Helsingin pörssi (NASDAQ OMX HELSINKI) – arvopaperit, osakkeet ja warrantit

Helsingin pörssi, joka tunnetaan nimellä NASDAQ OMX Helsinki, on Suomen virallinen kaupankäyntipaikka osakkeilla, indekseille ja optioille. Suomalaisiin yhtiöihin on mahdollista sijoittaa Helsingin pörssin kautta. Voit käydä kauppaa osakkeilla arkisin kello 10:00 ja 18.20 välisenä aikana.

Helsingin pörssi on ollut suomalaisen kehityksen kehto jo vuodesta 1912, joka on kokenut useita muutoksia teknologian kehittyessä. Vielä 1900-luvulla osakekauppaa käytiin Helsingin pörssi päärakennuksessa, jonka merkitys nykypäivänä on hieman hiipunut. Tänä päivänä se enemmänkin muistuttaa pörssin pitkästä historiasta.

Digitalisoitunut osakekaupankäynti on muuttanut sijoitustoimintaa pysyvästi. Yhä useampi tavallinen ihminen, joka on kiinnostunut sijoittamisesta, pääsee mukaan ja jo pienillä pääomilla.

Nykyään Helsingin pörssi on osa ruotsalaista OMX-konsernia, jonka Yhdysvalloista peräisin oleva NASDAQ osti vuonna 2007. Näin pörssin nimeksi tuli NASDAQ OMX Group

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Sijoita Helsingin pörssin osakkeisiin alhaisilla palkkioilla

eToron kautta on mahdollista käydä kauppaa osakkeilla 0% komissioilla. Avaa tili 3 minuutissa ja aloita sijoittaminen jo tänään! Helppokäyttöinen, edullinen, nopea ja turvallinen.

Helsingin pörssi historia

Helsingin pörssin päärakennus sijaitsee Fabianinkadulla, aivan helsingin ydinkeskustassa. Pörssin päärakennuksen on suunnitellut tunnettu suomalainen arkkitehti Lars Sonck, jota pidetään yhtenä merkittävimmistä henkilöistä kansallisromanttisen aikakauden taiteilijoista. Vielä tänäkin päivänä vuosina 1911-1912 rakennettu Helsingin pörssin rakennus muistuttaa upeasta arkkitehtuurista.

Kuten jo aloitustekstissä mainitsimme, Helsingin pörssi on kokenut mullistuksia, kun vuonna 2003 Tukholman pörssin omistaja OM AB ja Helsingin pörssi HEX yhdistyivät. Tästä syntyi OMX AB, jonka osti myöhemmin vuonna 2007 Yhdysvaltalainen, ehkä maailman tunnetuin arvopaperipörssi NASDAQ. Näin Helsingin pörssin viralliseksi nimeksi tuli NASDAQ OMX Helsinki.

1930-luvulta lähtien Helsingin pörssin meklarit kirjoittivat listaamattomien yhtiöiden osto- ja myyntitarjouksia noteeraamattomista osakkeista seinille (meklarilista), mutta myöhemmin myös listaamattomien yritysten kauppapaikka siirtyi digitaalisiin kanaviin.

Helsingin pörssi tänä päivänä

Onko Helsingin pörssin rakennus kaupankäyntipaikka?

Olisihan se upeaa mennä huutelemaan arvopaperitarjouksia ja käydä kauppaa stetsoni ja silinterihattu päässä, mutta valitettavasti toiminta on siirtynyt lähes kokonaan digitaalisiin kanaviin. Varsinaiset pörssimeklarit jättivät rakennuksen taakseen, kun osakekauppa muuttui 1990-luvulla sähköiseksi.

Vielä on kuitenkin mahdollista kokea kansallisromantiikan ajan glamouria, sillä 1910 perustettu Pörssiklubi vaalii perinnettä käytös- ja pukeutumisetiketin avulla. Klubitiloissa pidetään esitelmiä ja käydään yleistä keskustelua aiheista sijoittamisen ympärillä.

