Bitcoin miljonäärit Suomessa 2020

Tiistaina 3.11.2020 julkaistuissa vuoden 2019 verotiedoissa on taas liuta Bitcoin ja kryptomiljonäärejä. Monet näistä miljoonäreistä on alle 30 vuotiaita. Julkiset verotiedot on nähtävillä esimerkiksi IS verokoneessa.

Suomessa on jo usean vuoden ajan uutisoitu uusista nimettömistä miljonääreistä jotka ovat syntyneet kryptovaluuttojen tai teknologiateollisuuden myötä. Uusia yllätysnimiä on tullut myös e-urheilun puolelta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenKryptoilla omaisuuden tekeminen ei ole uusi juttu

Yle haastatteli vuonna 2018 28-vuotiasta miljoonäriä, jolle 500 euron sijoitus Bitcoineihin toi 2 miljoonan euron tulot. Vaatimaton mikkeliläismies sanoo, että hän elää tuloista huolimatta aivan tavallista keskituloisen elämää.

Mies on Juha Paakkunainen, joka sijoitusten kotiutuksellaan nousi Etelä-Savon tuloverotilaston kärkeen. Krypto omistukset oli haalittu vuonna 2011.

Paakkunainen sanoo, että kiinnostui Bitcoineista kun uutissivustot mainostivat uutta valuuttaa, jonka arvo on nousemassa räjähdysmäisesti. Nopeasti hän huomasti, että koko homma perustuu matematiikkaan, olettamuksiin ja tiettyihin sääntöihin.

Vain hänen vaimonsa tiesi Bitcoin-sijoituksista. Muutaman vuoden kuluttua Syksyllä 2017 hän myi kaikki omistamansa Bitcoinit ansaiten yli 1,9 miljoonaa euroa.

Bitcoinien verotus sen sijaan oli melko yksinkertaista. Verottaja oli tyytyväinen 34 prosentin määomaveroon, mutta sen sijaan pankki vaati tarkat dokumentit rahojen alkuperästä.

Ylen haastattelun Paakkunaisesta, Bitcoin miljonääristä lödät tästä.