Aurinkoenergiaan sijoittaminen – onko aurinkoenergia hyvä sijoituskohde?

Aurinkoenergia on ollut käytössä jo pitkänaikaa, mutta lähiakoina siihen on kiinnitetty todella paljon enemmän huomiota sen hinnan laskemisen myötä. 

Suomessa esimerkiksi sitä on aiemmin käytetty vain kesämökeillä mutta se on laajentunut viime vuosina moniin asuintaloihin, maatiloille ja toimisto- ja liikerakennuksein katoille.

Maailmanlaajuisesesti aurinkoenergia on huimassa nousussa sillä se on laskenut huomattavasti siihen tarkoitettujen paneeleiden hinnan hinnan laskemisen myötä. Sitä pidetään myös tällä hetkellä edullisimpana energianlähteenä. 

Tässä artikkelissa perehdymme aurinkoenergiaan sijoituskohteena ja tarkastelemme mitä kaikkia vaihtoehtoja sijoittajalla on, kuten esimerkiksi ETF-rahastot ja suorat osakkeet. Samalla pohdimme myös aurinkoenergiaan sijoittamisen kannattavuutta ja tulevaisuudennäkymiä.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Sijoita aurinkoenergiaan (ETF ja osakkeet)

eToron kautta voit sijoittaa aurinkoenergiaan, joko rahastojen muodossa tai suorina osakepoimintoina.

Ulkomaisia osakkeita voi ostaa ilman palkkioita. Tilin avaaminen ja tallettaminen onnistuu muutamassa minuutissa.

Mitä kaikkea aurinkoenergialla tarkoitetaan?

Aurinkoenergia on säteilyenergian hyödyntämistä aurinkokennojen tai aurinkokeräimien myötä. 

Aurinkoenergia on uusiutuvaa energiaa ja sen tuottamisessa ei tule turhia päästöjä tai jätettä. 

Monet maat joissa aurinko paistaa porottavasti ja pitkin päivää ovat oivallisia kohteita asennuttaa aurinkokennoja tai -keräimiä sillä mitä kauemmin aurinko paistaa sitä enemmän aurinkoenergiaa pystytään tuottamaan. 

Historiasta tiedetään, että pitkäjänteiset sijoituskohteet joissa valtio on mukana tukemassa tai omistamassa ovat osoittautuneet erittäin hyviksi sijoituskohteiksi.

Tarkemmin ottaen miten ja millä aurinkoenergiaa tuotetaan

Aurinkoenergiaan liittynee kaksi todella tärkeää tekijää jotka ovat Aurinkopaaneelit ja Aurinkokeräimet ja keräsimme hieman tietoa molemmista.

Auringosta tuotetaan sähköä kennoista koostuvilla aurinkopaneeleilla. Toiminta perustuu auringon säteilyyn, valosähköiseen ilmiöön ja puolijohdemateriaalien pieniin ominaisuuksiin. Paneelien tuottama virran määrä riippuu pelkästään auringonsäteilyn voimakkuudesta. Paneelit tuottavat sähköä suorasta auringon säteilystä sekä hajasäteilystä. Esimerkiksi hajasäteily on meille Suomalaisille erittäin tärkeää sillä suurin osa auringon säteilystä on hajasäteilyä.

Aurinkolämpöä hyödynnetään aktiivisesti aurinkokeräinten avulla.  Se on laite millä auringon säteilyä voidaan muuntaa suoraan lämmöksi. Yleisimmiten järjestelmät koostuu lämmön keruulaitteistosta, lämpövarastosta ja lämmön siirtoputkistosta.  Aurinkolämmön määrä riippuu saadusta auringon säteilytehosta ja sen lämpötilasta. Kesä aikana esimerkiksi aurinkokeräimillä voidaan korvata kesäaikaista muuta kaukolämmöntuotantoa.

Aurinkoenergian hyödyt ja haitat verrattuna muihin energiantuotantomuotoihin

Aurinkoenergia on yksi suosituimmista, nopeimmin kasvavista ja lempeimmistä energiamuodoista. Aurinkopaneelien ja aurinkokeräimien huomattava hinnanlasku on saanut aurinkoenergiabuumin leviämään koko maailmalla ja se kiinnostaa yhä useampaa sijoittajaa päivä päivältä.

Maissa joissa aurinko paistaa miltei kokoajan on satsattu valtavia investointeja aurinkoenergiaan ja niiden voimaloiden avaamiseksi.

