Fortum osake 2023 – kannattaako sijoittaa?

Fortum on suomalainen energiayhtiö, joka toimii Suomen lisäksi myös muissa Pohjoismaissa. Liiketoimintaa on keskitetty myös Venäjälle, Saksaan, Puolaan, Baltiaan ja jopa intiaan. Energiayhtiön liiketoiminta kattaa Fortumilla sähkön ja lämmön tuotannon, sen myynnin ja toimittamisen sekä muut voimalaitoksiin liittyvät palvelut ja ylläpitopalvelut.

Energiayhtiöihin sijoittaminen on ollut jo pitkään trendi. Monet nuoremmat sijoittajat suosivat nimenomaan sellaisia energiayhtiöitä, jotka ovat ottamassa askelta kohti ympäristöystävällisempää tulevaisuutta. Sijoittajat uskovat toimillansa voivan vaikuttaa myös uusiin ympäristöystävällisiin investointeihin.

Sijoittajille Fortum on tarjonnut hyvän ja tasaisen tuoton jo useamman vuosikymmenen. Fortumin kurssi ei ole merkittävästi vaihdellut viimeisen 20 vuoden aikana, vaikka on ollut huipussaan vuosina 2007 ja 2008.

Monet sijoittajat ovat kiinnostuneet Fortumista, jonka takia kokosimme selkeän oppaan Fortum osakkeen ostamiseen ja ajatuksiin sijoituksen taustalla. Kun luet tämän artikkelin, tiedät minkälaiseen yritykseen ja liiketoimintaan olet sijoittamassa ja osaat peilata yrityksen tulevaisuuden näkymiä sijoitusmielessä.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Osta Fortum osaketta - komissio 0%

eToron kautta on mahdollista käydä kauppaa osakkeilla 0% komissioilla. Avaa tili 3 minuutissa ja aloita sijoittaminen jo tänään! Helppokäyttöinen, edullinen, nopea ja turvallinen.

Osta Fortum osake (FORTUM)

 • Ensin sinun pitää löytää luotettava ja turvallinen kauppapaikka. Me suosittelemme käyttämään eToroa, joka tarjoaa kaupankäyntiä 0% komissiolla.
 • Aloita luomalla tili eTorolle. Saat avettua tilin muutamassa minuutissa.
 • Siirrä sijoitussummasi avaamallesi tilille haluamallasi maksutavalla.
 • Etsi osaketarjonnasta Fortum, valitse osakemäärä sekä hinta ja paina osta.
 • Olet nyt Fortum osakkeiden omistaja, jolle maksetaan vuosittain osinkoa.

eToron kautta on mahdollista sijoittaa myös warranteihin, futuureihin ja muihin optioihin.

Miten ostaa Fortum osake?

Monet suomalaiset aloittavat sijoittamisen suurista kotimaisista yhtiöistä kuten Fortum. Alkuun pääseminen on kuitenkin varsin hankalaa etenkin, jos ei ole tottunut käyttämään muita kaupankäyntialustoja kuin oman pankkinsa, jonka palkkiot ovat suuret verrattuna ulkomaisiin vaihtoehtoihin, joita suosittelemme.

Pääset nopeasti ja turvallisesti Fortum osakkeen omistajaksi, kun avaat tilin eTorolle. Voit valita itse oman sijoitusstrategiasi lyhyelle tai pitkälle aikavälille tai halutessasi voit seurata myös muita sijoittajia reaaliajassa, jolloin voit käydä samat kaupat kuin he.

Sijoittaminen on kuitenkin aina järkevää ja yksi ainoista vaihtoehdoista päästä irti ”oravanpyörästä” tai päästä taloudellisesti riippumattomaksi esimerkiksi osinkotuottojen turvin. Mitä aikaisemmin aloitat sijoittamisen, sitä nopeammin kerrytät sijoituspääomaa, joka kasvaa korkoa vuosittain.

