Treidaaminen – Käy voitokasta päiväkauppaa

Treidaaminen antaa tavan osallistua markkinoille lyhyellä aikavälillä. Treidaajan on hyvä pitää mielessään selkeää tavoitetta jolla ansaitaan tavallista osta ja pidä-strategiaa korkeampia tuottoja pitkällä aikavälillä.

Treidaaja tekee lyhyellä aikavälillä tuottoa sekä nouseviin, että laskeviin kursseihin sen sijaan, että hän odottaisi mahdollista pörssiromahduksen jälkeistä pidempää aikaväliä.

Treidaamista voi oikeastaan kuka vaan tehdä melkein mistä tahansa käsin, kunhan käytössä on suhteellisen tehokas tietokone sekä nettiyhteys joka ei pätki kokoajan. Treidaamisen positiivisia puolia on myös se ettei pomo ole kokoajan hengittämässä niskaan ja vaatimassa lisää tuloksia.

Treidaamista voi tehdä harrastusmielessä tai työkseen. Kaikki nämä tekijät yhdistettynä tuottopotentiaali antaa houkuttelevan mahdollisuuden lähteä kokeilemaan treidaamista ja mikä parasta, pääsy markkinoille on kaikille vapaata. Kuitenkin ennen treidaamisen aloittamista tulee olla tietoa sekä taitoa kyseistä asiaa kohtaan, sillä se voi olla tuottoisaa kun sen osaa.

Ennen sen aloittamista tulee valita oikea treidaus alusta sekä työkalut siihen. On suositeltavaa olla hyvä treidaus strategia, jolla varmistetaan tuottoisuus.

Treidaamiseen ei erikseen vaadita tutkintoja tai pääsykokeita, joten sen aloittaminen on helppoa. Kuitenkaan parhaaksi treidaajaksi ei tulla lyhyessä ajassa, vaan se vaatii useita vuosia harjoittelua sekä työtä sen eteen eikä menestys ole ikinä 100 % taattua. Treidaaja ei voi ikinä luottaa kerran kuussa ilmestyvään palkkaan, vaan työtä pitää tehdä sen eteen lähes päivittäin.

Uusista treidaajista lähes 90 % tekee epäonnistumisia ensimmäisenä vuotena, mutta oikealla strategisella lähestymistavalla ja riskienhallinnalla sekä halulla oppia uutta, on suurempi mahdollisuus onnistumiseen. Onnistumisen myötä, hyvän ja taitavan treidaajan palkka voi olla korkeampi kuin missään muussa ammatissa.

Suosituimmat ja parhaimmat treidaus alustat 2024

Nordnet logo
5/5
Etoro
5/5

eToro eroaa muista kaupankäyntialustoista, siellä pystyy kommunikoimaan muiden kanssa sekä koota omat portfoliot.

{etoroCFDrisk}% piensijoittajien CFD-sopimuksista menettää rahaa.

Avatrade
5/5

AvaTrade on yksi palkituimmista valuuttakauppojen (forex) valittäjistä. Jopa yli 200 000 asiakasta.

Avatrade arvostelu

Degiro
5/5

Hinnanerosopimukset ovat monimutkaisia välineitä, joissa on suuri riski nopeasta rahan menettämisestä vivutuksen vuoksi. 67–89 prosenttia piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, ymmärrätkö, miten hinnanerosopimukset toimivat ja onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

Oikea ja ammattimainen lähestymistapa

Ainoa tapa tehdä päiväkaupasta voitokasta on lähestyä treidaamista oikeilla ja ammattimaisilla lähestymistavoilla. Sen sijaan, että sitä tekisi harrastusmielessä päivätyön lisäksi. Ammattimainen lähestymistapa vaatii kuitenkin strategian laatimisen sekä treidaamisbisnekselle, että itse treidaamiselle. 

Bisnesstrategian luominen kertoo siitä missä työskentelet, millaiset treidaus työkalut on käytössäsi sekä miten suuri treidauskassasi on. Treidaus-strategiassa käy ilmi se millä markkinalla teet kauppaa, mitkä tuotteet valitset sekä miten aktiivisesti treidaamista teet. 

Ennen treidaamisen aloittamista strategian suunnittelemiseen kuuluu tavoitteiden asettaminen, jotta myöhemmin voidaan seurata kehittymistä. Treidaamisessa olet siis yksityisyrittäjä, jolla on vastuu omista tekemisistä, mutta myös päällimmäisenä tavoitteena on tehdä voittoa verojen jälkeen. 

Treidaaminen ei kuitenkaan ole ennaltamääriteltyä tiettyjen ohjeiden noudattamista eikä erillisiin sääntöihin perustuvaa kaupankäyntiä. Kun halutaan saavuttaa voitollinen treidausstrategia vaatii se perusteellista tutustumista tutkimuksiin, teorioiden testaamista hyvällä historiallisella datalla ja tämänhetkisillä markkinoilla sekä jatkuvaa strategian arvioimista ja muokkaamista. 

