UPM Osake 2023 – metsäteollisuus elää murrosta

UPM-Kymmene Oyj työllistää Suomessa metsäteollisuudessa yli 18000 henkilöä. Kyseessä on siis Suomen suurin metsäteollisuusyhtiö, joka on viime vuoden aikana ollut jatkuvasti uutisissa. Suomi on tunnettu puu- ja metsäteollisuudestaan, joka tekee kyseisestä yrityksestä yhden suomalaisten sijoittajien kestosuosikeista.

Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin UPM:ään yrityksenä, sen historiaan sekä osakekurssien kehitykseen. Samalla pohdimme yrityksen tulevaisuudennäkymiä tarkastelemalla yrityksen liiketoiminnassa tapahtuvia muutoksia ja yleistä toimialan potentiaalia.

Kerromme sinulle myös, miten voit tehdä sijoituksen ja ostaa UPM osaketta alhaisilla palkkioilla.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Osta UPM osaketta - komissio 0%

eToron kautta on mahdollista käydä kauppaa osakkeilla 0% komissioilla. Avaa tili 3 minuutissa ja aloita sijoittaminen jo tänään! Helppokäyttöinen, edullinen, nopea ja turvallinen.

Miten ostaa UPM osake alhaisilla kaupankäyntikuluilla?

Aloita valitsemalla kaupankäyntialusta, jossa ei ole ylimääräisiä palkkioita toimeksiannoista tai tilin ylläpidosta. Me suosittelemme käyttämään kansainvälistä eToro kaupankäyntialustaa.

 • Luo tili palveluun ja talleta rahaa avaamallesi sijoitustilille.
 • Etsi eToron sivuilta UPM osake ja valitse sijoitustapa, voit valita johdannaisten tai perinteisten osakkeiden välillä. Jos et tiedä mitä johdannaiset tarkoittavat, kannattaa lukea nämä ohjeet.
 • Valitse sijoitettava summa tai osakkeiden määrä ja paina osta -painiketta. Nyt omistat UPM osaketta ja ansaitset vuosittain osinkopäätöksen mukaista tuottoa per omistamasi osake. Samalla hyödyt muiden omistajien tavoin yrityksen arvonnoususta, kun myyt osakkeesi.

Kohta 1 - Avaa tili eTorolle

Seuraa alapuolella olevia ohjeita luodaksesi itsellesi käyttäjän eTorolle, jotta voit ostaa ja myydä UPM osaketta.

 • Siirry www.etoro.com/fi sivuille ja klikkaa liity nyt tai käy kauppaa nyt -painiketta.
 • Täytä lyhyt rekisteröitymislomake, jossa pyydetään yhteystietojasi. Voit rekisteröityä suoraan myös Facebook tai Gmail tililläsi.
 • Viimeistele rekisteröitymislomake lukemalla ilmoittamalla lukeneesi ehdot painamalla rastin ruutuun ja klikkaa rekisteröidy -painiketta.

Kohta 2 - Vahvista tilisi

Kaikki palvelut verkossa, joissa raha liikkuu ja jotka kuuluvat rahavalvonnan alaisuuteen vaativat henkilöllisyyden todentamisen, joka tehdään seuraavasti:

 • Kun olet lähettänyt rekisteröitymislomakken palveluun, sinua pyydetään vahvistamaan tilisi.
 • Tilin vahvistaminen tapahtuu lähettämällä todiste henkilöllisyydestä. (kuva henkilöllisyystodistuksesta, esimerkiksi ajokortti tai passi) ja todistus asuinpaikasta. (kuva laskusta, esimerkiksi viimeisin sähkölasku, jossa on nimesi ja asuinpaikkasi yhteystiedot näkyvissä. Ei saa olla yli puoli vuotta vanha.)
 

Sinun ei tarvitse itse murehtia dokumenttien tarkistamisesta. eToro ilmoittaa sinulle sähköpostilla, kun dokumentit on tarkistettu ja käyttäjätilisi on vahvistettu.

