Bitcoin louhinta

Bitcoin on maailman suosituin kryptovaluutta, joka tekee siitä samalla myös kaikkein arvokkaimman virtuaalivaluutan. Suurin osa meistä tietää mikä Bitcoin on, mutta vain harva ymmärtää miten bittirahat saapuvat maailmaan. Tämän sivun tarkoituksena on tarjota kattavaa tietoa Bitcoinin louhimisesta ja sen kannattavuudesta sekä tarjota vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.

Luettuasi tämän sivun tiedät: kannattaako sinun louhia Bitcoinia ja jos kannattaa, kerromme miten pääset alkuun. Jos et jaksa louhia näitä kryptokolikkoja voit aina ostaa Bitcoineja päästäksesi mukaan hintaspekulaatioon.

Mitä on Bitcoin louhinta?

Mitä hyötyä on Bitcoinien louhimisesta ja mitä se tarkalleen ottaen on? Tähän kysymykseen törmäämme joka ikinen päivä.

Bitcoinien louhinta pitää sisällään useita funktioita ja aspekteja jotka käymme läpi, niitä ovat muunmuassa:

 • Uusien Bitcoinien syntyminen
 • Transaktioiden hyväksyminen
 • Turvallisuus

Louhintaa käytetään luomaan uusia Bitcoineja. Perinteiset valuutat kuten dollari ja euro syntyvät keskuspankkien toimesta rahaa painamalla. Pankit voivat koska tahansa luoda lisää rahaa tyhjästä esimerkiksi elvyttäessään taloutta.

Bitcoinit eivät toimi näin.

Louhijat saavat noin kymmenen minuutin välein palkinnoksi uuden Bitcoinin. Minuuttiraja on asetettu konseptin kehittäjien toimesta, jotta huijarit eivät pysty hyväksikäyttämään järjestelmää luomalla kryptovaluuttaa tyhjästä. Louhijoiden on käytettävä hyödyksi tietokoneiden laskuvoimaa, jotta uusia Bitcoineja voidaan luoda.

Transaktiot ja turvallisuus

Lyhykäisyydessään Bitcoinin louhijoita tarvitaan turvaamaan Bitcoin verkosto. Mitä enemmän verkossa on louhijoita, sitä turvallisempi koko järjestelmä on.

Louhijat itse verifioivat jokaisen transaktion, sillä kaikki lähetetty data Bitcoin verkoston ja louhijan välillä on löydyttävä kyseisestä Bitcoin blockista, jotta sitä voidaan pitää luotettavana ja valmiina.

Tämä johtuu siitä, että louhintaan liittyvät transaktiot ovat vain silloin turvallisia kun ne löytyvät lohkoketjusta.

Yhteenveto:

Bitcoin louhinta on ainoa tapa saada luotua uusia Bitcoineja. Ilman louhijoita koko Bitcoin verkkoa ei ole olemassa ja mitä enemmän louhijoita on sitä turvallisempi koko konsepti on.

Bitcoin louhinta hinta - kannattaako se?

Rehellisesti sanottuna: suurin osa ihmisistä ei pysty louhimaan Bitcoinia järkevillä kustannuksilla. Ainoa tapa saada Bitcoinin louhimisesta kannattavaa on panostaa siihen suurilla louhinta setupeilla (mining rig), tehokkaalla jäähdytysjärjestelmällä ja omilla sähkönkäyttösopimuksilla.

Esimerkiksi Kiinassa on olemassa isoja yhtiöitä jotka ovat vuokranneet tai ostaneet isoja halleja jotka näyttävät palvelin huoneilta. Näissä halleissa joka ikinen kone louhii jatkuvasti kryptovaluuttoja. Halleissa on tehokas ilmastointi ja sähkön hinta on erittäin alhainen.

Miten voin päätellä kannattaako minun louhia Bitcoineja?

Ihan ensimmäinen asia johon sinun tulee kinnitää huomiota on tietokoneesi louhinta teho eli (hash rate). Se kertoo millä nopeudella pystyt laskemaan Bitcoin palkan seuraavan lohkon.

Vaikka tietokoneesi olisi super tehokas ja pystyisit louhimaan Bitcoineja tehokkaasti voi sähkönkulutus tehdä siitä kannattamatonta. Perinteiset omakoti ja kerrostaloille tehdyt sähkösopimukset eivät enää kata louhinnasta aiheutuneita kuluja.

Asia oli erilainen vielä muutama vuosi sitten

Vielä muutama vuosi sitten Bitcoineja pystyi louhimaan vielä kannattavasti. Esimerkiksi me Treidaaminen.fi:ssä louhimme valuuttoja siten, että saimme joka kuukausi 1000 euroa ylimääräistä tuottoa, kun kuluista on poistettu sähkökulut ja verotus.

Kannattavuuden suhteen on hyvä huomioida myös komponenttien kuluminen. Kun tietokone huutaa jatkuvasti täydellä teholla 24 tuntia vuorokaudessa, kuluvat sen komponentit nopeammin loppuun.

Kannattavuus laskuri

Netistä löytyy useita Bitcoin louhinta laskureita joiden avulla pystyt selvittämään kuinka paljon saat louhittua tietyllä järjestelmällä. Esimerkiksi Cryptocompare tarjoaa hyvän laskurin louhinnan kannattavuuden laskemiseksi.

