ETF-rahastojen suosio kasvussa

Nordnetissä korkeimman riskin ETF-rahastot ovat kasvaneet jopa yli 50% vuodessa, kun taas pienimmän riskin salkut ovat tehneet pääosin tappiota omistajilleen.

ETF-rahastojen suosio on ollut vuodesta toiseen tasaisessa kasvussa. Suosio perustuu todennäköisesti instrumentit helppokäyttöisyyteen. Voit sijoittaa rahaa kuukausittain hyvin hajautettuun portfolioon valitsemasi riskintason mukaisesti.

ETF-rahastojen hyödyt piilevät siinä, että kustannukset pysyvät alhaalla kun salkku ei tarvitse aktiivista hoitajaa. Myös rahastojen likvidisyys on suuri plussa.

Nämä rahastot eivät kuitenkaan käyttäydy kuten osakkeet vaikka ne ovatkin pörssinoteerattuja tuotteita. Tavallisesti jos ostaisit isolla pääomalla osakkeita, johtaisi se osakekurssin nousuun. ETF:issä puolestaan suuret ostot tai myynnit eivät vaikuta instrumentin hintaan lainkaan ja vielä vähemmän konkreettisesti yrityksiin joihin ETF:ien kautta on sijoitettu.

Onko ETF-rahasto hyvä sijoitus?

Huolimatta siitä, että muunmuassa Bloomberg kritisoi ETF:ien tehokkuutta jo vuonna 2017 on niiden suosio jatkanut kasvuaan.

ETF on kaikinpuolin hyvä sijoitus niin aloittaville kuin kokeneemmillekkin sijoittajille. Monet sijoittajat pitävät portfoliossaan perinteisen osakkeiden lisäksi myös pörssinoteerattuja rahastoja jotka toimivat hyvin riskin hajauttajana.

ETF:ät ei ole tarkoitettu aktiivisen kaupankäynnin kohteeksi, sillä niiden hinta ei käyttäydy kuten muissa osakkeissa tai johdannaisissa. ETF:ät on tarkoitettu pitkäaikaiseen sijoittamiseen holdaus-mielessä.

On helppoa sijoittaa kuukausittain tietty summa rahaa valitsemiisi ETF-rahastoihin. Voit metäsästää suurempia voittoja korkeammalla riskillä tai tasaisempaa omaisuuden holdaamista pienellä riskillä.

Voittaa mennen tullen pankin perinteiset rahastot

Pankkien rahastoja ei voi edes verrata pörssinoteerattuihin rahastoihin, koska ne eivät ole likvidejä, niillä ei voi käydä kauppaa ja kaikkein tärkeimpänä – ne vaativat aktiivisen salkunhoitajan, joka nostaa kyseisten rahastojen kustannukset aivan liian korkeiksi ollakseen kannattavia.

Rahastot eivät kuitenkaan sovi aktiiviseen kaupankäyntiin vaan passiiviseen holdaamiseen. Jos haluat käydä aktiivista kauppaa pörssissä suosittelemme lukemaan tämän oppaan.