Sijoita platinaan – kuinka voin sijoittaa platinaan?

Platina on yksi harvinaisimmista ja kalleimmista jalometalleista, ja sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi autoteollisuudessa, hammaslääketieteessä, koruissa ja elektroniikassa.

Platina voi tarjota vaihtoehtoisen omaisuusluokan sellaisille sijoittajille, jotka haluavat hajauttaa salkkujaan osakemarkkinoiden ollessa epävakaat.

Vaikka sijoittajat ovat pääsääntöisesti epävarmoina aikoina turvautuneet kultaan, niin siitä huolimatta platina on edelleen arvokkaampi metalli.

Tässä oppaassa käsittelemme tarkemmin platinaan sijoittamista, erityyppisiä sijoitusvaihtoehtoja, huomiotavia tekijöitä ja erilaisia sijoitusstrategioita.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees. {etoroCFDrisk}% piensijoittajien CFD-sopimuksista menettää rahaa.

Sijoita platinaan helposti ja turvallisesti

eToron kautta on mahdollista käydä kauppaa osakkeilla 0% komissioilla. Avaa tili 3 minuutissa ja aloita sijoittaminen jo tänään! Helppokäyttöinen, edullinen, nopea ja turvallinen.

Kuinka sijoittaa platinaan?

On olemassa useita eri tapoja sijoittaa platinaan, joko suoraan fyysisen omaisuuden kautta tai epäsuorasti platinaan liittyvien sijoitusten kautta.

Platinan ostaminen suoraan: Platinan arvo määräytyy sen puhtauden tai hienouden perusteella tuhannesosajärjestelmän avulla. Numero kuvaa puhtautta promilleina, jolloin 999 on hienoa tai puhdasta platinaa ja 900-950 on platinaseoksia, joita käytetään tyypillisesti koruissa.

Sijoittajat voivat ostaa fyysistä platinaa jalometalliharkkojen, kolikoiden tai muiden tuotteiden muodossa.

Platinaosakkeet: Helpompi ja suositumpi vaihtoehto on sijoittaa platinaan, on sijoittaa platinaosakkeisiin osakemarkkinoilla pörssivälittäjän tai kaupankäyntialusta, kuten eToron kautta. Jotkut parhaista platinayrityksistä ovat: Anglo American Platinum (AAL), Thaisa (THS) ja Impala Platinum Holdings (IMP).

Platina ETF:t: Tämä on toinen yksinkertainen ja helpompi tapa sijoittaa platinaan verrattuna jalometallin ostamiseen fyysisessä muodossa. Platina ETF:t mahdollistavat sijoittajien altistumisen platinalle ilman, että heidän tarvitsee omistaa fyysistä omaisuutta. Platina ETF on kuin tyypillinen ETF, joka tarjoaa sijoittajille hajautettuja omistuksia sijoitusrahastoihin verrattuna. Tässä on joitain tämän päivän suosituimpia Platinan ETF:iä:

 • GraniteShares Platinum Trust (PLTM)
 • abrdn Standard Physical Platinum Shares ETF (PPLT)
 

Platinarahastojen ostaminen: Platinarahastot sijoittavat yleensä kaivosyrityksiin eivätkä itse taustalla olevaan platinaan. Jos platinan hinta nousee, sillä on positiivinen vaikutus kaivosyhtiöiden liikevaihdon arvoon.

Näin voit sijoittaa platinaan eTorolla

Jos haluat sijoittaa platinaan ja etsinnässäsi on sopiva kaupankäyntialusta, suosittelemme, että käytät eToroa. eToro on erittäin monipuolinen ja joustava alusta, jossa voit luoda tilin muutamissa minuuteissa. Lisäksi alustan kustannukset ovat suhteellisen edulliset ja sijoitukset voi tehdä hyvin yksinkertaisesti.

Platinaan sijoittaminen sisältää vain nämä 5 seuraavaa vaihetta:

 • Valitse tarpeitasi vastaava kaupankäyntialusta, esimerkiksi eToro.
 • Siirry luomaan itsellesi tiliä, joka vie vain muutaman minuutin.
 • Rekisteröitymisen jälkeen, siirry tallettamaan tilillesi tarvitsemasi summa.
 • Etsi eToron hausta haluamasi sijoituskohde, joka on tässä tapauksessa platina.
 • Lopuksi valitse hinta sekä määrä.
 

Tässä vielä ohjeistukset kuvien muodossa eToron tilinluomisprosessiin:

Kohta 1 - Avaa tili eTorolle

Seuraa alapuolella olevia ohjeita luodaksesi itsellesi käyttäjän eTorolle, ostaa ja myydä platinaan liittyviä sijoitustuotteita.

