Lämpöpumppujen myynti hurjassa kasvussa 2023

Ilmalämpöpumppu asentaja

Lämpöpumppujen kysyntä on kasvanut hurjaa vauhtia viimeisten vuosien aikana. EU:n ilmastopoliittiset suunnitelmat ja päätökset tuntuvat kiihdyttävän vauhtia entisestään.

Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPU:n mukaan lämpöpumppujen myynti kasvoi viime vuonna yli 50 prosenttia. Pelkästään vuonna 2022 lämpöpumppuja myytiin 196 000 kappaletta.

Näistä 160 000 oli ilmalämpöpumppuja, 19 000 ilma-vesilämpöpumppuja ja maalämpöpumppuja 12 000 kappaletta.

Yksi syy kysyntäpiikeille voi piillä lämmityskustannusten nousussa. Nimittäin lämpöpumput tarjoavat mahdollisuuden pienentää kotitalouksien lämmityskustannuksia. Etenkin öljy, kaasu, kauko, sekä sähkölämmitteisissä taloissa säästöt ovat kaikkein suurimmillaan.

Euroopassa olevat kriisit ovat kuitenkin osaltaan tehneet alasta haastavampaa niin yrittäjille kuin tavaran toimittajille, sillä esimerkiksi komponenttipula näkyy myös ilmalämpöpumppu valmistajien toimitusajoissa.

Tämän lisäksi yritysten on vaikea löytää asentajia ja työvoimaa, joka uhkaa hidastaa alan kehitystä sekä vihreää siirtymää. Koulutusjärjestelmää pitää saada kehitettyä vastaamaan tämän päivän tarvetta sanoo Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:n toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen.

Suomeen on asennettu 1,4 miljoonaa lämpöpumppua, jotka muodostavat noin 20 prosenttia Suomen rakennusten lämmityksistä.

EU:n tavoitteet FIT55– ja RePowerEU:n suunnitelmien mukaisesti lämmityksen sähköistämiseen tarvitaan vuoteen 2030 mennessä jopa 50 – 60 miljoonaa lämpöpumppua, joka tarkoittaa että koko Euroopassa oleva määrä pitää kolminkertaistaa seuraavan 7 vuoden aikana.

Lämpöpumppu on yksi kotitalouksien parhaista investoinneista tutkitusti, siitä kertoo myös Aalto-yliopiston tekemä tutkimus.

Mitä yritykset sanovat?

Haastattelimme tätä uutista varten myös Varsinais-Suomessa toimivaa InEngineering Oy yritystä, joka myy, asentaa ja huoltaa ilmalämpöpumppuja Turun alueella. Heidän mukaansa lämpöpumppuala elää edelleen murrosta, kun vaikutteita tulee joka suunnasta.

He uskovat, että lähes jokainen suomalainen kotitalous tulee hankkimaan ilmalämpöpumpun seuraavan 10 vuoden aikana. He halusivat myös korjata Aalto-yliopiston tutkimukseen liittyviä ajatuksia, joista yksi liittyi keskimääräiseen 3 800 euron investointiin.

Nimittäin tämä summa on yleensä noin 1500 – 3000 euron luokkaa ja siitä voi tehdä vielä kotitalousvähennyksen asennuksen osuudesta, joka tyypillisesti ainakin Varsinais-Suomessa vaihtelee 500 ja 700 euron väliltä.

Lämpöpumppujen kysynnän kasvu on herättänyt myös sijoittajien kiinnostuksen alaa kohtaa, joka näkyy alalla toimivien yritysten arvon nousuna. Etenkin kevät ja syksy ovat erinomaista aikaa näille yrityksille, sillä suurin osa päättää asennuttaa lämpöpumput juuri näinä aikoina.

Suomi on edelläkävijä Euroopan ilmalämpöpumppu markkinoilla, sillä Suomessa on eniten lämpöpumppuja jokaista 1000 kotitaloutta kohden koko Euroopassa.

Sponsoroitu
FI_Free_stocks