CFD-kaupankäynti

CFD tulee sanoista Contract For Difference joka tarkoittaa suomeksi hinnanerosopimusta. CFD on sijoitustuote, jolla voidaan käydä itsessään kauppaa omistamatta varsinaista instrumenttia jota hinnanerosopimus koskee. Puhuttaessa hintaan liittyvistä kontrakteista, puhumme johdannaisista jotka ovat viime vuosien aikana yleistyneet merkittävästi. Sopimuksessa myyjä maksaa ostajalle tuotteen nykyisen hinnan ja sopimuksen syntymisen välisen hinnanerotuksen ja sama toisinpäin jos erotus on negatiivinen.

CFD-kaupankäynnissä jo pienillä pääomilla voi saada suuriakin tuottoja, koska tuotteissa on vipuvaikutusta. Tämä kuitenkin lisää sijoituksen riskisyyttä merkittävästi.

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa CFD-tuotteissa.

Aloita CFD-kaupankäynti heti eTorolla!

Aloita kaupankäynti CFD-tuotteilla. eToro tarjoaa kattavan valikoiman erilaisia johdannaistuotteita, joissa on sisäänrakennettu vipukerroin.

Voit käydä kauppaa millä tahansa haluamallasi kohde-etuudella.

Miten CFD-kauppaa käydään?

CFD-tuotteilla käydään kauppaa suoraan toisen osapuolen kanssa. Hyvin tyypillisiä kohteista CFD-tuotteille ovat valuutat, osakkeet, raaka-aineet, indeksit ja velkapaperit. Koska kyseessä on kahden osapuolen välinen kauppa, ei johdannaislla varsinaisesti käydä kauppaa pörssissä vaikka ensisilmäyksellä se voikin siltä vaikuttaa.

Esimerkiksi Nordnet tarjoaa kattavan valikoiman erilaisia vaihtoehtoisia sijoitusinstrumentteja kuten johdannaisia, joiden vipuvaikutus vaihtelee kohde-etuudesta riippuen.

Normaalisti CFD:t vaativat 1 – 10% suuruisen vakuuden, joka maksetaan välittäjälle ennen kaupankäyntiä, joka mahdollistaa vipuvaikutuksen. Kuitenkaan esimerkiksi Nordnet ei vaadi vakuuksia vaan treidaamisen voi aloittaa heti.

CFD kohde-etuus

Vaikka CFD-kaupankäynnissä kyse on perinteisistä sijoituskohteista kuten valuutoista, osakkeista ja indekseistä ei CFD:n ostaja varsinaisesti omista mitään näistä instrumenteista. CFD on vain ja ainoastaan sopimus jonkin kohde-etuuden hinnanmuutoksesta josta käydään kauppaa.

Etenkin aloittelevien sijoittajien voi olla vaikea ymmärtää miten CFD:t oikeasti toimivat.

Esimerkki: ostat johdannaista jonka hinta on 2,07 euroa ja se on sidottu Dax-indeksiin 20-kertaisella vipuvaikutuksella. Kun perinteisen indeksin arvo nousee 1%, kasvaa ostamasi johdannaisen arvo 20% ja vastaavasti jos arvo laskee myös se kerrotaan tuotteesi vipukertoimella.

Eli johdannaisilla pääsee jo pienemmillä pääomilla mukaan suurempiin kauppoihin ilman varsinaista “velkavipua”. Nykyajan CFD-tuotteissa velkavipu on korvattu tuotteen vivutuksella.

Mitä CFD kaupankäynti maksaa?

CFD kaupankäynnin kustannukset muodostuvat liikkeellelaskijan palkkiosta eli spreadista. Tällä tarkoitetaan ostohinnan ja myyntihinnan välistä erotusta ilman. Voit tutustua tarkemmin palkkioihin joita eri kaupankäyntialustat perivät sillä hinnat voivat vaihdella merkittävästi.

Myös eToro tarjoaa CFD-kauppaa, mutta kokonaan ilman palkkioita!

Suurimmat kustannukset CFD-kaupankäynnistä tulevat siitä jos häviät käymäsi treidin.

Mistä ostaa CFD-tuotteita?

Me suosittelemme käyttämään CFD-kauppaan sellaista alustaa joka perii mahdollisimman vähän palkkioita. Näin voit käyttää ne rahat treidaamiseen, jotka muutoin menisivät meklarille.