Kohta 1 - Avaa tili eTorolle

Seuraa alapuolella olevia ohjeita luodaksesi itsellesi käyttäjän eTorolle, jotta voit ostaa ja myydä Fortum osaketta.

 • Siirry www.etoro.com/fi sivuille ja klikkaa liity nyt tai käy kauppaa nyt -painiketta.
 • Täytä lyhyt rekisteröitymislomake, jossa pyydetään yhteystietojasi. Voit rekisteröityä suoraan myös Facebook tai Gmail tililläsi.
 • Viimeistele rekisteröitymislomake lukemalla ilmoittamalla lukeneesi ehdot painamalla rastin ruutuun ja klikkaa rekisteröidy -painiketta.

Kohta 2 - Vahvista tilisi

Kaikki palvelut verkossa, joissa raha liikkuu ja jotka kuuluvat rahavalvonnan alaisuuteen vaativat henkilöllisyyden todentamisen, joka tehdään seuraavasti:

 • Kun olet lähettänyt rekisteröitymislomakken palveluun, sinua pyydetään vahvistamaan tilisi.
 • Tilin vahvistaminen tapahtuu lähettämällä todiste henkilöllisyydestä. (kuva henkilöllisyystodistuksesta, esimerkiksi ajokortti tai passi) ja todistus asuinpaikasta. (kuva laskusta, esimerkiksi viimeisin sähkölasku, jossa on nimesi ja asuinpaikkasi yhteystiedot näkyvissä. Ei saa olla yli puoli vuotta vanha.)
 

Sinun ei tarvitse itse murehtia dokumenttien tarkistamisesta. eToro ilmoittaa sinulle sähköpostilla, kun dokumentit on tarkistettu ja käyttäjätilisi on vahvistettu.

Fortum osinko – maksaako energiayhtiöt hyvin osinkoja?

Fortum on aina ollut yksi Suomen parhaimmista osingonmaksajista. Vuonna 2019 – 2020 alkanut pandemia teki Fortumista liikevaihdolla mitaten Suomen suurimman yhtiön vuonna 2021, joka houkutteli mukaan entuudestaan lisää sijoittajia.

Jos ajatuksenasi on sijoittaa osinkojen perässä, suosittelemme hajauttamaan sijoitusportfoliosi toimialoittain, jolloin yksittäiset kriisit eivät kaada koko sijoitussalkkuasi. Fortum sopii erinomaisesti jokaiseen holdaus tai osinkosalkkuun.

Pelkästään 5 vuoden sijoitus Fortumiin on tuonut sijoittajille 79,27 prosentin tuoton, joka on yksi OMX Helsingin parhaista.

Osinkohistoria:

 • 2017: 1,10€
 • 2018: 1,10€
 • 2019: 1,10€
 • 2020: 1,10€
 • 2021: 1,12€ 

Fortum osake – näin se alkoi (historia)

Fortum Oyj on valtion omistama liikevaihdoltaan Suomen suurin yritys, jonka toimiala on energia. Yhtiö omistaa voimalaitoksia ympäri maailman ja tuottaa ja myy sähköä ja lämpöä. Fortumin liiketoiminta ei rajoitu vain Pohjoismaihin, sillä toimintaa on myös venäjällä, Baltiassa ja Intiassa.

Fortum sai alkunsa Imatran Voima nimisestä vesivoimalaitoksesta, joka yhdistyi Neste Oy:n kanssa 1998. Vuonna 1998 Forum listautui Helsingin NASDAQ OMX -pörssiin.

Yritys on toiminut vahvana suunnannäyttäjän muun muassa ekologisten ratkaisujen löytämisessä ja järjestämisessä. Yhtiö siis panostaa erityisen kovin uusiutuviin energianlähteisiin, sillä yrityksen alkuperäinen toimintamalli suosi jo uusiutuvaa energiaa.

Viime aikoina Fortum on panostanut myös muihin alaan liittyviin palveluihin, kuten jätteiden uusiokäyttöön, parempiin loppusijoitusratkaisuihin ja yleisesti ympäristöystävällisiin toimintoihin.

