Helsingin pörssi lähestyy kovaa vauhtia kohti tämän vuoden ennätystä

Helsingin pörssi

USA:n horjuva tilanne on rauhoittumassa ja erinomaiset uutiset koronavirusrokotuksista kannustavat sijoittajia riskinottoon.

Helsingin pörssi

Helsingin pörssin yleisindeksi on erittäin lähellä pörssin 2020 vuoden suurinta päätöslukemaa, minkä se saavutti alkuvuodesta. Ennätykseen yltäminen edellyttää noin 1,5% nousun eilisen päivän päätöstasosta.

Helsingin pörssi aukesi tiistai aamuna nousukiitoon. Vain viiden minuutin kaupankäymisen jälkeen yleisindeksi oli 0,6% nosteessa 10 646,87 pisteessä.

Pörssin kymmenen suosituinta osaketta olivat nostaneet arvoaan koko aamun. Joukon kirkkaimpana tähtenä loisti polttoaineyhtiö Neste. Nesteen kurssi oli noussut 1,2% eilisen yläpuolelle 56,14 euroon.

Kasvuyhtiö Titaniumin osakekurssi oli pudonnut 4,5% 12,70 euroon. Tähän vaikutti analyysiyhtiö Inderesin osakkeelle antama suositus.

Inderesin mukaan Titaniumin kurssin lähiaikainen noste on tehnyt osakkeesta hinnakkaan verrattaessa kyseisen osakkeen riskiin ja tuottavuuden suhteen. Tämän takia analyysiyhtiö laski suositusta vähennä-tasolle aikaisemmalta lisää-tasolta. Tavoitehinta kuitenkin pysyi yli 12,00 eurossa.

“Näemme tämänhetkisen kurssitason oivana hetkenä napata voitot kotiin osakkeesta” Kirjoitti Inderes.

Kuitenkin Titaniumin osakevaihto oli aamupäivällä vaatimatonta.

Ylivoimaisesti pörssin suurimassa nosteessa oli ohjelmistöyhtiö Heeros, jonka osakekurssi oli kasvanut 14,7% 5,55 euroon. Osakevaihtoa oli siltikin kertynyt alle 40 tuhannen euron edestä.

Suurista yhtiöistä oli kirkkaimmassa nousussa konepaja Wärtsilä, minkä osakekurssi oli yli 1,8% verrattuna eiliseen päätökseen 8,32 eurossa. Isoin taantuma oli pakkausyhtiö Huhtamäki osakekurssissa, joka oli laskenut yli 1% 43,86 euroon.

USA:n tilanne

Yhdysvaltojen vallanvaihto sekä juuri valitun presidentti Joe Bidenin aikeet nimittää USA:n keskuspankin entisen pääjohtajan Janet Yellenin valtionvarainministeriksi vaikuttavat positiivisesti osakemarkkinoihin maailmanlaajuisella tasolla vähentämällä Yhdysvalloissa tuntunutta epävarmuutta.

Yellen toimi Yhdysvaltojen keskuspankin pääjohtajana 2014-2018. Hän sai pidettyä kaudellaan korot matalana vaikkakin inflaatiopaineet olivat kovat. Tämän vuoksi Yhdysvaltojen talous sekä työmarkkinat selviytyivät sen aikaisesta finanssikriisistä erinomaisesti. Häneen on kohdistettu suuria odotuksia liittyen talouden elvytystoimiin heti kun hän astuu uuteen virkaansa.

Vielä tämänhetkinen USA:n presidentti Donald Trump twiittasi antaneensa tarvittavat valtuudet jotta Bidenin uusi siirtymähallinto pystyy aloittamaan oman toimintansa. Toisin sanoen Bidenillä on nyt pääsy presidentin materiaaleihin ja hän pystyy rekrytoimaan virkamiehiä uuteen hallintoonsa.

AstraZeneca sekä Oxfordin yliopiston ilmoitus jo kolmannesta tehokkaasta koronarokotteesta antavat lisäpuhtia myös osakemarkkinoille.