Kaatuuko Kiinan Evergrande? Mitä tapahtuu, jos näin käy?

Kiina Evergrande

Kiinalainen kiinteistöjätti Evergrande on ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin. Monet analyytikot pelkäävät ja vertaavat tapahtumaa jopa Lehman Brothersiin, joka aiheutti vuosituhannen suurimman finanssikriisin.

Kiinalainen yli 200 000 ihmistä työllistävä kiinteistöjätti Evergrande on ajautunut merkittäviin velkaongelmiin. Yhtiö tunnetaan sen korkeariskisistä sijoituskohteista, joissa velkavivulla pyritään saavuttamaan korkeampia tuottoja.

Kyseessä on yksi maailman suurimmista yrityksistä, nimittäin vuonna 2020 sen liikevaihto oli yli 110 miljardia dollaria, mutta velat ovat paisuneet jo 300 miljardiin dollariin.

Tällä viikolla nähtäväksi jää pystyykö Evergrande suoriutumaan veloistaan, nimittäin jos yritys ei pysty maksamaan velkaeriään 30 vuorokauden kuluessa sovituista päivämääristä voi koko yritys kaatua.

Monet kiinalaiset analyytikot epäilevätkin saako Evergrande kerättyä mistään näin suurta rahoitusta näin lyhyellä varoitusajalla ja vielä sen lisäksi sijoittajat ovat luopuneet toivostaan Evergrande suhteen, yrityksen kurssin sukeltaessa pohjaan.

Kurssi lasku johtuu siitä, että yritys ei ole vielä keksinyt ratkaisua, joka auttaisi keventämään velkataakkaa ja aiheeseen liittyy niin paljon epävarmuuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMitä käy, jos Evergrande kaatuu?

Monet analyytikot ja asiantuntijat pelkäävät pahinta. Jos näin iso liiketaloudellinen instuutio kaatuu, on sillä kauaskantoisia kerroinvaikutuksia.

Samanlainen skenaario nähtiin, kun investointipankki Lehman Brothers, joka vivutti tuottojaan runsaasti, ajautui konkurssiin vuonna 2009. Sen seurauksena työttömyys nousi 10 prosenttia ja sen vaikutukset olivat havaittavissa jopa Suomessa asti.

Nyt sijoittajat pelkäävät samanlaista tapahtumasarjaa, joka voi kiinan kiinteistöjätin myötä lähteä liikkeelle.

Eli pahimmillaan Evergranden konkurssi voi aiheuttaa maailmanlaajuisen taantuman talouteen, jonka vaikutuksia on etukäteen vaikea arvioida.

Voiko laskeviin osakkeisiin sijoittaa?

Monet ovat kuulleet sijoittajista, jotka ovat ottaneet merkittäviä riskejä markkinoiden ollessa epävarmoja.

Nämä rohkeat sijoittajat käyttävät johdettuja sijoitustuotteita apunaan, joissa voi spekuloida hinnan kehitystä tai vaihtoehtoisesti he myyvät osakkeita lyhyeksi.

Lyhyeksi myynnissä sijoittajat myyvät osaketta, jota eivät omista toimeksiantohetkellä. Näin ollen he hyötyvät, jos osakkeen kurssi laskee.

Seuraavien päivien aikana tiedämme varmasti lisää, onnistuiko Evergrande parantamaan likviditeettiä ja näin saamana pienen puskurin velkojen varalle. Joskin tässäkin tapauksessa apu olisi vain väliaikainen.

Parhaat kaupankäyntialustat

5/5

Amerikkalaiset osakkeet 0 € komissioilla

67% piensijoittajien hinnanerosopimustileistä menettää rahaa.

5/5

Suosittu alusta CFD-tuotteisiin

72% piensijoittajien hinnanerosopimustileistä menettää rahaa.