 • Siirry www.etoro.com/fi sivuille ja klikkaa liity nyt tai käy kauppaa nyt -painiketta.
 • Täytä lyhyt rekisteröitymislomake, jossa pyydetään yhteystietojasi. Voit rekisteröityä suoraan myös Facebook tai Gmail tililläsi.
 • Viimeistele rekisteröitymislomake lukemalla ilmoittamalla lukeneesi ehdot painamalla rastin ruutuun ja klikkaa rekisteröidy -painiketta.

Kohta 2 - Vahvista tilisi

Kaikki palvelut verkossa, joissa raha liikkuu ja jotka kuuluvat rahavalvonnan alaisuuteen vaativat henkilöllisyyden todentamisen, joka tehdään seuraavasti:

 • Kun olet lähettänyt rekisteröitymislomakken palveluun, sinua pyydetään vahvistamaan tilisi.
 • Tilin vahvistaminen tapahtuu lähettämällä todiste henkilöllisyydestä. (kuva henkilöllisyystodistuksesta, esimerkiksi ajokortti tai passi) ja todistus asuinpaikasta. (kuva laskusta, esimerkiksi viimeisin sähkölasku, jossa on nimesi ja asuinpaikkasi yhteystiedot näkyvissä. Ei saa olla yli puoli vuotta vanha.)
 

Sinun ei tarvitse itse murehtia dokumenttien tarkistamisesta. eToro ilmoittaa sinulle sähköpostilla, kun dokumentit on tarkistettu ja käyttäjätilisi on vahvistettu.

Miten platina hinnoitellaan?

Platina hinnoitellaan troy unssilla, kuten muutkin jalometallit. Vertailuhinta tai nykyinen platinan hinta on ilmoitettu troy unssia kohti. London Market Assocation (LBMA) määrittää platinan hinnan ja sitä hallinnoi Lontoon metallipörssi (LME). Lontoon metallipörssi julkaisee platinan hinnan kahdesti päivässä, klo 9.45 GMT ja klo 14.00 GMT, jota käytetään platinan hinnoittelun perustana.

Platinan spot-hinta 

Platinan spot-hinta on unssin hinta puhtaasta platinasta, joka on saatavana välittömästi tai se voidaan toimittaa ”paikan päällä”. Käytännössä spot-hinta on markkinapaikan nykyinen hinta, jolla tietty omaisuus, kuten arvopaperi, hyödyke tai valuutta voidaan ostaa tai myydä välitöntä toimitusta varten.

Koska platinan spot-hintaa pidetään arvon säilyttäjänä, se vaihtelee jatkuvasti seuraavien tekijöiden perusteella:

 • Markkinoiden kysyntä ja tarjonta
 • Todelliset tai kuvitetut inflaatio- tai deflaatiouhat
 • Valuuttakurssien vaihtelut
 • Globaalit asiat
 • Poliittiset asiat

Mitkä asiat vaikuttavat platinan hintaan?

Kuten muissakin hyödykkeissä, niin myös platinan hinta on kysynnän ja tarjonnan funktio.

Platina on huomattavasti harvinaisempaa kuin kulta, sillä sen varannot ovat maailmanlaajuisesti arviolta 70 000 tonnia, kun taas puolestaan kultaa on yli 240 000 tonnia. Rajallisen tarjonnan vuoksi platinan hinta on erittäin herkkä sekä kysynnän että tarjonnan muutoksille.

Platinan tarjonta on myös erittäin keskittynyttä ja 90 % varannoista sijaitsee Etelä-Afrikassa. Lisäksi varannoista noin 8 % on Venäjällä ja seuraavaksi tulevat Zimbabwe, Yhdysvallat ja Kanada.

Platinalla on kysyntää sekä jalo- että teollisuusmetallina.

Suurin kysyntä tulee autoteollisuudesta ja platinaa käytetään katalysaattoreissa päästöjen vähentämiseksi. Platinaa käytetään teollisesti myös kemikaalien, lasin ja lääketieteellisten tuotteiden valmistuksessa.

Platinan käyttö on nykyaikaisempaa, vaikka kultaa on käytetty koruissa jo vuosisatojen ajan. Platinakorujen kysyntä kuitenkin kasvaa erityisesti Kiinassa ja Yhdysvalloissa.

Miten platina on pärjännyt viimeisten vuosien aikana?

Platinan spot-hinta on muuttunut viimeisen 20 vuoden aikana. Sen hinta on noussut hieman alle 700 dollarista 1000 dollariin per troijan unssi, mutta se on edelleen jonkin verran alle vuoden 2008 ennätyskorkeuden, jolloin sen hinta oli yli 2200 dollaria.

Platinan hinta on vaihtelevampi kuin kullan. Vaikka kullan hinnalla on taipumus nousta talouden taantuman aikana, platinan hinta usein laskee teollisuustuotannon vähenemisen vuoksi.

