S&P 500 indeksi – Näin sijoitat S&P indeksiin tai sen osakkeisiin

S&P 500 on yksi sijoittajien eniten suosimista indekseistä, jonka arvon vaihtelut heijastavat globaalia näkemystä maailman taloudesta. Viime aikoina se nousu on ollut varsin nopeaa ja kyseisen indeksin osakkeet ovat houkutelleet mukaan lukuisia uusia sijoittajia.

S&P 500 tarkoittaa Standard and Poor’s listausta, jossa otetaan huomioon Yhdysvaltain 500 suurimman yrityksen kasvu. Löydät lähes kaikki Yhdysvaltojen tunnetuimmat yhtiöt tästä listauksesta.

Tässä oppaassa kerromme sinulle, miten voit sijoittaa S&P 500 indeksiin tai sen osakkeisiin. Kerromme myös, miten S&P 500 listausta voi käyttää apunaan sijoituspäätösten tekemisessä tai yleisen markkinatilanteen tulkitsemisessa.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Sijoita S&P Indeksiin tai sen osakkeisiin

eToron kautta on mahdollista käydä kauppaa osakkeilla 0% komissioilla. Avaa tili 3 minuutissa ja aloita sijoittaminen jo tänään! 

Helppokäyttöinen, edullinen, nopea ja turvallinen.

Miksi S&P 500 indeksi on hyvä sijoituskohde?

 • Indeksit mielletään yleisesti melko turvallisiksi sijoituskohteiksi, sillä niille on luontaista, että arvonmuodostus on tehokkaasti hajautettu eri toimialojen ja erilaisten yritysten kesken. Sitä voidaan verrata hyvin hajautettuun osakesalkkuun, jossa kaikkien osakkeiden maa on sama.

  • S&P 500 indeksi seuraa Yhdysvaltojen 500 suurimman yhtiön kasvua ja kehitystä.
  • Indeksirahastot mielletään melko turvallisiksi sijoituskohteiksi, joissa on kuitenkin merkittävää tuottopotentiaalia.
  • S&P 500 indeksiin sijoittaminen antaa valmiiksi vakavaraisen ja laadukkaan portfolion maailman yhtiöiden huippunimistä, kuten esimerkiksi Apple tai Amazon.

Näin sijoitat S&P 500 indeksiin – aloittelijan opas

Monelle sijoituksesta kiinnostuneelle aloittaminen on aina vaikeinta. Informaation tulva tänä päivänä on niin suurta, että juuri sitä oikeaa tietoa voi olla vaikea löytää edes etsimällä.

Tämä opas pätee samalla muihin indeksisijoituksiin siten, että tämän lukemalla osaat tehdä sijoituksia myös muihin maailman suurimpiin tai maakohtaisiin indeksirahastoihin. Indeksirahastot mielletään yleensä pitkäntähtäimen sijoituskohteiksi, sillä lyhyen aikavälin kurssivaihtelut eivät välttämättä ole niin merkittäviä, että pienellä pääomalla voisi tehdä suurempaa tuottoa.

Nyt opastamme sinulle, miten sinä voit tehdä sijoituksen suoraan S&P 500 indeksirahastoon helposti ja turvallisesti. Käytämme esimerkkinä suosittelemaamme eToro kaupankäyntialustaa, jossa on upeita uniikkeja ominaisuuksia, alhaiset palkkiot ja helppokäyttöinen kaupankäyntialusta.

Kohta 1 - Avaa tili eTorolle

Seuraa alapuolella olevia ohjeita luodaksesi itsellesi käyttäjän eTorolle, jotta voit ostaa ja myydä S&P 500 indeksiä..

 • Siirry www.etoro.com/fi sivuille ja klikkaa liity nyt tai käy kauppaa nyt -painiketta.
 • Täytä lyhyt rekisteröitymislomake, jossa pyydetään yhteystietojasi. Voit rekisteröityä suoraan myös Facebook tai Gmail tililläsi.
 • Viimeistele rekisteröitymislomake lukemalla ilmoittamalla lukeneesi ehdot painamalla rastin ruutuun ja klikkaa rekisteröidy -painiketta.

Kohta 2 - Vahvista tilisi

Kaikki palvelut verkossa, joissa raha liikkuu ja jotka kuuluvat rahavalvonnan alaisuuteen vaativat henkilöllisyyden todentamisen, joka tehdään seuraavasti:

 • Kun olet lähettänyt rekisteröitymislomakken palveluun, sinua pyydetään vahvistamaan tilisi.
 • Tilin vahvistaminen tapahtuu lähettämällä todiste henkilöllisyydestä. (kuva henkilöllisyystodistuksesta, esimerkiksi ajokortti tai passi) ja todistus asuinpaikasta. (kuva laskusta, esimerkiksi viimeisin sähkölasku, jossa on nimesi ja asuinpaikkasi yhteystiedot näkyvissä. Ei saa olla yli puoli vuotta vanha.)
 

Sinun ei tarvitse itse murehtia dokumenttien tarkistamisesta. eToro ilmoittaa sinulle sähköpostilla, kun dokumentit on tarkistettu ja käyttäjätilisi on vahvistettu.