Hyödyt:

 • Aurinkoenergian tuottaminen on edullista ja ympäristöystävällistä. Ja sitä myös kutsutaan lempeimmäksi energiamuodoksi.
 • Voimaloiden käyttöikä on monia kymmeniä vuosia ja rakentaminen on ekologista ja se ei rajoita tai tuhoa eläinten taikka kasvien elinympäristöä.
 • Aurinkoenergiaa on mahdotonta ylikuluttaa, jonka myötä se on kestävää.

Haitat:

 • Aurinkoenergiaa voi tuottaa ainoastaan vuorokauden valoisina tunteina.
 • Aurinkokennojen valmistuksessa käytetään materiaaleja, jotka on harvinaisia eli niiden valmistus kuluttaa myös rajallisia resursseja.

Suoranaisia sijoittamiseen liittyviä haittoja ei ole mutta sijoittaessasi kannattaa ottaa huomioon palkkioiden suuruus joka heittelee välittäjästä tai rahastoista riippuen. Energia-ala on uutta todella monelle ja suosittelemme myös perehtymään siihen huolellisesti tai palkkaamaan alan-asiantuntijan.

Onko aurinkoenergiaan sijoittaminen kannattavaa?

Aurinkoenergiaan sijoittaminen voi olla todella kannattavaa etenkin pitkällä tähtäimellä kun huomioimme sen suuren nousun ja panostuksen alaa kohtaan paranee koko ajan. Ympäristöystävällisyys ja ekologisuus on erityisen korostunut viimeisien vuosien aikana, joka on nostattanut aurinkoenergian suosiota.

Viimeisten useampien vuoden aikana yhä useammat valtiot ovat ryhtyneet tukemaan aurinkoenergiaa ja sen energiatuotantoa lisää sillä se ei aiheuta ympäristölle vahinkoa. 

Monet aurinkoenergiaan suorasti tai epäsuorasti liittyvät yritykset ovat kasvaneet huomattavasti, mutta kyseisten yritysten löytäminen voi olla monille sijoittajille vaikeaa.

Seuraavaan osioon olemmekin poimineet muutamat hyvät sijoituskohteet aurinkoenergiaan liittyen. 

Poimintoja hyvistä aurinkoenergia-osakkeista

Käytimme hetken aikaa selvittääksemme, kuinka vaikea sijoittajan on itse löytää aiheeseen liittyviä sijoituspoimintoja. Lopputuloksena huomasimme, ettemme löytäneet selkeästi yhtäkään vaihtoehtoa vaikka aikaa kului useampi tunti.

Tämän innoittamana päätimme koota itse listan hyvistä osakepoiminnoista aurinkoenergiaan liittyen.

Tässä muutama vinkki:

Chevron Corporation

Exxon Mobil Corporation 

First Solar 

Vaikka annammekin tällä sivustolla suuntaa-antavia tietopläjäyksiä, muistutamme, että jokaisen sijoittajan pitää itsenäisesti ottaa selvää sijoituksistaan joita hän aikoo tehdä. Sijoituskohteiden taustat on hyvä selvittää, vaikka itse sijoittaminen onkin helppoa ja onnistuu eTorolla esimerkiksi muutamassa minuutissa.

Tästä tulikin mieleen, että eTorolla voit seurata myös ammattisijoittajien tekemiä kauppoja ja asettaa oman tilisi tekemään samat perässä. Tämä on uniikki ominaisuus eTorolla, jota kutsutaan nimellä “Copytrading”. Sen avulla voit itse tehdä samat kaupat kuin ammattisijoittajatkin tekevät, eikä sen ominaisuuden käyttäminen maksa sinulle mitään.

Näiden suorien osakepoimintojen lisäksi voit sijoittaa myös rahastoihin, jotka sijoittavat rahat eteenpäin energiatuotannon sektorille. Tällä tavalla sinun ei aktiivisesti tarvitse seurata sijoituksiasi koko ajan. ETF-rahastoissa on myös verohyötyjä, sillä et maksa tuotoista veroja ennen kuin päätät myydä rahastosi.

Tulevaisuudennäkymät aurinkoenergiaan liittyen

Aurinkoenergian tulevaisuus näyttää todella valoisalta ja hyvältä.

Vuosi vuodelta yhä useammat valtiot painottavat ympäristöystävällisempiä tekoja, joista aurinkoenergia on yksi suurimmista.