Platinan hinta on kuitenkin osoittanut vaatimatonta nousua pandemian aikaisesta pohjasta, ja hinta on nostanut tarjonnan lasku sekä auto- ja teollisuussektorin lisääntynyt kysyntä.

Miksi sijoittaa platinaan?

Sijoittajat voivat harkita platinaan sijoittamista seuraavista syistä:

Varallisuuden säilyttäminen

Inflaatio heikentää rahan ”todellista” arvoa ajan saatossa, mikä tarkoittaa, että 50 puntaa ostaa tänään vähemmän kuin 50 vuotta sitten. Platina on todellinen fyysinen omaisuus, joka säilyttää arvonsa, kun taas inflaatio laskee ”fiat” -valuuttojen, kuten Ison-Britannian punnan tai Yhdysvaltain dollarin arvoa.

Platinaan sijoittaminen voi siksi auttaa suojaamaan varallisuuden ”todellista” arvoa inflaation aiheuttamalta eroosiolta. Tämän seurauksena sijoittajat voivat palata pitämään platinaa korkean tai nousevan inflaation aikana, kun kasvava kysyntä nostaa hintaa.

Platinalla on kuitenkin kultaa huonompi suoja inflaatiota vastaan. Vaikka kullalla on joitain kaupallisia käyttötarkoituksia, niin pääasiassa se ostetaan investointitarkoituksiin ja kysynnällä on taipumus nousta korkean inflaation aikoina. Mutta jos korkeaan inflaatioon liittyy talouden taantuma, teollisuuden lasku voi vähentää platinan kysyntää.

Turvasatama

Valuutan arvoon vaikuttaa korkopolitiikka ja rahan tarjonta, mutta platinan arvo on kysynnän ja tarjonnan funktio.

Tämän takia platinaa voidaan pitää ”turvasatamana” geopoliittisen ja taloudellisen epävakauden aikoina. Platinan hinnat yli kaksinkertaistuivat vuoden 2000 maaliskuusta helmikuuhun 2021, kun sijoittajat etsivät turvapaikkaa pandemian vaikutuksilta globaaleihin osakemarkkinoihin.

Hajautus eri omaisuuserien kesken

Käteisen, osakkeiden, kiinteistöjen ja joukkovelkakirjalainojen lisäksi platina voi auttaa hajauttamaan sijoitussalkkuja useisiin eri omaisuuseriin.

Toisin kuin kullan, platinan hinta ei kuitenkaan ole osoittanut käänteistä suhdetta osakemarkkinoihin. Toisin sanoen platinan hinta ei ole tyypillisesti noussut osakemarkkinoiden laskiessa.

Mitä haittapuolia platinaan sijoittaminen sisältää?

Sijoittajien tulee myös harkita platinaan sijoittamisen mahdollisia haittapuolia:

 • Platinan hinta vaihtelee, kuten useimpien omaisuuserien kohdalla. Platina on volatilisempaa kuin kulta pienempien kaupankäyntimäärien vuoksi, joka tarkoittaa, että voitot ja tappiot voivat vahvistua. Tämä voi aiheuttaa ongelmia, jos sijoittajat haluavat myydä platinaa hintojen ollessa alhaalla.
 • Platina ei tuota tuloa sijoittajille, toisin kuin säästöt, joukkovelkakirjat tai osinkoa maksavat osakkeet.
 • Fyysisellä platinalla voi olla vaikeaa käydä kauppaa ihmisille, joilla on rahalliset investoinnit ja se vaatii aitouden ja turvallisen säilytyksen varmistamista.
 • Geopoliittiset tekijät voivat vaikuttaa platinan hintoihin, kuten G7-pakotteet Venäjän hyökkäyksen jälkeen Ukrainaan.

Millaiset tulevaisuuden näkymät platinaan sijoittamisella on?

Tarjontarajoitusten odotetaan jatkuvan lyhyellä aikavälillä Etelä-Afrikan tuotannon jatkuvien ongelmien vuoksi.

Kysyntäpuolella myönteisiä ajureja ovat investoinnit vetypolttoaineteknologiaan, kasvava sähköajoneuvojen kysyntä ja platinan käyttö aurinkopaneeleissa ja eristetuotteissa.

Platinan hinta korreloi kuitenkin vahvasti autoteollisuuden ja teollisuuden kysyntää, joten talouden taantuma voi vaikuttaa platinan hintoihin.

Kaikkien platinasijoitusten tulisi olla osa tasapainoista ja hajautettua salkkua, ja ehkä hyvänä nyrkkisääntöjä kannattaa noudattaa sitä, että hyödykkeisiin ei tulisi sijoittaa enempää kuin 5 prosenttia kokonaissalkusta.

