Pörssi tarkoittaa säänneltyä alustaa tai kauppapaikkaa, jossa käydään kauppaa osakkeilla, raaka-aineilla, valuutoilla tai niiden johdannaisilla kuten futuureilla, sertifikaateilla ja optioilla.
Yleensä kun puhutaan pörsseistä, niillä viitataan arvopaperipörssiin jossa kaupankäynti tapahtuu pörssiyhtiöiden osakkeilla. Pörssissä noteeratut osakkeet ovat isojen yhtiöiden tai konsernien omistuksia.
Pörssissä osakkeiden hinta määräytyy aina kysynnän ja tarjonnan mukaan, jota sijoittajat pyrkivät tulkitsemaan omien analyysien ja uutisten mukaan. Onnistunut pörssiennustaminen voi johtaa sijoitustuottoihin joita ei normaali työssäkäyvä ihminen osaa kuvitellakkaan.
Maailman pörssit - tunnetuimmat
Maailmalla on lukuisia pörssejä. Jokaisella valtiolla on oma sisäinen pörssinsä, jossa jonka indeksiarvoon on noteerattu sen maan suurimmat pörssiinlistatut yritykset.
Tunnetuimilla pörsseillä tarkoitetaan pörssejä, joissa käydään eniten kauppaa eli osto ja myynti volyymit ovat suurimmat:
- Nasdaq
- New Yorkin pörssi
- Tokion pörssi
- Frankfurtin pörssi
- Lontoon pörssi
Suomen pörssi on Helsingin pörssi – OMX Helsinki, joka on auki viitenä päivänä viikossa kello 10.00 – 18.20.
Monet muut maailman pörssit ovat auki jopa 12 tuntia vuorokaudessa, täten sijoittajien vauhti pysyy jatkuvasti yllä.
Miten pörssiin voi sijoittaa?
Pörssiin tai pörssi-osakkeisiin sijoittaminen on helpompaa kun uskotkaan. Sinulle on varmasti pankista joskus soitettu ja kysytty oletko kiinnostunut sijoitusrahastoista tai rahastosijoittamisesta. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että maksat kuukausittaisen meklari-palkkion pankillesi, joka sijoittaa varojasi eteenpäin haluamallasi summalla.
Kuitenkin perinteisten pankkien tarjoamat rahastot häviävät mennen tullen esimerkiksi ETF-rahastoille, joihin voi itse sijoittaa esimerkiksi Nordnet -palvelun kautta.
Suomalaisen sijoittajan kannattaa seurata pörssin tapahtumia Kauppalehti.fi tai arvopaperi.fi -sivustolta.
Aloita kaupankäynti maailman pörsseissä
Nordnet tarjoaa sinulle pääsyn maailman pörsseihin. Palvelussa ei peritä säilytyspalkkioita osakkeista tai rahastoista. Uudet käyttäjät aloittavat parhaalta palkkiotasolta.
Lisäksi sinulla on käytössä paljon muita kaupankäynnin tukena toimivia työkaluja, jotka auttavat päätöksenteossa.
Osakekurssien ennustaminen
Jos kaikki meistä osaisi ennustaa osakekursseja ei sopivaa markkinahintaa osakkeille koskaan löytyisi. Osakekursseja pyritään ennustamaan uutisia seuraamalla ja erilaisia teknisiä analyysejä käyttäen.
Kokeneemmat sijoittajat ovat varmasti myös huomanneet vahvoja korrelaatioita esimerkiksi muiden maailman pörssien kanssa. Etenkin Frankfurtin pörssin liikkeet heijastuvat varsin vahvasti myös Suomalaisiin markkinoihin.
Myös globaalien trendien tai katastrofien avulla pystyy poimimaan vahvoja signaaleja trendin suhteen. Viimeisimpänä mainittakoon matkailualan yritysten suuret tappiot, jotka notkauttivat reilusti kaikkia maailman pörssejä.
Voiko osakkeiden arvo muuttua pörssin ollessa kiinni?
Osakkeen arvo määräytyy kaupankäynnin alkaessa, joka tarkoittaa että aikaisemmat muutokset eivät varsinaisesti vaikuta osakkeen arvoon. Kuitenkin yön aikana tapahtuvat muutokset maailmalla ja markkinoilla vaikuttavat hyvin vahvasti osakkeen avaushintaan.
Miksei kaikki sijoita osinko osakkeisiin juuri ennen osingonmaksua?
Tämä hyvin perinteinen olettamus siitä, että pörssissä on ilmaisia lounaita on harhainen. Ensinnäkin osakkeen arvo tyypillisesti laskee osingonmaksu päivän jälkeen juuri osingon verran joka syö jo koko positiosi ja enemmänkin kun verot ottaa huomioon.
Koska osakkeita kannattaa ostaa?
Jatkuvasti. Kun sijoitetaan pitkällä tähtäimellä on hyvin tärkeää hajauttaa oma osake-portfolionsa mahdollisimman tehokkaasti (ajallisesti, toimialakohtaisesti, hinnan mukaan). Tottakai, kun pörssissä alkaa alennusmyynnit kannattaa käydä nappaamassa lempi osakkeet.
Joidenkin sijoittajien strategiaan kuuluu kasvuyrityksiin sijoittaminen ja toisten osinkoa maksaviin osakkeisiin sijoittaminen.