Lyhyeksi myynti (shorttaaminen) – lue tämä opas 2023

Shorttaaminen tulee englannin kielen sanasta short selling eli karkeasti käännettynä lyhyeksi myynti. Lyhyeksi myynti oli ennen vain ammattisijoittajien työkalu, mutta nykyään myös tavalliset sijoittajat hyödyntävät entistä enemmän shorttin avattuja positioita kaupankäynnissään, kuten viimevuoden Gamestop ilmiössäkin nähtiin.

Short positio on siis vastakohta long positiolle, sillä short position tavoitteena on sijoittaa toivoen kurssin laskevan.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees. {etoroCFDrisk}% piensijoittajien CFD-sopimuksista menettää rahaa.

Ota shorttaaminen haltuun eTorolla!

eToron kautta on mahdollista käydä kauppaa osakkeilla 0% komissioilla. Avaa tili 3 minuutissa ja aloita sijoittaminen jo tänään! Helppokäyttöinen, edullinen, nopea ja turvallinen.

Mitä shorttaaminen käytännössä tarkoittaa?

Shorttaaminen tarkoittaa sitä, että henkilö myy sellaisia osakkeita tai omaisuuseriä, joita ei myyntihetkellä omista, vaan nämä lainataan kolmannelta osapuolelta, jolloin hän voi ostaa ne takaisin halvemmalla hinnalla, kun kurssi on laskenut.

Voittoa syntyy myynti ja osto hinnan välisestä erotuksesta.

Tyypillisesti suurin osa positioista avataan longiin eli toivoen kurssin nousua, mutta nykyään yhä enemmän spekulointia harrastava sijoittajat käyttävät apunaan short-positioita etenkin, kun maailman markkinatilanne näyttää useiden silmin ylihinnoittelullta.

Shorttaamiseen liityy kuitenkin merkittävästi riskejä, jotka on hyvä tietää ennen sijoitusten tekemistä. Kannattaakin siis asettaa stop-loss toiminnot jo hyvissä ajoin toimeksiannon yhteydessä, jotta osakkeen kurssi ei pääse nousemaan liikaa. Shorttauksessa suosittelemme ottamaan voitot nopeasti ja tappiot pieninä, koska yleensä kyseessä on erittäin lyhyen aikavälin sijoitusmuoto, jota myös treidaajat käyttävät.

Yleensä shorttaaminen yhdistetään osakkeisiin, mutta sitä voi käyttää myös monen muun instrumentin kohdalla. Katsotaan seuraavaksi mitä kaikkea on mahdollista shortata.

Shorttaaminen esimerkki:

Osakkeen hinta on tällä hetkellä 5 euroa, odotat sen tippuvan 4 euroon – myyt lyhyeksi 1000 kappaletta 5 euron osaketta hintaan 5000 euroa. Kun hinta laskee 4 euroon saat 5000 – 4000 euroa eli 1000 euroa voittoa.

Mitä kaikkea voi shortata?

Nykyään kaupankäyntialustojen ja menetelmien yhä kehittyessä pidemmälle, sijoittajilla on enemmän työkaluja ja apuvälineitä kuin koskaan aikaisemmin. Esimerkiksi jo pelkästään short-positioita voi avata seuraaville instrumenteille:

Osakkeet: osakkeiden shorttaaminen on yksi tyypillisimmistä lyhyeksi myynnin muodoista.

Bull- ja bear sertifikaatit: Karhu ja härkä sertifikaatit ovat johdannaisia, joissa on sisäänrakennettu vipukerroin. Näistä etenkin bear-sertifikaatti on tarkoitettu lyhyeksi myyntiä varten tai suojaamaan esimerkiksi suurempaa long-positioita.

Minifutuurit ja warrantit: minifuuturit ja warrantit ovat myös sertifikaattien tavoin erilaisia johdannaistuotteita joiden ominaisuudet poikkeavat hieman toisistaan. Pääsääntöisesti ne ovat kuitenkin vipukertoimen omaavia sijoitustuotteita, joilla on tarkoitus spekuloida hinnan muuttumista lyhyen aikavälin sisällä.

kryptovaluutta shorttaus: myös kryptovaluuttoja on mahdollista myydä lyhyeksi. Perinteiset bitcoin pörssit eivät yleensä tarjoa lyhyeksi myynti mahdollisuutta, mutta onneksi verkosta löytyy myös muita monipuolisempia kaupankäyntialustoja, joissa on mahdollista shortata myös kryptovaluuttaa.

Marginaalilla treidaaminen on kryptovaluutoilla erittäin riskialtista puuhaa, etenkin jos aiot käyttää siihen erikseen tarkoitettuja leveraged short tokeneita joissa on mukana velkavipua.

Kohta 1 - Avaa tili eTorolle

Seuraa alapuolella olevia ohjeita luodaksesi itsellesi käyttäjän eTorolle, jotta voit avata shortti-positioita.

  • Siirry www.etoro.com/fi sivuille ja klikkaa liity nyt tai käy kauppaa nyt -painiketta.
  • Täytä lyhyt rekisteröitymislomake, jossa pyydetään yhteystietojasi. Voit rekisteröityä suoraan myös Facebook tai Gmail tililläsi.
  • Viimeistele rekisteröitymislomake lukemalla ilmoittamalla lukeneesi ehdot painamalla rastin ruutuun ja klikkaa rekisteröidy -painiketta.