Esimerkiksi eToro tarjoaa CFD-kaupankäyntiä ilman välityspalkkioita.

Alempana on selkeät ohjeet siitä, miten luot tilin eTorolle ja pääset käymään CFD-kauppaa.

Kohta 1 - Avaa tili eTorolle

Seuraa alapuolella olevia ohjeita luodaksesi itsellesi käyttäjän eTorolle, jotta voit ostaa ja myydä CFD-tuotteita.

  • Siirry www.etoro.com/fi sivuille ja klikkaa liity nyt tai käy kauppaa nyt -painiketta. 78% piensijoittajien CFD-sopimuksista menettää rahaa.
  • Täytä lyhyt rekisteröitymislomake, jossa pyydetään yhteystietojasi. Voit rekisteröityä suoraan myös Facebook tai Gmail tililläsi.
  • Viimeistele rekisteröitymislomake lukemalla ilmoittamalla lukeneesi ehdot painamalla rastin ruutuun ja klikkaa rekisteröidy -painiketta.

Kohta 2 - Vahvista tilisi

Kaikki palvelut verkossa, joissa raha liikkuu ja jotka kuuluvat rahavalvonnan alaisuuteen vaativat henkilöllisyyden todentamisen, joka tehdään seuraavasti:

  • Kun olet lähettänyt rekisteröitymislomakken palveluun, sinua pyydetään vahvistamaan tilisi.
  • Tilin vahvistaminen tapahtuu lähettämällä todiste henkilöllisyydestä. (kuva henkilöllisyystodistuksesta, esimerkiksi ajokortti tai passi) ja todistus asuinpaikasta. (kuva laskusta, esimerkiksi viimeisin sähkölasku, jossa on nimesi ja asuinpaikkasi yhteystiedot näkyvissä. Ei saa olla yli puoli vuotta vanha.)
 

Sinun ei tarvitse itse murehtia dokumenttien tarkistamisesta. eToro ilmoittaa sinulle sähköpostilla, kun dokumentit on tarkistettu ja käyttäjätilisi on vahvistettu.

CFD trading kokemuksia

CFD trading kokemuksia ei liikaa ole löydettävissä verkosta, jonka takia me voimme täällä Treidaaminen.fi:ssä kertoa omamme.

Mielestämme CFD-tuotteet ovat erinomainen tapa päästä mukaan suurempien tuottojen talkoisiin pienemmällä pääomalla. CFD:t ovat myös turvallisempi vaihtoehto vanhanaikaiselle sijoituslainan ottamiselle, kun halutaan lisää vipua.

Mielestämme yksi parhaimmista kohde-etuuksista johdannaisille on Dax-indeksi, sillä sen kurssit muuttuvat nopeasti ja välillä jopa paljon kerralla. Tälläiset vaihtelut tekevät Daxista yhden parhaimmista kohde-etuuksista kaikkiin kaupankäyntityyleihin kuten skalppaus, swing treidit ja niin edelleen.

Myös kryptovaluutoista löytyi ainakin jokin aika sitten vielä johdannais tuotteita joiden velkavivut olivat lähes 500:ssa.

CFD verotus

Suomessa verotus nousee aina tapetille ja niin myös CFD-tuotteiden kohdalla. Suomessa verottaja on tehnyt ennakkopäätöksen, joka koskee johdannaisia CFD-tuotteita. Kaikki voitto mitä CFD-kaupankäynnistä tulee on veronalaista tuloa, joka verotetaan pääomatulona.

Vastaavasti, jos henkilö tekee tappiota CFD-kaupalla voi hän tietyin ehdoin vähentää ne verotuksessa tuloksestaa vain jos kyseessä on osakeyhtiö tai muu yritys.

Johdannaisten verotukseen on hyvä tutustua etukäteen, koska käytännöt saattavat vaihdella eri johdannaistuotteiden välillä joita ovat muun muassa termiinit, warrantit, sertifikaatit ja turbot.

Voit lukea lisää johdannaisten verotuksesta Verohallinnon sivuilta.

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa CFD-tuotteissa.

Aloita CFD-kaupankäynti heti eTorolla!

Aloita kaupankäynti CFD-tuotteilla. eToro tarjoaa kattavan valikoiman erilaisia johdannaistuotteita, joissa on sisäänrakennettu vipukerroin.

Voit käydä kauppaa millä tahansa haluamallasi kohde-etuudella.