Treidaaminen
On suositeltavaa valita harkitusti ja tarkoin oikea kaupankäyntialusta. Menestyksekkään treidaajan ensimmäinen askel on valita sopiva alusta ja oikeat strategiat.

Erilaisia treidaustyylejä on useita

Sijoittajalla tulee olla käytössään osta ja pidä-strategia, jossa osakkeita säilytetään salkussa monista vuosista jopa vuosikymmeniin asti. Treidaaminen voidaan jakaa aikaraamien perusteella erillaisiin treidaamistyyleihin, josta jokainen tyyli vaatii erilaisen tietotaidon sekä mentaliteetin. Esimerkiksi on olemassa voitollinen swing-treidaaja, joka tuskin heti olisi voitollinen skalppaaja, sillä uuden treidaamistyylin opetteleminen vaatii erilaisten ominaisuuksien taidokasta tekemistä. 

Scalping-strategia eli skalppaus on yksi tämän hetken suositummista traderin strategioista. Kyseisessä strategiassa on tavoitteena myydä lähestulkoon heti kun positio muuttuu voitolliseksi. Skalppaamisen tarkoituksena on pitää positioita auki vain sekunteja tai minuutteja sekä kauppaa käydään useita kymmeniä kertoja päivässä. 

Momentum traidingin tarkoituksena on taas käydä kauppaa uutisien ympärillä tai seurata hyviä ja vahvoja joko nousevia tai laskevia trendejä, jonka tarkoituksena kaupankäyntivoluumi on korkea. Vahvimmista strategioista joka tähän kuuluu on ostaa osakkeita joko positiivisten uutisten perusteella sekä pistää positio auki kunnes kunnes nousevasta trendistä osoitetaan loppumisen merkkejä. 

Range traidingissä on tarkoituksena käyttää hyödyksi teknisiä analyysejä sekä erityisesti osakkeiden vastustus- ja tukitasoja graafien eri aikaväleillä. Esimerkiksi jos osakkeiden hinta osuu hintahaitarin alareunaan, on treidaajan tarkoitus ostaa osaketta sillä odotuksella että osakkeen hinta nousee tukitasosta takaisin ylöspäin. 

Kontrakauppa-strategia eli Contrarian traidingin tarkoituksena on käydä kauppaa trendin vastaisesti eli jos osake nousee hetkellisesti todella voimakkaasti kyseinen treiderin tarkoituksena on tehdä voittoa myymällä osaketta lyhyeksi ja odottaa sen laskevan nopeasti. Tämän strategian onnistumisen idea perustuu oletuksiin, että osake on hetkellisesti ylisotettua sekä aiemmin ostaneet haluavat kotiuttaa voittojaan sekä myydä osakkeensa. Kyseinen strategia on erittäin riskialtista joten aloittelevalle treidaajalle tämä strategia ei ole välttämättä paras vaihtoehto. 

Arbitraasi-strategian ideana on käyttää hyödyksi markkinoiden hinnoitteluvirheitä. Arbitraasi strategialla voidaan saada voittoa ilman mahdollisi riskejä, sillä kyseisen tilanteen hyödyntäminen johtaa tehokkaiden markkinoiden syntyyn. Arbitraasilla tarkoitetaan kyseisen kohteen samanaikaista ostamista ja myymistä eri hintaan. Sitä kutsutaan kaupaksi, jonka voiton syntyminen tapahtuu eri markkinapaikkojen hintojenerotuksen hyödyntämisestä. Tarkoituksena on ostaa tuote halvimmalla hinnalla ja myydä se paikassa josta siitä saadaan korkein hinta.  

Näin aloitat treidaamisen - ohjeet

Treidaamisen voi aloittaa kuka tahansa koska tahansa, kunhan on ylimääräistä pääomaa jonka on valmis häviämään. Lyhyen aikavälin kaupassa tarvitaan apuna usein vivutettuja tuotteita, sillä pienellä pääomalla pienet hintamuutokset eivät juurikaan neulaa liikuta.

Parhaat treidaus osakkeet voivat olla siis vivutettuja johdannaisia tai CFD-sopimuksia joilla pyrkii hyötymään myös pienen pienistä heilahteluista – tämä mahdollistaa markkinoille tulon ja poistumisen vain minuuttien aikana. Johdannaisia käyttämällä et voi koskaan hävitä enempää kuin niihin sijoitat verrattuna sijoituslainoihin, joissa voit hävitä velaksi asti.

Parhaat treidaus osakkeet:

  • Ovat erittäin volatiilejä eli kurssit vaihtelevat reilusti lyhyellä aikavälillä.
  • Omaavat korkean volyymin eli ostajia ja myyjiä on paljon.
  • Yleensä vivutettuja korkeanriskin sijoitustuotteita ellei kauppaa käydä suuremmalla pääomalla tavallisilla osakkeilla.

