Maatalouteen sijoittaminen – onko maatalous hyvä sijoituskohde?

Maatalous on yksi ihmiskunnan tärkeimpiä ravinnonlähteitä, jonka myötä se on herättänyt myös useiden sijoittajien kiinnostusta lähiaikoina. Vastuullinen sijoittaminen on tällä hetkellä vallitseva trendi sijoitusmaailmassa, joihin maatalous myös kuuluu.

Esimerkiksi meillä Suomessa peltoa on 2,3 miljoonaa hehtaaria ja Suomen koko pinta-alasta maatalousmaan osuus on 8 prosenttia. 

Maataloudessa tarpeelliset tekniikat ovat kehittyneet, myös kasvi-ja eläinlajeja on jalostettu tuottoisammaksi.

Tässä artikkelissa perehdymme maatalouteen sijoituskohteena ja tarkastelemme mitä kaikkia vaihtoehtoja sijoittajalla on, kuten esimerkiksi ETF-rahastot ja suorat osakkeet. Samalla pohdimme myös maatalouden sijoittamisen kannattavuutta ja tulevaisuudennäkymiä.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Sijoita maatalouteen (ETF ja osakkeet)

eToron kautta voit sijoittaa maatalouteen, joko rahastojen muodossa tai suorina osakepoimintoina.

Ulkomaisia osakkeita voi ostaa ilman palkkioita. Tilin avaaminen ja tallettaminen onnistuu muutamassa minuutissa.

Mitä kaikkea maataloudella tarkoitetaan?

Maatalous on yksi elinkeino, jossa keskitytään tuottamaan ruokaa, rehua sekä muita tuotteita kasvattamalla tiettyjä kasveja ja karjaa.

Maatalous konseptina on todella laaja sillä se sisällyttää monta eri asiaa. Maatalous on hyvin läheinen ja riippuvainen maanviljelyn ja karjanhoidon kanssa ja yleensä ne jakavat esimerkiksi tilat keskenään. 

Maatalouden hyödyt ja haitat verrattuna muihin energiantuotantomuotoihin

Maatalous on energiamuodoista yksi nopeimmin kasvavista ja teknologian kehittyminen on entisestään edesauttanut sen suosion kasvua. 

Hyödyt:

 • Maatalous on hyvin vastuullista
 • Hyvin ympäristöystävällistä toimintaa

Haitat:

 • Riippuvainen hyvistä sääolosuhteista
 • Maatalouden tuottaminen vaatii paljon erilaisia koneita ja suuret tilat

 

Onko maatalouteen sijoittaminen kannattavaa?

Sijoittaminen vastuullisesti on noussut todella suureksi villitykseksi sijoittajien kesken. Maatalous on yksi suurimpia vastuullisen sijoituksen kohteita sillä maataloudessa käytettävät tekniikat ovat parantuneet vuosien varrella ja kasvi- ja eläinlajeja on jalostettu paremmin.

Sijoituskohteet jotka maatalous tarjoaa ovat todella monipuolisia ja siksi myös hyviä sijoituskohteita. Jokainen niistä mahdollistaa erilaisia mahdollisuuksia ja riskejä.

Maataloudessa on paljon tukialoilla olevia yrityksiä joihin on myös mahdollista sijoittaa.

Monet maatalouteen suorasti tai epäsuorasti liittyvät yritykset ovat kasvaneet merkittävästi, mutta tällaisten yritysten löytäminen voi olla monelle sijoittajalle hankalaa.

Seuraavaan osioon olemmekin poimineet muutamia hyviä sijoituskohteita maatalouteen. Näistä rahastot ovat “laiskoille” sijoittajille ja suorat osakepoiminnat aktiivisille kaupankävijöille.

Poimintoja hyvistä maatalousosakkeista

Käytimme hetken aikaa selvittääksemme, kuinka vaikea sijoittajan on itse löytää aiheeseen liittyviä sijoituspoimintoja. Lopputuloksena huomasimme, ettemme löytäneet selkeästi yhtäkään vaihtoehtoa vaikka aikaa kului useampi tunti.

Tämän innoittamana päätimme koota itse listan hyvistä osakepoiminnoista maatalouteen liittyen.

Tässä muutama vinkki (viimeisen 3 vuoden tuotto, korkein ensin):

Bunge Limited – kasvu 102,08%

AGCO Corp – kasvu 53,98%

Archer Daniels Midland Company – kasvu 50,50%

Vaikka annammekin tällä sivustolla suuntaa-antavia tietopläjäyksiä, muistutamme, että jokaisen sijoittajan pitää itsenäisesti ottaa selvää sijoituksistaan joita hän aikoo tehdä. Sijoituskohteiden taustat on hyvä selvittää, vaikka itse sijoittaminen onkin helppoa ja onnistuu eTorolla esimerkiksi muutamassa minuutissa.

