Bitcoin lompakko

Oletko ostamassa Bitcoineja, mutta et tiedä missä ja miten niitä säilytetään turvallisesti? Kaikkein perinteisin tapa säilyttää kryptovaluuttoja on suoraan markkinapaikalla olevalla tilillä josta ne on ostettu. Kaikki kaupankäyntialustat eivät kuitenkaan tarjoa tälläistä mahdollisuutta, jonka takia monet haluavat oman fyysisen, paperisen tai digitaalisen lompakon jossa rahat ovat turvassa.

Me tutustuimme Bitcoin lompakkoon ja otimme selvää minkälaisia mahdollisuuksia löytyy kryptovaluuttojen säilyttämiselle.

Mikä on Bitcoin lompakko?

Bitcoin lompakko on tapa säilyttää kryptovaluuttoja turvallisessa ympäristössä. Karkeasti kryptovaluutta lompakot voidaan jakaa fyysisiin ja digitaalisiin muotoihin. Monet luulevat, että Bitcoinin omistaminen vaatii sitä varten luodun lompakon, mutta tämä ei varsinaisesti pidä paikkansa, sillä esimerkiksi eToro tarjoaa mahdollisuuden säilyttää kryptoja omalla alustallaan.

Kuitenkin Bitcoin lompakko on huomattavasti turvallisempi vaihtoehto varojen säilyttämiselle, jolloin vastuu niiden säilyttämisestä jää yksin sinulle.

Koska Bitcoin lompakkoja on erilaisia, on tärkeää löytää itselle se paras vaihtoehto säilöä krypto-omaisuutta. Voit valita perinteisten online-lompakkojen väliltä tai voit säilyttää tunnuksiasi paperilla (paperi-lompakko), voit myös käyttää fyysistä lompakkoa.

Seuraavassa osiossa pureudumme hiukan tarkemmin siihen, mitä nämä eri lompakot pitävät sisällään, kryptovaluuttojen lisäksi.

Online-lompakko eli digilompakko

Onlinelompakot ovat verkkolompakkoja joiden käyttäminen on helppoa ja  turvallista. Monet aloittelijat suosivat digitaalisessa muodossa olevia lompakoita, koska niitä on helppo käyttää ja ne ovat melko turvallisia. Verkkolompakon suurimmat riskit piilevät käyttäjän omassa tietokoneessa ja mahdollisissa hakkerointi -yrityksissä.

Online-lompakon voi avata verkosta löytyvien työkalujen avulla ja käyttää esimerkiksi QR-koodia maksujen vastaanottamiseen ja lähettämiseen.

Lisätietoa ja ohjeita lompakon avaamiseen löydät alempaa.

Bitcoin qr koodi

Muita digitaalisessa muodossa olevia lompakoita ovat muun muassa työpöydälle asennettavat offline-lompakot. Nimi kuitenkin hämää, sillä lompakot toimivat verkossa, mutta oma turva-avaimesi tallentaan koneellesi.

Samanlainen lompakko on saatavilla myös puhelimeen, mutta siinä vasta riski piileekin.

Käyttörahana molemmat lompakot ovat oikein helppokäyttöisiä, mutta suurempien omaisuuserien säilömiseen ne eivät sovi.

Me emme suosittelle käyttämään työpöytäsovelluksina tai mobiilisovelluksina käytettäviä lompakoita niiden korkean tietoturvariskin vuoksi.

Fyysiset laitteistolompakot eli Hardware walletit

Fyysiset Bitcoin ja krypto-lompakot ovat oikeasti konkreettisia. Ne muistuttavat lähinnä USB-liitintä, joka kiinitetään koneeseen osto- ja myyntitapahtumien ajaksi.

Fyysiset hardware lompakot ovat huomattavasti turvallisempia kuin digitaaliset lompakot, sillä ne eivät altistu hakkereiden hyökkäyksille kun toiminta ei tapahdu verkossa.

Laitteistolompakko vaatii sovelluksen, joka asennettaan ensimmäisen liitännän yhteydessä. Samassa luot tunnukset palveluun varmuuden vuoksi, mikäli hukkaat kyseisen lompakon.

Yksi suosituimmista hardware-lompakoista on tällä hetkellä Nano Ledger S

Bitcoin-lompakko-nano-ledger-s

Paperilompakot

Paperilompakot ovat syypää siihen, minkä takia monet aikaisessa vaiheessa mukaan lähteneet sijoittajat ovat menettäneet rahansa. Vaikka paperilompakko on ehkä kaikkein turvallisin tapa säilöä kryptovaluuttoja, on se helppo kadottaa.

Paperilompakkojen suhteen on otettava myös huomioon kuluminen, jonka voin omakohtaisesti todistaa. Post-it lappu tai paperilappu ovat huonoja tapoja säilöä informaatioita. Jos siitä huolimatta haluat käyttää paperilompakkoa, muista ainakin laminoida se ja säilöä turvalliseen paikkaan.

Bitcoin-lompakko hukassa?

Yhä useammin kuulemme, miten monet Bitcoiniin aikanaan sijoittaneet ovat hukanneet Bitcoin-lompakkonsa yleensä huolimattomuuden takia, mutta monesti myös vahinkotapauksissa. Verkosta löytyy palveluita, jotka väittävät pystyvänsä saamaan datan takaisin ilmoittamiesi tietojen perusteella – todellisuudessa suurin osa näistä palveluista saattaa kuitenkin olla huijauksia, jotka yrittävät vain päästä käsiksi omaisuuteesi.

Valitettavasti tiedossamme ei ole yhtäkään keinoa, jonka avulla kadonneen Bitcoin-lompakon tiedot saataisiin takaisin ja päästäisiin käsiksi menetettyihin varoihin.

Paras tapa välttää tilanne, jossa Bitcoin-lompakon hukkuminen johtaa pääoman menetykseen on ottaa käyttöön varmuuskopio lompakosta useaan eri paikkaan. Eli rahat fyysiseen lompakkoon, mutta varmuuskopio myös kiintolevylle sekä paperille.

Toinen tapa turvata Bitcoinisi on käyttää kaupankäyntialustaa, joka suojaa pääomasi aina 100 000 euroon asti. Esimerkiksi eTorolle voit säilöä kryptovaluuttoja niin paljon kuin haluat, etkä tarvitse erillistä lompakkoa. Voit kuitenkin halutessasi siirtää kolikkosi myös erilliseen lompakkoon, mikäli katsot sen järkeväksi.

Helpoin Bitcoin lompakko

Bitcoin lompakko on mahdollista saada heti käyttöön paperi tai digitaalimuodossa. Voit käyttää esimerkiksi Bitaddress.org:ista löytyvää palvelua.

Heti kun avaat kyseisen sivun, sinulle aletaan generoimaan uuniikkia lompakkoa. Liikuta hiirtäsi ruutua pitkin niin kauan, että laskuri näyttää 100 prosenttia.

Kun palvelu valmistuu saat eteesi näkymän jossa on oma Bitcoin osoitteesi ja privaattiavain, jolla saat lompakon auki. Uusia lompakoita voi avata loputtomasti, eli omaisuutta voi säilöä useampiin eri lompakoihin, mikäli muistaa niiden olemassaolon.

Bitcoin lompakon avaaminen ja käyttöönotto