Rahastosäästäminen

Parhaimpia keinoja investoida omaan tulevaisuuteen ovat säästäminen ja sijoittaminen. 

Keinoja sijoittaa on monia, esimerkkeinä suuret osakkeet, asuntosijoittaminen tai pankin määräaikaiset talletustilit. 

Yleisin, tavallisin, helpoin ja matalariskisin sijoituskeinoista on rahastosäästäminen.

Sijoittamalla rahastoihin saat kattavan valikoiman eri yhtiöitä omistukseesi. 

Rahastosäästäminen on yksinkertainen ja helppo tapa saada rahat tekemään tuottoa. 

Artikkelissamme kerrotaan miten voit helposti aloittaa rahastosäästämisen, miten se automatisoidaan kuukausisäästämiseksi ja miten huomioida myös rahastosäästämisen kulut ja verotukset.

Treidaaminen.fi suosittelee
5/5

Rahastot ilman osto- ja myyntipalkkioita

Missä rahastonsäästämisessä on kyse?

Rahastoa voisi verrata tiedostoon joka sisältää useiden eri yhtiöiden osuuksia. Ostaessasi saat pienen osan kaikkia näitä yhtiöitä joista rahasto koostuu. 

Rahastosäästäminen on helppoa ja yksinkertaista ja sen voi jopa aloittaa vain käyttämällä 15€ kuukaudessa. Rahaston ostaessasi tulet automaattisesti hajauttaneeksi varojasi useisiin eri yhtiöihin. 

Kun rahaston arvo kasvaa, myös sijoittamasi summa kasvaa, eli toisinsanoen teet voittoa omistuksillasi.

Rahastosäästäminen on helppo ja kannattava tapa saada rahat tekemään tuottoa. Tämä on yksi yksinkertaisimmista tavoista päästä osaksi korkoa korolle -ilmiötä.

Rahastosäästämisellä on tarkoitus saada rahasi tuottamaan ja tulevaisuudessa jopa pienistäkin osuuksista on voinut kertyä isokin summa, esimerkiksi eläkepäiviä varten.

Miten saan rahani tuottamaan?

Säästöt jotka yleensä talletetaan tavallisille pankkitileille eivät juurikaan tee tuottoa. Toisinsanoen tallettamasi summa ei nouse eikä laske. 

Jos sensijaan sijoitat saman rahasumman rahastoihin, on mahdollista että pitkällä aikavälillä rahastoissa olevat varat kasvavat, eli ne tekevät tuottoa jo valmiiksi säästetyn summan lisäksi. 

Tuoton osuus kasvaa ajan myötä ja tätä ilmiötä kutsutaan korkoa korolle -ilmiöksi josta kerromme lisää.

Miten voin hajauttaa sijoitukseni?

Aiemmin mainitsemamme rahasto osuus sisältää itsessään jo useita eri yhtiöitä. 

Valitsemalla erilaisia rahastoja voit itse päättää miten rahastosalkkusi jakautuu eri sektoreille sekä maantieteellisesti.

Toinen mahdollinen tapa hajauttaa on ajallinen hajautus. Teet sijoitukset esim. Kerran kuussa (automatisoitu kuukausisäästäminen on erittäin hyvä juuri tähän). 

Jos teet vain yhden ison sijoituksen, et voi tietää oliko kurssit korkealla vai matalalla kyseisellä hetkellä. Ajallisella hajautuksella voit välttää ajalliset nousut ja laskut.

On hyvä siis varmistaa ajallinen hajautus automatisoimalla kuukausisäästämisesi. Tällöin sinun ei tarvitse miettiä koko asiaa ja silti sijoituksesi kasvavat joka kuukaudella!

Pienellä summalla aloittaminen

Rahastosijoittaminen on helppo ja yksinkertainen keino aloittaa myös siitä näkökulmasta että sen voi aloittaa pienemmillä summilla kerrallaan. 

Esimerkiksi sijoittamalla eToron avulla 15€ kuukaudessa kertyy jo mukava summa, varsinkin kuin korkoa korolle -ilmiö on tehokkain mitä pidempi aikaväli on kyseessä. 

Voit myös optimoida sijoitukset oman elämäntilanteesi mukaan ja säätää sijoitussummaa korkeammaksi haluttaessasi.

Esimerkkinä tästä:

Alkupääomasi jonka sijoita on 500€ ja tämän lisäksi säästät joka kuukausi 15€ rahastoon, jonka keskimääräinen tuotto on 8% vuodessa. Tämä tekee siis vuodessa yhteensä 27 823€.

Jos taas säätät saman summan pankkitilillesi olisi tililläsi 30 vuoden kuluttua 5900€. Lukemassa ei ole otettu huomioon inflaatiota joka vähentää summaa entisestään. Näillä kahdella lukemalla on siis suuri ero keskenään.

Rahan realisointi tarvittaessa

Elämässä on aina mahdollista tapahtua muutoksia, tällöin sijoitetut rahat halutaan realisoida pankkitilille. 

Tämä tapahtuu helposti myymällä omia osuuksia rahastoista. Voit myydä tarvittavan määrän osuuksia, eikä kaikkea tarvitse myydä kerralla. 

Varat ovat tilillä muutamassa pankkipäivässä. Myymistä kannattaa kuitenkin aina harkita koska rahastosijoittamisessa paras tuotto tehdään pitkäjänteisellä, vuosikymmeniä kestävillä sijoittamisilla. 

Rahastosäästämisen kannalta tärkein oppi on ”sijoita ja unohda” -taktiikka.

Näin aloitat rahastosäästämisen

Jotta voit aloittaa rahastosäästämisen sinun pitää ensiksi luoda arvo-osuustili. Tämän voit tehdä eri palvelun tarjoajilla nopeasti ja vaivattomasti. Yksi vaihtoehto on eToro. eToro on sosiaalisen sijoittamisen ja usean omaisuuslajin välitysyhtiö.

Treidaaminen.fi suosittelee
5/5

Rahastot ilman osto- ja myyntipalkkioita