Skandinaaviassa.

Osakkeiden arvonnousu voi olla potentiaalinen sijoitustavoite, kun katsotaan pitkällä tähtäimellä, sillä yritys kuului pandemia suurimpiin kärsijöihin, joka tiputti osakkeiden arvoa merkittävästi. Saattaakin olla, että nyt voi ostaa matkailualan yritysten osakkeita alennushintaan.

Norwegian osake historia – miten halpalentoyhtiö sai alkunsa

Suomalaiset tuntevat Norwegianin nimeltään joko pankkitoiminnasta tai sen pääliiketoiminnasta halpalennoista. Norwegian tutustutti suomalaiset halpalentoihin, joka teki Finnairin liiketoiminnan varsin tukalaksi. Nopeasti vuoden 1993 perustamisen jälkeen Norwegian Air Shuttle (NAS) nousi yhdeksi maailman suurimmista halpalentoyhtiöistä.

Hauska fakta: Alun perin Norwegiania ei perustettu halpalentoyhtiöksi vaan sen tarkoitus oli ylläpitää Länsi-Norjassa kaupunkien välisten palveluiden verkkoa tilaustoimeksiantoina.

Norwegianin ostettua konkurssiin ja maksuvaikeuksiin ajautuneen Busy Been yhtiön se aloitti liikennöinnin koko Norjassa kaupan yhteydessä saamillaan Fokker 50-lentokoneilla, joita oli tuolloin kolme kappaletta. Tuohon aikaan työntekijöitä oli vain 50 kappaletta, kun niitä tänä päivänä on noin 4500.

Varsinainen liiketoiminta käynnistyi kunnolla vuonna 1999 kuudella Fokker 50-lentokoneella. Pelkästään vuoden 1999 aikana tehtiin 20 000 lentoa, joissa kuljetettiin 50 000 norjalaista matkustajaa vain yhden vuoden aikana. Kyseinen vuosi oli ensimmäinen vuosi yritykselle, joka näytti, että halpalentoyhtiöille on tilaa, sillä sen liikevaihto kasvoi 172 miljoonaan Norjan kruunuun ja voitto 13 miljoonaan Norjan kruunuun.

Vuotta myöhemmin Norwegian osti helikopterioperaattorin Lufttransportilta ja seitsemännen Fokker 50 lentokoneen. Samana vuonna aloitettiin kiivaat taistelut Scandinavian Airlinesin (SAS) kanssa Braathens-reittilennosta, jonka yhteydessä näiden yritysten väliset sopimukset purettiin ja SAS päätyi ostamaan kyseisen reitin. Tuolloin Norwegian ilmoitti, että he ryhtyvät tekemään halpalentoja ja vaihtoivat yrityksen nimen lyhenteeseen Norwegian.

Vasta vuonna 2007 Norwegianista tuli kuitenkin Pohjoismaiden suurin halpalentoyhtiö, kun se kertoi ostaneensa kaikki Finnairin omistukset ruotsalaisesta halpalentoyhtiöstä FlyNordicista. Samalla Finnair sai viiden prosentin osuuden Norwegianista.

Koko Euroopan mittakaavassa Norwegian on neljänneksi suurin halpalentoyhtiö. Yrityksen edellä on liuta muita tunnettuja halpalentoyhtiöitä, kuten Wizz Air, EasyJet ja Ryanair. Matkustajamääriltään NAS on Euroopan yhdeksänneksi suurin lentoyhtiö. Vuonna 2018 yrityksen liikevaihto oli 40,2 miljardia Norjan Kruunua ja se kuljetti yli 30 miljoonaa matkustajaa.

Vuoteen 2019 Norwegianin liiketoiminta oli kuitenkin halpojen lentojen myötä ollut pitkään tappiollista, jonka takia se vaihtoi strategiansa kasvustrategiasta kannattavuusstrategiaksi, joka vaati useita uudelleenjärjestelyyn liittyviä toimenpiteitä. Tämä tarkoitti luonnollisesti työntekijämäärien pienentämistä sekä uusien kalustotilausten perumisia.

Vuosi 2020 oli kamala Norwegianin liiketoiminnalle. Lentomatkustaminen oli lähes kokonaan jäissä, jonka takia yritys joutui pysäyttämään lentomatkustamisen lähes täysin ja ilmoitti peruvansa 85 prosenttia lennoistaan ja lomauttavansa 7300 työntekijää. Samalla yritys pyysi Norjan valtiota takaamaan lainan, jotta se voisi parantaa talouttaan, mutta Norjan valtio ei lämmennyt ideasta.

Nähtäväksi jää tuleeko Norwegian (NAS) toipumaan talouskriiseistään, jos näin tapahtuu, voi Norwegianista tulla Euroopan alueen vahvin halpalentoyhtiö. Se vaatii kuitenkin pitkäjänteistä ja takuuvarmaa strategiaa, joka pystyy nopeasti osoittautumaan tehokkaaksi, sillä ylimääräiseen kärvistelyyn ei enää ole varaa.

Kannattaako Norwegianin osaketta ostaa – miltä matkailualalla näyttää

Matkailuala on aina ollut hyvä sijoituskohde, koska se on vuodesta toiseen ollut kasvava trendi. Hiljattainen pandemia on kuitenkin osoittanut, että koko ala voi olla vain veitsenterällä.

Mielestämme kaikki matkailualaan liittyvät sijoitukset ovat tällä hetkellä riskisijoituksia, joissa on kova tuottopotentiaali. Epävarmuustekijöitä kuitenkin on runsaasti, sillä emme tiedä miten nämä yritykset pystyvät toipumaan talousvaikeuksistaan, jos edes pystyvät.

Norwegianin kohdalla jo pitkään jatkuneet talousvaikeudet ennen pandemiaa vain heikentävät näkemyksiä tulevaisuuden toipumisesta.

Jotain on kuitenkin tapahtunut, sillä vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä Norwegianin tulos oli ensimmäistä kertaa positiivinen pitkään aikaan, 169 miljoonaa Norjan kruunua. Vertailun vuoksi vuonna 2020 sama ajanjakso oli 980 miljoonaa Norjan kruunua tappiollinen.

Yrityksen mukaan nykyinen varaustilanne antaa joitakin viitteitä positiivisestä kehityksestä vuodelle 2022.

Mitä sinä olet mieltä? Uskotko, että matkailuala tulee toipumaan entiselleen ja jos uskot, niin kuinka nopeasti? Entä yritykset, jotka ovat joutuneet ottamaan lainaa pitääkseen yrityksensä toimintakelpoisina, pystyvätkö ne toipumaan tästä globaalista kriisistä?

Ilmassa on paljon kysymyksiä, mutta vain vähän vastauksia. Mutta, monet sijoittajat ovat onnistuneet hyötymään merkittävästi markkinoilla olevista epävarmuuksista, jotka laskevat osakkeiden hintaa sijoittajille mieleisiksi.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Osta Norwegian osaketta - komissio 0%

eToron kautta on mahdollista käydä kauppaa osakkeilla 0% komissioilla. Avaa tili 3 minuutissa ja aloita sijoittaminen jo tänään! Helppokäyttöinen, edullinen, nopea ja turvallinen.