UPM-Kymmene Oyj historia ja taustat

UPM aloitti toimintansa 1870-luvun Suomessa paperimyllynä ja sahana. Siitä kymmenen vuotta myöhemmin sellun valmistus aloitettiin ja siitä 40 vuotta myöhemmin 1920 siirryttiin valmistamaan paperia, joka on edelleen yksi yrityksen merkittävimmistä tuotteista.

Hauska fakta: UPM:n ensimmäinen tehdas sijaitsi alun perin Koillis-Ranskassa, jossa valmistettiin paperia käsin jo 1400 luvulla. Kyseinen tehdas oli toiminnassa aina vuoteen 2014 kunnes sen toiminta lakkautettiin. Kuitenkin se jatkaa elämäänsä yhtiön alkutaipaleen legendoissa.

UPM:n kasvu oli jo alusta asti voimakasta ja se haali pienempiä kilpailijoita osaksi yritystään. Näitä yrityksiä ovat muun muassa Jämsänkoski, Kymmene, Lohjan Paperi Oy ja Myllykoski. Nykyinen nimi UPM-Kymmene Oyj tulee Repola Oy:n kanssa fuusioitumisesta vuonna 1996, jolloin myös Repolan tytäryhtiö United Paper Mills ltd sulautettiin samassa prosessissa.

UPM ei siis enää tuota pelkästään paperia tai toimi sahana, vaan yhtiön liiketoimintoihin kuuluvat UPM Energy (energia), UPM Speciality Papers (paperi) ja UPM-vaneri (puujohdannaiset).

Suomessa paperintuotanto ja etenkin metsäteollisuus on aina ollut yksi suurimmista teollisuudenaloista, jos huomioon ei oteta 1990- ja 2000-luvun teknologiabuumia. Metsäteollisuuden suuruutta Suomessa kuvaa hyvin UPM:n 18 000 työntekijää, jotka toimivat maailmanlaajuisesti yli 12 eri maassa.

Hauska fakta: UPM:n logon on suunnitellut suomalainen taiteilija Hugo Simberg. Kuvassa komeilee Griffin, jota pidettiin pohjoisten metsien vatijana.

Moni saattaa tässä kohtaa miettiä, miten paperiteollisuus voi edelleen olla niin kovassa huudossa etenkin, kun teknologia on lisääntynyt ja varsinaisen kirjoituspaperinkin tarve on vähentynyt. Suomessa paperiteollisuus on edelleen tärkein vientiteollisuuden ala, josta muodostuu suuri siivu suomen viennistä.

UPM on yrityksenä noteerattu jopa Dow Jones Sustainability Index -listauksessa ja se on ainoa paperiteollisuuden yritys, joka on kutsuttu YK:n Global Compact LEAD Sustainability alustalle. Tämän lisäksi UPM-Kymmene Oyj löytyy totta kai myös Suomen omasta NASDAQ OMX Helsinki pörssistä.

Kuten aikaisemmin mainitsimme paperin tarve, on vähentynyt globaalisti monissa maissa. Yhtiön nopeaa reagointia voidaan kehua, sillä kun paperi oli ylituotantovaiheessaan, UPM alkoi heti toimenpiteisiin vuonna 2006 ja aloitti oman kustannussäästöohjelman reagoidakseen kysynnän laskuun.

Tämä on kuitenkin johtanut myös negatiivisiin vaikutuksiin yrityksen työntekijöissä, sillä se on joutunut sulkemaan kokonaisia tehtaita tämän takia, kuten edellisessä esimerkissä jouduttiin sulkemaan Kuusankosken paperitehdas sekä myöhemmin Miramichin paperitehdas New Brunswickissa.

UPM:llä on kuitenkin erittäin taitava strateginen johto, ja he pystyvät keskittämään resurssejaan nopeasti sinne missä niille on tarvetta. Esimerkiksi peliliikkeenä tehtaiden sulkemiseen, yritys osti Uruguaystä Fray Bentosin sellutehtaan ja venäjältä Chudovon vaneritehtaan sekä Virosta Otepään vaneritehtaan.