Verotus

Suomessa Bitcoineja verotetaan ankarasti sillä niitä ei ole rinnastettu perinteisiin valuuttoihin. Voit lukea lisää ajankohtaista tietoa Bitcoinien verotuksesta verottajan sivuilta.

Bitcoin louhinta ohjelmat ja applikaatiot

Bitcoineja louhintaan perinteisesti sitä varten kootuilla louhinta koneilla eli mining rigeillä joita voi ostaa suoraan netistä valituilla tehoilla.

Harrastuksena kuka tahansa voi louhia Bitcoineja ja mistä sitä tietää vaikka se olisi tulevaisuudessa jopa kannattavaa.

Ilmaiset Bitcoin louhinta ohjelmat:

 1. CGMiner
 2. EasyMiner
 3. BTCMiner
 4. BFGMiner
 5. Awesome Miner
 6. MultiMIner

Kuitenkin koska perinteiset tietokoneet eivät pysty enää kannattavasti louhimaan Bitcoineja on sitä varten kehitetty eräänlaisia joukko-altaita joihin pääsee mukaan pienellä kuukausihinnalla.

Nämä ohjelmat ja applikaatiot kulkevat nimellä cloud mining eli pilvi louhinta sopimukset.

Mitä on pilvilouhinta?

Pilvilouhinnalla viitataan prosessiin jossa kryptovaluuttoja louhitaan ilman varsinaista tietokonetta. Perinteinen fyysinen louhintatietokone maksaa useita tuhansia euroja, jonka takia monet louhijat ovat siirtyneet käyttämään pilvipalveluita joiden avulla pääsee louhimaan Bitcoineja ilman fyysistä konetta.

Pilvilouhinta voi olla kannattavaa vieläkin.

Pilvilouhinta tapahtuu siten, että siirryt palvelua tarjoavan yrityksen verkkosivuille ja teet sopimuksen esimerkiksi 6 kuukauden louhintajaksosta. Maksat kuukausittain kiinteää kuukausimaksua jonka palvelu käyttäjiltään vaatii. Pilvilouhintapalvelu antaa käyttöösi omasta louhinta hallistaan yhden tietokoneen, joka pyörii 24/7 ja he huolehtivat huolloista ja muista kuluista. Sinä saat pitää louhinnan seurauksena syntyneen virtuaalikolikot.

Parhaat ja turvallisimmat pilvilouhintapalvelut:

 1. Bitcoin Pool
 2. Hashnest
 3. HashFlare
 4. Hashing24
 5. Iq Mining
 6. Genesis Mining
 7. CryptoUniverse

Pilvilouhintaa voi harjoittaa myös älypuhelimen tai tabletin avulla, koska louhinnassa ei käytetät sinun omaa järjestelmää tai konetta hyödyksi.

Mikä on hyvä Bitcoin louhinta kone?

Paras louhinta kone voi olla vaikka oma tehokas pelitietokoneesi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pystyisit louhimaan virtuaalivaluuttoja kannattavasti, sillä mukaan on huomioitava myös sähkönkulutus ja komponenttien kuluminen.

Jos haluat itse louhia Bitcoinia me suosittelemme kokoamaan sitä varten itse tehokkaan “louhinta koneen eli mining rigin”. Tähän on mahdollista tilata komponentit suoraan komponenttimyyjältä tai vaihtoehtoisesti suoraan verkosta valmiiksi koottuna.

Tärkeimpiä ominaisuuksia tehokkaassa louhintakoneessa on tehokas prosessori ja tehokas näytönohjain sekä luotettava jäähdytysjärjestelmä. Myös vanhoja koneita voi ylikellottaa, mutta se saattaa nostaa sähkönkulutusta liikaa.

Valmiista louhinta koneista voimme suositella seuraavia:

 • Shark Mini
 • Alienware Area 51
 • Bitmain S17 Pro
 • Antminer D3

Bitcoin louhinta kokemuksia 2022

Meillä on runsaasti kokemusta Bitcoinien louhinnasta, mutta ne kokemukset ajautuvat vuosien taakse jolloin kyseinen toiminta oli vielä kannattavaa.

Nykyään suosittelemme pitämään Bitcoinien louhintaa lähinnä harrastuksena ja ostamaan niitä suoraan ilman välityspalkkioita esimerkiksi eTorolta.

Jos kuitenkin haluat osallistua Bitcoinien louhintaan ja lohkoketjuteknologiaan voit valita yläpuolelta haluamasi louhinta koneen ja sopivan ilmaisen louhintaohjelman tai vaihtoehtoisesti voit tehdä sopimuksen pilvipohjaisesta louhimisesta, joka voi yhä olla kannattavaa myös verojen jälkeen.

Bitcoin louhinta verotus Suomessa

Suomessa Bitcoinien ja ylipäänsä virtuaalivaluuttojen louhiminen on varsin pienissä piireissä. Jos sinua kiinnostaa louhiminen enemmänkin voit aloittaa sen jo tänään tai lähestyä esimerkiksi Facebookissa olevia ryhmiä joissa on Bitcoin harrastelijoita.

Jos tavoitteenasi on saada lisätuloja louhinnan avulla on parempi aloittaa laskurin avulla selvittämään mitä kannattaa louhia ja onko pilvilouhinta parempi vaihtoehto.