Aloita luomalla tili kaupankäyntialustalle

Tilin luomisen voit aloittaa suoraan eToron sivuilta. Tilin luominen tapahtuu suoraan verkossa ja kestää vain muutaman minuutin. Voit tallettaa rahaa sijoitustilillesi jo heti sen luomisen yhteydessä, mutta jos haluat saada kaikki ominaisuudet käyttöösi, sinun on vahvistettava tilisi toimittamalla eTorolle kuvallinen henkilöllisyystodistus samalla tavalla, kuin muillakin kaupankäyntialustoilla.

Tilin luomisen jälkeen voit tallettaa rahaa tilillesi, millä tahansa maksuvaihtoehdolla, mikäli et sitä vielä luomisen yhteydessä tehnyt.

Kirjaudu sisään ja etsi sinua kiinnostavia sijoituskohteita, joko tutkimalla vaihtoehtoja tai katsomalla suoraan hakutyökalun avulla tiettyä tuotetta – tässä tapauksessa S&P 500 indeksi.

Sijoituksen tekeminen tapahtuu painamalla tätä S&P 500 kuvaketta, jolloin aukeaa uusi pienempi kaupankäynti-ikkuna. Ikkunassa lukee kaikki toimeksiantoon tarvittavat tiedot. Syötä haluamasi tiedot ja klikkaa ”avaa toimeksianto / kauppa” painiketta. Nyt omistat S&P 500 indeksiä ja ansaitset voittoa sijoituksellesi aina, kun kyseisen indeksin arvo kasvaa.

Mikä on S&P 500 indeksi?

S&P 500 eli standard and Poor’s 500 listaus on indeksi, joka seuraa Yhdysvaltain 500 suurimman yhtiön arvonkehitystä. Alun perin S&P indeksi on saanut alkunsa jo vuoden 1800 luvun alkupuolella teollistumisen käynnistyessä, kun rautateitä varten koottiin sijoitusopas Henry Varnum Poorin toimesta.

Tuohon maailman aikaan rautatiet oli mullistava keksintö, joka loi pohjan nykyiselle kaupankäyntijärjestelmälle. Sanomattakin selvää, rautatiet sijoituksena olivat tuolloin kovassa huudossa.

Vuonna 1923 oppaan kaveriksi laadittiin asuntosijoittamiseen erikoistuneen yrityksen Standard Statistics Companyn toimesta maailman ensimmäinen aktiivisesti (viikoittain) päivitettävä indeksi asuntolainojen luokitteluun, joka myöhemmin muuttui kuvaamaan osakemarkkinoita. Vaikka indeksi seuraa nykyään 500 suurimman yrityksen kurssivaihteluita, jo tuohon aikaan ilman sen kummempaa teknologiaa se seurasi 200 suurinta amerikkalaista yritystä. Nykyään indeksi päivitetään viikkojen sijaan vain neljännesvuosittain eli kolmen kuukauden välein.

Varsinainen S&P-lista muodostui vasta kun yritys yhdistyi Poor’s Publishing Companyn kanssa, josta nimen osakin tulee vuonna 1941. Uusi yhtiö alkoi heti kokoamaan entistä tarkempaa ja suurempaa indeksiä ja vuonna 1976 The Vanguard Group yhtiö toi nimen Standard and Poor’s eli tuttavallisemmin S&P 500, jona se tänä päivänäkin tunnetaan. Vuoden 1976 jälkeen indeksi on ollut myös yksityissijoittajien saatavilla ja se onkin muodostunut kuvaamaan jo lähes koko maailman taloutta, sillä seuratuimpien yritysten listalla on maailman suurimpia jättiyhtiöitä.

Hauska fakta: nykyään lähes 20 prosenttia S&P 500 listauksen yritysten liikevaihdosta tulee jostain muualta, kuin Yhdysvalloista vaikka listauksessa on vain yhdysvaltalaisia yrityksiä.

S&P 500 indeksi on ollut kautta historian yksi tuottavimmista sijoituksista, se on päässyt vuosittain lähes 8-9 prosentin tuottoon, kun muut indeksit tuottavat yleensä 2-4 prosentin luokassa. Jopa Warren Buffet on aikoinaan suositellut kyseisen indeksi ottamista mukana jokaisen sijoittajan portfolioon.

Mitkä yritykset pääsevät S&P 500 listaukseen?

S&P 500 listaukseen pääsevät vain tietyt, melko tarkat ja vaativat kriteerit täyttävät yritykset. Nämä vaatimukset on asettanut ja niitä valvoo sille erikseen tarkoitettu Standard and Poor’s komitea.

Tärkeimmät vaatimukset listauksen yrityksille ovat:

 • Yrityksen on toimittava Yhdysvalloissa
 • Yhtiön markkina-arvon pitää olla yli 11 miljardia dollaria
 • Osakkeiden lukumäärän kuukaudessa on oltava vähintään 250 000 osaketta
 • Yhtiön pitää olla julkisesti noteerattu jo kaupankäynnin kohteena New Yorkin tai NASDAQ-pörssissä.