Nyt kun historiaa on päästy hieman silmäilemään ja sen perusteella pystytään toteamaan, että UPM pystyy toteuttamaan nopeita peliliikkeitä maltillisesti ja kannattavasti on aika siirtyä seuraavaan osioon.

Seuraavassa osiossa pohdimme, kannattaako sinun ostaa UPM osaketta ja jos, niin miksi? Lue huolellisesti seuraava osio läpi ja pohdi sopiiko kyseinen yritys omaan sijoitussalkkuusi.

Kannattaako UPM osakkeita ostaa?

Suomessa UPM on erittäin tunnettu osake sijoittajien keskuudessa. Sen tiedetään kautta historian olleen hyvä sijoituskohde niin arvonnousu, kuin osinko mielessäkin.

Yritys on vakavarainen ja sen talous on hyvällä pohjalla. Yhtiö pystyy nopeasti mukautumaan maailmanlaajuisesti muuttuviin kysyntäpiikkeihin ja se pystyy reagoimaan dynaamisella toiminnallaan myös kokonaisvaltaisiin liiketoiminnan muutoksiin.

Viimeisen 9 vuoden ajan yrityksen vuotuinen kasvuprosentti on ollut lähes 10 prosentin luokkaa.

Yritys on pystynyt säilyttämään arvonsa tehokkaasti ja parhaimmillaan jopa kasvattamaan sitä samaan aikaan, kun se on maksanut omistajilleen maltillista osinkoa.

UPM osinkohistoria

 • Vuosi 2017: osinkoja maksettiin 0,95€ per osake
 • Vuosi 2018: osinkoja maksettiin 1,15€ per osake
 • Vuosi 2019: osinkoja maksettiin 1,30€ per osake
 • Vuosi 2020: osinkoja maksettiin 1,30€ per osake
 • Vuosi 2021: osinkoja maksettiin 1,30€ per osake

 

Vuoden 2022 osinkotiedot julkaistaan myöhemmin, mutta pandemia ajan toiminnasta päätellen yhtiö pystyy edelleen säilyttämään kykynsä maksaa osinkoja. Monet muut yritykset sen sijaan ovat jättäneet osinkonsa maksamatta ja investoineet ne uusiin hankkeisiin kattaakseen pandemia ajan negatiiviset vaikutukset.

Yrityksen tulevaisuus näyttää edelleen valoisalta

Sijoittajat voivat luottaa yrityksen toimintaan. UPM:llä on vahva ja vakavarainen talouspohja, joka todennäköisesti takaa sen, että sijoittajat uskovat osinkojen saapuvan tileilleen myös tulevaisuudessa.

Vakavaraisen toiminnan lisäksi yhtiö on ottanut myös maltillisia riskejä, joita voidaan pitää analyytikkojen piireissä hyvinä strategisina peliliikkeinä, jotka todennäköisesti tulevat kasvattamaan yrityksen liiketoimintaa tulevaisuudessa.

Kuitenkin paperiteollisuuden vähentyminen ja paperin tarpeen yleinen hiipuminen voi tuntua sijoittajista jännittävältä. Metsäteollisuudessa ja paperiteollisuudessa ylipäänsä on myös muitakin tuotteita ja nichejä kuin perinteinen paperi ja sellu.

Tässä vielä muutama poiminta ennen kuin siirryt eTorolle tekemään sijoituksia:

 • UPM investoi vahvasti tulevaisuuteen ja kestävään kehitykseen, joka takaa yrityksen tuotto-odotusten pysyvän korkealla.
 • Analyytikot pitävät yritystä vahvana ja vakavaraisena osingonmaksajana.
 • Osakkeen hinta on melko korkea verrattuna sen tuottopotentiaaliin.
 • Metsäteollisuus ja etenkin paperiteollisuus elävät varsinaisessa murrosvaiheessa, nähtäväksi jää miten muutoksiin voidaan reagoida järkevästi.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Osta UPM osaketta - komissio 0%

eToron kautta on mahdollista käydä kauppaa osakkeilla 0% komissioilla. Avaa tili 3 minuutissa ja aloita sijoittaminen jo tänään! Helppokäyttöinen, edullinen, nopea ja turvallinen.