Jo nyt aurinkoenergia on monessa massa korvannut ison osan sähkönkulutuksesta, joka aikaisemmin tuotettiin puhtaasti fossiilisilla polttoaineilla, jotka kuormittavat ympäristöä.

Aurinkoenergia on myös vastuullista, jonka ansiosta se houkuttelee enemmän sijoittajia kuin monet muut sijoituskohteet.

On luonnollista, että markkinoilla tapahtuu jatkuvasti mullistuksia. Onnistumisia, kriisejä ja muita markkinoihin kuuluvaa. Tällaiset olosuhteet luovat menestyviä yrityksiä vaikka monet yritykset joutuvatkin luopumaan toiminnastaan.

Parhaiten tällaisia riskejä voi torjua hajauttamalla sijoituksiaan mahdollisimman tehokkaasti niin toimi-alakohtaisesti kuin ajallisestikin.

Näin sijoitat aurinkoenergiaan - ohjeet

Aurinkoenergiaan sijoittaminen on yhtä helppoa kuin sijoittaminen mihin tahansa muuhun kohteeseen.

Voimme antaa lämpimän suosituksen eToron kaupankäyntialustalle, joka on erinomainen niin mobiililaitteilla kuin tietokoneellakin. Voit tallettaa rahaa ja tehdä kaupat vain muutamalla klikkauksella.

Suosittelemme vain sellaisia kaupankäyntialustoja, jotka ovat säänneltyjä ja reguloituja useiden luotettavien tahojen toimesta ja eToro on juuri tällainen palvelu.

Näin pääset alkuun:

 1. Aloita luomalla tili eToro alustalle alapuolella olevien ohjeiden mukaisesti.
 2. Kun olet avannut tilin voit siirtyä tekemään talletuksen (minimissään 50 euroa).
 3. Tarvittaessa sinun tulee vielä vahvistaa tilisi, esimerkiksi lähettämällä kuva ajokortistasi tai passistasi (rahanpesuun liittyvä laki KYC)
 4. Talletettuasi rahat ja vahvistettuasi käyttäjän olet valmis käymään kauppaa tuhansilla osakkeilla ja rahastoilla, joita löydät eTorolta.

Kohta 1 - Avaa tili eTorolle

Seuraa alapuolella olevia ohjeita luodaksesi itsellesi käyttäjän eTorolle, jotta voit sijoittaa aurinkoenergiaan, joko ETF-rahastojen tai osakkeiden muodossa.

 • Siirry www.etoro.com/fi sivuille ja klikkaa liity nyt tai käy kauppaa nyt -painiketta.
 • Täytä lyhyt rekisteröitymislomake, jossa pyydetään yhteystietojasi. Voit rekisteröityä suoraan myös Facebook tai Gmail tililläsi.
 • Viimeistele rekisteröitymislomake lukemalla ilmoittamalla lukeneesi ehdot painamalla rastin ruutuun ja klikkaa rekisteröidy -painiketta.

Kohta 2 - Vahvista tilisi

Kaikki palvelut verkossa, joissa raha liikkuu ja jotka kuuluvat rahavalvonnan alaisuuteen vaativat henkilöllisyyden todentamisen, joka tehdään seuraavasti:

 • Kun olet lähettänyt rekisteröitymislomakken palveluun, sinua pyydetään vahvistamaan tilisi.
 • Tilin vahvistaminen tapahtuu lähettämällä todiste henkilöllisyydestä. (kuva henkilöllisyystodistuksesta, esimerkiksi ajokortti tai passi) ja todistus asuinpaikasta. (kuva laskusta, esimerkiksi viimeisin sähkölasku, jossa on nimesi ja asuinpaikkasi yhteystiedot näkyvissä. Ei saa olla yli puoli vuotta vanha.)

Sinun ei tarvitse itse murehtia dokumenttien tarkistamisesta. eToro ilmoittaa sinulle sähköpostilla, kun dokumentit on tarkistettu ja käyttäjätilisi on vahvistettu.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Sijoita aurinkoenergiaan (ETF ja osakkeet)

eToron kautta voit sijoittaa aurinkoenergiaan, joko rahastojen muodossa tai suorina osakepoimintoina.

Ulkomaisia osakkeita voi ostaa ilman palkkioita. Tilin avaaminen ja tallettaminen onnistuu muutamassa minuutissa.