Platinaan sijoittamisen plussat ja miinukset

Aikaisemmassa osiossa kävimmekin jo tarkemmin läpi mitä mahdollisia haittapuolia platinaan sijoittamisessa voi olla. Tässä vielä tarkemmin platinaan sijoittamisen mahdolliset plussat ja miinukset:

Platinaan sijoittamisen plussat 

 • Voi auttaa monipuolistamaan portfoliotasi
 • Teollisuuden kysyntä (autot, korut, elektroniikka jne.)
 • Varallisuuden säilyttäminen
 

Platinaan sijoittamisen miinukset 

 • Kalliimpaa kuin useimmat muut jalometallit
 • Kustannukset ovat korkeammat mitä muilla investoinneilla
 • Ei tuota tuloja
 • Fyysisen metallin markkinat voivat olla epälikvidit
 

Platinaan sijoittamisella on omat hyvät ja huonot puolensa, kuten kaikilla omaisuuserillä. Platinaa pidetään usein sijoitussalkkujen hajautusvaihtoehtona, koska sillä on alhainen korrelaatio muiden omaisuusluokkien, kuten osakkeiden kanssa. Kuten muutkin jalometallit, platina pyrkii säilyttämään arvonsa ajan myötä, joten sitä on historiallisesti käytetty suojana inflaatiota vastaan. Lisäksi platina on tärkeä teollinen metalli. Sen rajallinen saatavuus voi aiheuttaa epätasapainoa kysynnän ja tarjonnan välillä, joka johtaa hintojen nousuun pitkällä aikavälillä.

Platina ei kuitenkaan välttämättä ole sopiva sijoitusvaihtoehto kaikille. Platina on paljon harvinaisempaa mitä muut jalometallit ja sen hinta voi heijastaa sitä.

Tekijät, jotka on otettava huomioon platinaan investoidessa

Tässä joitain tärkeimpiä tekijöitä, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun harkitset platinaan sijoittamista.

Markkinaolosuhteet

Ennen platinaan sijoittamista, harkitse tämänhetkisiä markkinaolosuhteita, mukaan lukien geopoliittiset riskit ja taloudelliset indikaattorit, joilla voi olla vaikutusta sen hintaan. Harkitse myös kysynnän ja tarjonnan dynamiikkaa, joka voi vaikuttaa platinan hintaan. Esimerkiksi autoteollisuudessa tapahtuvat suuret muutokset voivat vaikuttaa merkittävästi platinan kysyntään.

Riskienhallinta

Riskienhallintastrategian kehittäminen on välttämätöntä kaikille sijoituksille, eikä platina ole tässäkään tilanteessa poikkeus. Sijoittajien tulisi harkita salkkujensa hajauttamista tai stop-loss-määräysten antamista. Useimmat rahoitusneuvojat suosittelevat, että sijoitussalkusta 5–10 prosenttia on jalometalleja.

Sijoita platinaan – UKK

Onko platina parempi sijoitus kuin kulta?

Platina on 30 kertaa harvinaisempaa kuin kulta sekä se on historiallisesti arvokkaampi. Platinan yleisin käyttö on kuitenkin teollisuusmetallina.

Miksi platina on niin kallista?

Platina on kalliimpaa, sillä se on harvinaisempi jalometalli. Teollisuusmetallina platinan hinta määräytyy kuitenkin paljon enemmän markkinavoimien sekä kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Onko platina kalliimpaa kuin kulta?

Platina on melkein aina kalliimpaa kuin esimerkiksi kulta, koska se on jopa 30 kertaa harvinaisempaa ja lisäksi sitä louhitaan huomattavasti vähemmän kuin kultaa.

Missä platinaa käytetään?

Platinaa voidaan käyttää esimerkiksi katalysaattoreissa, laboratoriolaitteissa, hammaslääketieteellisissä laitteissa ja koruissa.

Onko platina harvinaisempi kuin kulta?

Platina on jopa kolmekymmentä kertaa harvinaisempaa kuin kulta.

Onko platina hyvä sijoitus?

Se onko platina hyvä sijoituskohde juuri sinulle, riippuu hyvin pitkälti nykyisestä sijoitussalkustasi ja sijoitustavoitteistasi. Kuitenkin platinan harvinaisuus ja kovuus kultaan verrattuna takaavat sen, että se tunnustetaan maailman johtavaksi korumetalliksi. Platinan kysyntä on myös suurta siitä syystä, että sillä on useita erilaisia käyttötarkoituksia.

Käy kauppaa platinalla näillä alustoilla

5/5

Amerikkalaiset osakkeet 0 € komissioilla

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees. {etoroCFDrisk}% piensijoittajien CFD-sopimuksista menettää rahaa.