Tästä tulikin mieleen, että eTorolla voit seurata myös ammattisijoittajien tekemiä kauppoja ja asettaa oman tilisi tekemään samat perässä. Tämä on uniikki ominaisuus eTorolla, jota kutsutaan nimellä “Copytrading”. Sen avulla voit itse tehdä samat kaupat kuin ammattisijoittajatkin tekevät, eikä sen ominaisuuden käyttäminen maksa sinulle mitään.

Näiden suorien osakepoimintojen lisäksi voit sijoittaa myös rahastoihin, jotka sijoittavat rahat eteenpäin energiatuotannon sektorille. Tällä tavalla sinun ei aktiivisesti tarvitse seurata sijoituksiasi koko ajan. ETF-rahastoissa on myös verohyötyjä, sillä et maksa tuotoista veroja ennen kuin päätät myydä rahastosi.

Maatalouden tulevaisuudennäkymät

Maatalouden tulevaisuus näyttää erittäin valoisalta.

Maatalous on kasvanut roimasti maailmanlaajuisesti mutta esimerkkinä sen suuresta noususta bisnesmaailmassa on meidän koti Suomemme. Kymmenessä vuodessa keskimääräinen tilojen pinta-ala on hypännyt 41 hehtaarista 51 hehtaariin.

Maatalous on vastuullista, jonka ansiosta se houkuttelee enemmän sijoittajia kuin monet muut sijoituskohteet. Sijoittamalla maatalouteen on todella suositeltavaa sijoittajille sillä siinä on vähän riskejä ja sen tuotto on tasaista.

Myös sijoittaminen maatalouteen ei ole kuitenkaan täysin riskitöntä, kuivuus, sääolosuhteet, tulvat tai hulppeat lämpötilat saattavat aiheuttaa suuria satojen menetyksiä.

Näin sijoitat maatalouteen - ohjeet

Maatalouteen sijoittaminen on yhtä helppoa kuin sijoittaminen mihin tahansa muuhun kohteeseen.

Voimme antaa lämpimän suosituksen eToron kaupankäyntialustalle, joka on erinomainen niin mobiililaitteilla kuin tietokoneellakin. Voit tallettaa rahaa ja tehdä kaupat vain muutamalla klikkauksella.

Suosittelemme vain sellaisia kaupankäyntialustoja, jotka ovat säänneltyjä ja reguloituja useiden luotettavien tahojen toimesta ja eToro on juuri tällainen palvelu.

Näin pääset alkuun:

 1. Aloita luomalla tili eToro alustalle alapuolella olevien ohjeiden mukaisesti.
 2. Kun olet avannut tilin voit siirtyä tekemään talletuksen (minimissään 50 euroa).
 3. Tarvittaessa sinun tulee vielä vahvistaa tilisi, esimerkiksi lähettämällä kuva ajokortistasi tai passistasi (rahanpesuun liittyvä laki KYC)
 4. Talletettuasi rahat ja vahvistettuasi käyttäjän olet valmis käymään kauppaa tuhansilla osakkeilla ja rahastoilla, joita löydät eTorolta.

Kohta 1 - Avaa tili eTorolle

Seuraa alapuolella olevia ohjeita luodaksesi itsellesi käyttäjän eTorolle, jotta voit sijoittaa maatalouteen, joko ETF-rahastojen tai osakkeiden muodossa.

 • Siirry www.etoro.com/fi sivuille ja klikkaa liity nyt tai käy kauppaa nyt -painiketta.
 • Täytä lyhyt rekisteröitymislomake, jossa pyydetään yhteystietojasi. Voit rekisteröityä suoraan myös Facebook tai Gmail tililläsi.
 • Viimeistele rekisteröitymislomake lukemalla ilmoittamalla lukeneesi ehdot painamalla rastin ruutuun ja klikkaa rekisteröidy -painiketta.

Kohta 2 - Vahvista tilisi

Kaikki palvelut verkossa, joissa raha liikkuu ja jotka kuuluvat rahavalvonnan alaisuuteen vaativat henkilöllisyyden todentamisen, joka tehdään seuraavasti:

 • Kun olet lähettänyt rekisteröitymislomakken palveluun, sinua pyydetään vahvistamaan tilisi.
 • Tilin vahvistaminen tapahtuu lähettämällä todiste henkilöllisyydestä. (kuva henkilöllisyystodistuksesta, esimerkiksi ajokortti tai passi) ja todistus asuinpaikasta. (kuva laskusta, esimerkiksi viimeisin sähkölasku, jossa on nimesi ja asuinpaikkasi yhteystiedot näkyvissä. Ei saa olla yli puoli vuotta vanha.)

Sinun ei tarvitse itse murehtia dokumenttien tarkistamisesta. eToro ilmoittaa sinulle sähköpostilla, kun dokumentit on tarkistettu ja käyttäjätilisi on vahvistettu.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Sijoita maatalouteen (ETF ja osakkeet)

eToron kautta voit sijoittaa maatalouteen, joko rahastojen muodossa tai suorina osakepoimintoina.

Ulkomaisia osakkeita voi ostaa ilman palkkioita. Tilin avaaminen ja tallettaminen onnistuu muutamassa minuutissa.