Jäseneksi voi kuitenkin olla haastavaa päästä, sillä se vaatii kahden nykyisen jäsenen suosittelemisen.

Rakennuksessa toimii kuitenkin myös NASDAQ Helsingin toimistotilat ja ravintola Restaurant Pörssi, muotiliike ja joitakin pienempiä yrityksiä. Löydät tarkemmat aikataulut pörssitalon verkkosivuilta, joista näet myös tarkemmat aukioloajat, liiketilat ja muut tarvittavat tiedot.

Siirrytään kuitenkin eteenpäin itse Helsingin pörssi arvopaperikauppaan.

Helsingin pörssi osakkeet

Helsingin pörssin osakkeet on jaettu kolmeen ryhmään vuodesta 2006 lähtien. Nämä ryhmät ovat suuret yritykset (Large Cap), keskisuuret yritykset (Mid Cap) ja pienet yritykset (Small Cap). Ryhmittelyn avulla sijoituskohteita on helpompi tarkastella analyyttisestä näkökulmasta, etenkin kun tarkastellaan riskejä ja tuottoja.

Sijoittamisessa sanotaan, että aikaisempi menestys ei ole tae tulevasta, mutta suurempien yritysten kohdalla historian peilaaminen auttaa analysoimaan mahdollisia tulevaisuudennäkymiä. Tämä sama ei kuitenkaan onnistu esimerkiksi Small Capin yrityksissä, joiden kurssien volatiliteetti on usein omaa luokkaansa.

Start-up ja kasvuyritys sijoittajille, jotka ovat valmiita ottamaan riskejä on olemassa oma pörssinsä: First North -yhtiöt. Tältä listalta löytyvien yritysten kasvu voi olla päätähuimaava, mikäli sopiva markkinarako löytyy oikealla hetkellä. Tämän listan yhtiöiden regulointi on myös hieman löyhempää, sillä esimerkiksi viestintä sijoittajille on huomattavasti heikompaa, kun siinä ei ole samoja velvotteita.

Osakekauppaa on helppo käydä, minkä tahansa sopivan osakevälittäjän kautta. Me olemme pitkään suositelleet eToroa alhaisten palkkioiden ja 0 komission takia.

Myös Nordnet kaupankäyntialusta tarjoaa kattavat mahdollisuudet käydä kauppaa melko maltillisilla kuluilla.

Voit asettaa osto- ja myyntitarjoukset myös pörssin aukioloaikojen ulkopuolella, jolloin toimeksianto aktivoituu, kun pörssi seuraavaksi aukeaa. Pörssit eivät Suomessa ole auki yö aikaan, kun volyymit ovat merkityksettömän alhaisia.

Osakkeiden lisäksi Helsingin pörssissä voi käydä kauppaa myös warranteilla, optioilla ja joukkovelkakirjalainolla.

Sijoittajien top-5 osakkeet Helsingin pörssissä

Suomalaisilla sijoittajilla on omat suosikkinsa. Esimerkiksi Nokia on ollut Helsingin pörssin vaihdetuin yhtiö jo vuosia ja edelleen alamäestä huolimatta moni suomalainen uskoo tai haluaa uskoa sen nousuun, sillä joskus se oli puolet koko Helsingin pörssin markkina-arvosta.

  1. Nokia
  2. Nordea
  3. Elisa
  4. Fortum
  5. Sampo

 

Nokian lisäksi myös Nordea on saanut runsaasti tunnustusta sijoittajien keskuudessa. Tästä voidaankin tehdä päätelmiä, että suomalaiset tykkäävät sijoituskohteissaan tasaisista osingoista ja arvonsa-säilyttävistä osakkeista.

Muita suosittuja sijoituskohteita suomalisten keskuudessa ovat:

  • UPM
  • Outokumpu
  • Orion
  • Kone
  • Neste
  • Wärtsilä
  • Metsä Board
  • YIT
  • Stora Enso

 

Jos sijoitat suomalaisiin osakkeisiin, suosittelemme tilaamaan Kauppalehden. Kauppalehdestä on helppo lukea ajankohtaiset uutiset OMX Helsingin yrityksistä ja niiden tulevaisuudennäkymistä. Myös useat eri tahot tarjoavat päivittäin erilaisia analyysejä erinäisten yritysten suoriutumisista ja mittareista.