Treidaus harjoittelu on kuitenkin pitkäjänteistä ja strategista puuhaa, jossa suurin osa joutuu ensin maksamaan oppirahat. Ne jotka eivät opi alaa riittävän nopeasti polttavat hermojensa lisäksi oman kassansa ja joutuvat usein lopettamaan rakkaan harrastuksen.

Avaa tili eTorolle – jossa on alhaiset kaupankäyntikulut

eToro on etenkin aloittaville päiväkauppiaille erittäin suotuisa harjoittelu ympäristö, sillä voit käydä kauppaa alhaisilla palkkioilla ja sijoittaa useisiin osakkeisiin jopa kokonaan ilman kuluja. Voit myös seurata ammattisijoittajien käymiä kauppoja reaaliajassa ja tehdä samat perässä ja yrittää oppia, mitä elementtejä he käyttävät kaupankäynnissään.

  • Tilin avaaminen eTorolle on helppoa ja nopeaa, saat tilin auki minuuteissa.
  • Voit tallettaa rahaa tilille, mitä tahansa maksutapaa käyttäen aina Paypalista, Skrillistä perinteisiin tilisiirtoihin tai luottokortteihin.
  • Voit käydä kauppaa tuhansilla erilaisilla sijoitustuotteilla. Aloita treidaamisen harjoitteleminen jo tänään. Vaikka oikealla rahalla oppii aina parhaiten, tarjoaa eToro myös “leikkirahaa” tai demorahaa, jolla voit harjoitella nopeaa kaupankäyntiä.

Mitä on treidaaminen tai tuttavallisemmin päiväkauppa?

Päiväkauppaa tekee sijoittajat, eli treidaajat jotka eroavat perinteisistä sijoittajista sijoitushorisontin perusteella. Perinteisillä sijoittajilla sijoitusaika on usein kuukausia tai vuosia, kun taas treidaajat eli päiväkaupan tekijät tekevät kauppaa yhden päivän sisällä eikä heidän tarkoituksena ole  jättää positioitaan auki yön yli. Voidaan puhua, että treidaajien tarkoituksena on tehdä kauppaa lyhyellä aikavälillä sekä heidän valitsema strategian tulee tuottaa tulosta nopealla aikavälillä position aukaisemisesta. 

Kun ensimmäinen pörssipäivä on käyty, he lähtevät seuraavaan päivään taas puhtaalta pöydältä. Kun puhutaan swing treiderista, voidaan sitä sanoa sijoittajan ja treidaajan välimuodoksi. Sillä kyseinen strategia perustuu siihen, että positioita voidaan pitää auki jopa päiviä tai viikkoja. 

Itsessään päiväkaupan tekeminen vaatii tuhansia tunteja aikaa, sillä markkinoita tulee seurata jatkuvasti. Suurin osa treidaajista on rakentanut oman treidaamisen työkalunsa sekä kaupankäyntijärjestelmänsä eli algoritminsa. Se käytännössä tekee treidaajan puolesta kauppaa automaattisesti ennalta määriteltyjen parametrien mukaan. 

Yleisesti päiväkauppaan sopivimmat tuotteet ovat osakkeet sekä erilaiset johdannaiset futuurit. Treidaajille tärkeintä on likvidi markkina, jota suurinosa osakkeista sekä futuureista tarjoaa. 

Miten treidausta verotetaan?

Treidauksen verotus on kinkkinen asia etenkin, jos kauppaa käydään tiuhaan tahtiin. Onneksesi monet kaupankäyntialustat, kuten eToro tarjoavat suoraan ladattavia raportteja, jotka erittelevät käydyt kaupat tehokkaasti siten, että sinun tarvitsee vain toimittaa ne verottajalle.

Treidaus verotus tapahtuu perinteisen pääomatuloverotuksen piirissä, joka tulojen suuruuksista riippuen vaihtelee 30 ja 34 prosentin välissä. Treidausta verotetaan täysin samalla tavalla kuin normaalia osakekauppaa eli omistamisesta ei tarvitse maksaa mitään, vaan myynnin yhteydessä verot raukeavat maksettavaksi.

Tarkemmin ottaen sijoittajan on maksettava 30% veroa, mikäli pääomatuloja on enintään 30 000 euroa vuodessa, tämän ylittävältä osuudelta on maksettava 34 prosenttia veroa.

Koska verotus jo yksinään voi tehdä sijoittamisesta kannattamatonta etenkin yksityissijoittajien kohdalla, jotka eivät harjoita sitä yrityksen nimissä – suosittelemme tutustumaan päiväkauppaan tai treidaamiseen kirjallisuuden tai kirjojen avulla.

Verotuskysymys menee vielä kinkkisemmäksi, kun on kyse kryptoilla treidaamisesta. Onneksi kryptoilla voi treidata myös tavallisilla kaupankäyntialustoilla, jotka laativat raportit automaattisesti edellämainitulla tavalla. eToro:ssa voi käydä kauppaa yli 100 erilaisella kryptovaluutalla.