Kohta 2 - Vahvista tilisi

Kaikki palvelut verkossa, joissa raha liikkuu ja jotka kuuluvat rahavalvonnan alaisuuteen vaativat henkilöllisyyden todentamisen, joka tehdään seuraavasti:

  • Kun olet lähettänyt rekisteröitymislomakken palveluun, sinua pyydetään vahvistamaan tilisi.
  • Tilin vahvistaminen tapahtuu lähettämällä todiste henkilöllisyydestä. (kuva henkilöllisyystodistuksesta, esimerkiksi ajokortti tai passi) ja todistus asuinpaikasta. (kuva laskusta, esimerkiksi viimeisin sähkölasku, jossa on nimesi ja asuinpaikkasi yhteystiedot näkyvissä. Ei saa olla yli puoli vuotta vanha.)
 

Sinun ei tarvitse itse murehtia dokumenttien tarkistamisesta. eToro ilmoittaa sinulle sähköpostilla, kun dokumentit on tarkistettu ja käyttäjätilisi on vahvistettu.

Mikä kaupankäyntialusta tarjoaa shorttaus mahdollisuutta?

Kaikki kaupankäyntialustat eivät tarjoa mahdollisuutta shortata tai käydä kauppaa marginaalilla, jonka takia poimimme tähän shorttaamista varten parhaat sijoitusalustat.

Ehdoton suosikkimme on kansainvälinen eToro, joka on ominaisuuksiltaan erittäin helppokäyttöinen ja monipuolinen kaupankäyntialusta, jonka kulut ovat markkinoiden alhaisimpia. Tämä mahdollistaa short-positioiden avaamisen vain pienellä pääomalla.

Kuitenkin ennen, kuin aiot avata ensimmäistäkään short-positioita, ymmärrä riskit, jotka liittyvät näihin spekulatiivisiin sijoitusmuotoihin. Sinulla on vaara menettää sijoittamasi pääoma.

Päivän sisällä tapahtuvien kurssimuutosten ansiosta sijoittajat pystyvät hyödyntämään sekä tavallista ostotoimeksiantoa, että lyhyeksi myynti toimeksiantoa – tavoitteena saada myytyä huiput ja ostettua laskut.

Shorttaamiseen liittyvät riskit

Kuten aikaisemmin mainitsisimme shorttaaminen pitää sisällään riskejä, jotka sijoittajan on hyvä tiedostaa ennen kaupankäyntiä.

Tavalliseen sijoittamiseen verrattuna, jos kauppaa käydään esimerkiksi marginaalilla, tappion suuruus voi olla rajaton. Tämän takia emme voi koskaan painottaa tarpeeksi, kuinka tärkeää on käyttää stop-loss toimintoa kaupankäynnin yhteydessä, etenkin jos kyseessä on vivutettu johdannaistuote.

Älä astu short squeezeen. Tämä on ilmiö, jossa ylimyyty osake joutuu nopeasti useiden shorttaajien ostamaksi. Jos myyt itse lyhyeksi tähän väliin, sinulla kävi huono tuuri – nimittäin tämä saa usein kurssin lähtemään voimakkaaseen nousuun.

Shorttaamisessa ei oikeastaan uutiset tai kohdeyrityksen tase auta, koska kyse on puhtaasti lyhyen aikavälin hintakäyttäytymisestä, jossa kurssin suunta määräytyy markkinoiden mukaan.

Pidä kulut matalana käymällä kaupat eTorolla

Kaupankäyntiin liittyvät kulut ovat yksi suurin tekijä, minkä takia toinen sijoittaja tekee paremmin voittoa markkinoilla. Aktiivisesti kauppaa käyvällä henkilöllä on oltava käytössä sellainen kaupankäyntialusta, jota voidaan tituleerata jopa alennusvälittäjäksi.

Voimme suositella eToroa, jossa kaupankäynnin kulut ovat maltilliset ja alkuun pääsee jo pienellä pääomalla. Lisäksi amerikkalaiset osakkeet ovat kaupan ilman kuluja.

Shorttaaminen verotuksessa

Miten lyhyeksi myyntiä sitten verotetaan? Shorttaamisen katsotaan verotuksessa olevan arvopaperin luovutusta, jolloin myyntihetki on luovutushetki. Eli verotuksessa luovutushinnasta saa vähentää samana päivänä ostettujen osakkeiden hankintamenon tai samana päivänä lainattujen osakkeiden arvon lainaushetkellä. Myös lainasta maksettava preemio voidaan vähentää tulonhankkimis kuluina.

Jos teet shorttauksen esimerkiksi CFD-tuotteiden tai muiden johdannaistuotteiden avulla, verotus tapahtuu tavalliseen tapaan voitoista 30 – 34 prosentin verohaitarilla.

eTorolta saat tarvittavat tositteet verottajalle, jolloin aktiivisen kaupankävijän ei tarvitse murehtia paperisodasta tai dokumenttien kirjaamisesta.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees. {etoroCFDrisk}% piensijoittajien CFD-sopimuksista menettää rahaa.

Ota shorttaaminen haltuun eTorolla!

eToron kautta on mahdollista käydä kauppaa osakkeilla 0% komissioilla. Avaa tili 3 minuutissa ja aloita sijoittaminen jo tänään! Helppokäyttöinen, edullinen, nopea ja turvallinen.