Myös me julkaisemme ajankohtaisia uutisia sivuillamme, joita voit lukea ja jakaa kavereillesi.

Helsingin pörssi indeksit

Indeksi on taloustieteessä ja rahoituksessa käytetty termi, jolla viitataan yhtenäiseen tulokseen, joka on koottu erilaisista mittareista. Tässä tapauksessa tarkoitamme pörssin yleiseen kehitykseen tarkoitettuja indeksejä kuten OMXH-, OMXH CAP- ja OMXH Helsinki 25.

Esimerkiksi OMXH -indeksi kuvaa kaikkia pörssissä listattuja osakkeita, OMXH CAP puolestaan yksittäisen osakkeen painoarvo on 10% ja OMXH Helsinki 25 ottaa huomioon vaan 25 vaihdetuinta yritystä pörssissä.

Indeksit antavat hyvää kuvaa aina taloudellisesta kehityksestä, talouskasvusta tai talouskasvun hidastumisesta. Suosittelemme jokaista sijoittamista tosissaan ottavaa henkilöä tutustumaan indekseihin ja siihen, miten näitä voi käyttää apuna sopivan sijoitusstrategian laatimisessa.

Vaikka kaupankäynti tapahtuu Suomessa suomalaisilla osakkeilla, on silti tärkeää muistaa, että voimme nähdä hieman tulevaisuuteen tarkastelemalla esimerkiksi Kiinan, Yhdysvaltain, Saksan ja Japanin pörssejä. Usein tapahtumat rantautuvat suomeen vasta pienen viiveen jälkeen, kuten nähtiin vuoden 2008 kriisissä.

Sijoita Helsingin pörssissä – kaupankäyntikulut 0% komissiolla

eToro on maailmanlaajuinen sijoitusalusta, joka tarjoaa mahdollisuuden käydä kauppaa myös Helsingin pörssin osakkeilla tarjoamalla erilaisia sijoitusinstrumentteja niin aloitteleville kuin kokeneemmillekin sijoittajille. Tilin avaaminen on helppoa ja onnistuu muutamassa minuutissa.

Kohta 1 - Avaa tili eTorolle

Seuraa alapuolella olevia ohjeita luodaksesi itsellesi käyttäjän eTorolle, jotta voit ostaa ja myydä osakkeita Helsingin pörsissä.

  • Siirry www.etoro.com/fi sivuille ja klikkaa liity nyt tai käy kauppaa nyt -painiketta.
  • Täytä lyhyt rekisteröitymislomake, jossa pyydetään yhteystietojasi. Voit rekisteröityä suoraan myös Facebook tai Gmail tililläsi.
  • Viimeistele rekisteröitymislomake lukemalla ilmoittamalla lukeneesi ehdot painamalla rastin ruutuun ja klikkaa rekisteröidy -painiketta.

Kohta 2 - Vahvista tilisi

Kaikki palvelut verkossa, joissa raha liikkuu ja jotka kuuluvat rahavalvonnan alaisuuteen vaativat henkilöllisyyden todentamisen, joka tehdään seuraavasti:

  • Kun olet lähettänyt rekisteröitymislomakken palveluun, sinua pyydetään vahvistamaan tilisi.
  • Tilin vahvistaminen tapahtuu lähettämällä todiste henkilöllisyydestä. (kuva henkilöllisyystodistuksesta, esimerkiksi ajokortti tai passi) ja todistus asuinpaikasta. (kuva laskusta, esimerkiksi viimeisin sähkölasku, jossa on nimesi ja asuinpaikkasi yhteystiedot näkyvissä. Ei saa olla yli puoli vuotta vanha.)

Sinun ei tarvitse itse murehtia dokumenttien tarkistamisesta. eToro ilmoittaa sinulle sähköpostilla, kun dokumentit on tarkistettu ja käyttäjätilisi on vahvistettu.