Näiden lisäksi on totta kai muitakin taloudellisia mittareita, joiden kriteereiden on täytyttävä, mutta nämä ovat kaikkein merkittävimmät.

Voidaankin sanoa, että listaukseen pääsee vain kaikkein suurimmat yritykset. Muita huomiolle pantavia asioita ovat se, että indeksiin ei voida ottaa velkakirjoja, kommandiittiyhtiöitä tai perinteisiä sijoitusrahastoja.

Suurimmat S&P 500 osakkeet

Suurimmat jättiyritykset, jotka löytyvät SP 500 listauksesta ovat:

 1. Apple
 2. Microsoft
 3. Amazon
 4. Alphabet Inc (Google)

Onko S&P 500 indeksi hyvä sijoituskohde – hintakehitys

Aikaisemmin jo mainitsimme, miten S&P 500 indeksi on ollut yksi maailman parhaiten tuottavista indeksirahastoista noin 8-9 prosentin vuosituotollaan. Tämä on varsin merkittävää indeksiksi, sillä siinä on kuitenkin huomioitu satoja yrityksiä, joista suurimman osan on täytynyt kasvaa, jotta tällaiseen tuottoon on päästy. Vielä merkittävämpää on se, että kautta historian se on tuottanut tasaisesti huolimatta siitä, että mukaan on mahtunut myös erilaisia taloudellisia kriisejä kuten vuoden 2008 lama, jolloin kyseinen indeksi laski lähes kolmasosan.

Vuoden 2008 lama sai alkunsa, kun Lehman Brothers -yhtiön ajautui konkurssiin, jolloin yhtiöitä ja yrityksiä kaatui Yhdysvalloissa kuin heinää. Indeksi laski lähes kolme prosenttiyksikköä joka päivä ja vielä seuraavanakin vuonna, kunnes pohja tavattiin vuoden 2009 keväällä.

Tämä on hyvä esimerkki siitä, että vaikka sijoitukset voivat tuottaa pitkässä juoksussa merkittäviäkin pääomia, mahtuu mukaan aina mustia joutsenia, joihin on reagoitava nopeasti. Näppärimmät sijoittajat näkevät kuitenkin myös taloudelliset ongelmat mahdollisuuksina ja sijoittavatkin tuolloin markkinoilla, parhaimmillaan jopa lainoilla kuten esimerkiksi hedgerahastot tekevät.

Myös hiljattainen Pandemia tilanne aiheutti nopeaa laskua maailman suurimmissa indekseissä mukaan lukien S&P 500 indeksissä, joka otti vastaan lähes 10 prosentin notkahduksen vain yhdessä viikossa vuoden 2020 alussa. Tämän jälkeen laskettelua jatkui vielä loppuvuoteen 2020 lähes 30 prosenttia.

Vuoden 2021 keväällä asiat kuitenkin muuttuivat, sillä kuten kryptovaluutat tai muutkin sijoituksen myös S&P 500 kävi kaikkein aikojen korkeimmassa arvossaan 4000 dollarissa. Tänä päivänä markkinat ovat melko kehittyneet ja sijoittajat sekä pankit pystyvät tukemaan yrityksiä myös vaikeina aikoina, joka näkyy osakemarkkinoiden nopeana toipumisena vaikeista markkinatilanteista huolimatta.

Kannattaako sijoittaa osakkeisiin vain suoraan indeksiin?

Sijoittajat voiva itse päättää minkälaisen sijoitusportfolion he haluavat koota. Me voimme suositella molempia vaihtoehtoja, sillä kummassakin on hyvät ja huonot puolensa.

Osakesijoittamisen hyvä puoli on tehokas kontrolli, pystyt tarkasti hallinnoimaan yksittäisiä sijoituksia ja poimimaan menestyjiä ja myymään heikkoja suoriutujia, kun taas indeksit seuraavat kokonaisvaltaisesti tiettyjä yrityksiä, jolloin yksittäisen yrityksen hyvä suoriutuminen ei näy niin merkittävän tuottona pääomalle.

Indeksejä pidetään kuitenkin melko turvallisina sijoituksia, jolloin ne sopivat myös passiivisen sijoittajan salkkuun. Hyvä tasapaino näiden kahden sijoitustuotteen välillä voisikin olla käsin poimitut osingonmaksaja osakkeet sekä indeksirahastot yhdessä turvaamaan sijoitusta. Näin salkulla on mahdollisuus myös korkeille tuotoille, että myös passiiviselle pääoman kerryttämiselle.

Jos etenkin amerikkalaiset osakkeet kiinnostavat sinua. eTorolla voit sijoittaa yhdysvaltalaisiin osakkeisiin ilman palkkioita. Näin voit käydä aktiivisesti kauppaa ilman, että sinun tarvitsee murehtia pääoman kulumisesta perinteisiin hinnoittelupalkkioihin.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Sijoita S&P Indeksiin tai sen osakkeisiin

eToron kautta on mahdollista käydä kauppaa osakkeilla 0% komissioilla. Avaa tili 3 minuutissa ja aloita sijoittaminen jo tänään! 

Helppokäyttöinen, edullinen, nopea ja turvallinen.