Alusta asti Fortum on noudattanut vahvasti omaa strategiaansa, joka nojaa laajentumiseen kansainvälisesti. Laajentuminen alitettiin vuonna 2003, jolloin Fortum osti osan Norjalaisesta Fredrikstad Energi ja Fredirikstad Energi Nettia ja myi osuutensa vuonna 2014 ja Norjan sähkönjakeluverkostonsa 1,3 miljardilla nokian kruunulla, joka vastaa 130 miljoonaa euroa.

2007 Fortum osti venäläisen maakaasun, sähkön ja lämmöntuotanto ja myyntiyrityksen, TGK-10:n ja yksityisti sen yrityksesi OAO Fortum.

Kuten aikaisemmin mainitsimme, Fortum on alusta asti vahvasti panostanut uusiutuviin energianlähteisiin, joihin kuuluu ydinvoima, aurinkovoima, vesivoima, tuulivoima ja niin edelleen. Tämä vahva panostus kestäviin energialähteisiin antoi kärkisijan Pohjoismaisessa ilmastoindeksissä, jossa on otetaan huomioon ympäristöystävällisyys.

2017 Fortum osti Uniperista (sakasalainen energiayhtiö) 47 prosentin osuuden ja tarjosi omaan arvioon perustuvaa kauppahintaa lopusta 53 prosentista. Kauppoja ei kuitenkaan syntynyt heti, sillä Uniperin johtoryhmä oli erimieltä. Lopulta kutienkin, vuonna 2020 Fortum sai 73 prosentin osuuden yrityksestä. Tästä liiketoimintaliikkeestä jäi kuitenkin pieni kolhu Fortumin vastuulliselle maineelle, sillä saksalaiseen tapaan Uniper käytti toimituksissaan maakaasua, hiiltä ja öljyä.

Intiasta vielä mainitaksemme: Fortum pyrkii jatkuvasti tuomaan esiin vastuullisia arvojaan. Esimerkiksi vuonna 2014 yritys varusti kolme intialaista koulua Bhilwarassa aurinkopaneeleilla. Näin oppilaat voivat opiskella hyvissä olosuhteissa myös kovimmillakin helteillä.

Kannattaako Fortum osaketta ostaa?

Fortum osake on aina ollut hyvä sijoituskohde, niin arvonsäilyttämisen mielessä kuin osinkosijoituksenakin. Vuoden 2020 aikana Fortum nousi jälleen suomalaisten suosituimpien ja ostetuimpien osakkeiden kärkeen.

Jatkuva ympäristökysymyksien esiintuominen on myös lisännyt Fortumin kysyntää entuudestaan, kun yhä useampi sijoittaja haluaa olla mukana myös vastuullisessa ja ympäristöä kuormittamattomassa toiminnassa.

Suomessa Fortum on erityisen tunnettu ympäristöystävällisistä energiamuodoistaan, joita kuka tahansa voi ostaa esimerkiksi sähköntoimitukseen. Yrityksellä on useita EKOenergy-sertifikaatin saaneita voimaloita muun muassa vesienergialaitoksilla, biomassalaitoksilla sekä tuulipuistoilla.

Me suosittelemme ehdottomasti sijoittamaan Fortumiin. Yritys on yksi Suomen tunnetuimmista sijoitusosakkeista useastakin syystä. 1. Hyvä osingonmaksaja 2. Panostaa tulevaisuuteen (ekologiset arvot) 3. hiljattain noussut suomen suurimmaksi yritykseksi liikevaihdoltaan 4. osakkeiden kysyntä ollut jatkuvassa kasvussa.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Osta Fortum osaketta - komissio 0%

eToron kautta on mahdollista käydä kauppaa osakkeilla 0% komissioilla. Avaa tili 3 minuutissa ja aloita sijoittaminen jo tänään! Helppokäyttöinen, edullinen, nopea ja turvallinen.