Nämä ansat ovat rikastumisesi tiellä!

Miten jotkut henkilöt voivat vaurastua vuosi toisensa jälkeen kun toiset junnaavat paikoillaan omaisuutensa kanssa? Rikastumiseen on todella monta eri tietä. Tällä kyseisellä matkalla on järkyttävä määrä erilaisia ansoja joihin voi kompastua tajuamattaan. Jos et omaa ”talouden karttaa sekä kompassia” päädyt todennäköisesti kulkemaan samaa polkua vuosia eteenpäin ilman, että saat kasvatettua varallisuuttasi.

Alla luettelemme erilaisia ansoja jotka hidastavat sinun omaisuuden kertymistäsi.

Ansa numero 1: Ostat aivan liian kalliin auton.

Auto on suurin yksittäinen hankinta, jolla voit huonolla tuurilla polttaa omaisuutesi ja työsi arvon takaisin nollaan. Tai jos ostat auton osamaksulla, et tällöin voi sijoittaa rahaa eteenpäin mikä toisi lisää rahaa. Tottakai upouuden auton ajaminen tuntuu aivan mahtavalta ja esimerkiksi sosiaalinen status kasvaa, mutta sen tunteen hinta on aivan liian kallis. Mitä enemmän tuhlaat rahaa autoon, sitä enemmän se heikentää omaa talouttasi. Kalliit autot menettävät arvoaan äärimmäisen nopeasti ja niiden ylläpitäminen maksaa huomattavasti enemmän kuin edullisen auton.

Polttoainekulutus, arvoalenema, erinäiset huollot, kalliit vakuutukset, verot, katsastus, korkokulut sekä pesut ja vahaukset. Kun summaat nämä kaikki maksut yhteen, tulee niistä naurettavan korkea kustannus siihen nähden, että pääset liikkumaan. Lisäksi valtio jatkuvasti korottaa kaikkia autoiluun liittyviä veroja, joten tämä lysti ei ainakaan halpene.

Vältä tämä ansa: Jos auto ei ole pakollinen, liiku julkisilla tai pyörällä. Myy autosi jos et sitä tarvitse. Jos auto on pakollinen, yritä etsiä edullinen ja hyväkuntoinen käytetty auto.

Ansa numero 2: Et hallinnoi ”turhia” kuukausittaisia laskujasi.

Internetistä on helppoa tilata palveluita vaikka pilvin ja pimein. Näistä suurin osa on kuukausilaskutteisia ja luultavasti jopa turhia.

Kuinka monessa palvelussa olet kiinni joista maksat kuukausimaksua? Jos et pysty vastaamaan, suosittelemme sinua tarkistamaan asian. Tarkista myös kuinka paljon rahaa sinulla menee näihin palveluihin. 

Sinulla on voinut unohtua jokin palvelu päälle kuukausiksi mitä et edes käytä tai tarvitse. Muutamakin kymppi kuussa kasvaa suureksi rahasummaksi vuosien varrella.

Vältä tämä ansa: Tarkista kaikki kestotilauksesi. Katkaise kaikki turhat palvelut mitä et käytä säännöllisesti. Käy kuukausittain läpi tiliotteesi. Älä jätä kestotilausta päälle ainoastaan sen vuoksi, että saatat joskus käyttää sitä. Aina voit aloittaa uuden tilauksen.

Ansa numero 3: Pelaat uhkapelejä.

Kaikki sen tietävät. Jokainen uhkapeli on suunniteltu niin että palveluntarjoaja voittaa aina. Toisin sanoen, sinä häviät. Rahapelien pelaaminen on kuin heittäisi rahaa vessanpönttöön, et koskaan tule saamaan omiasi takaisin.

Esimerkiksi lottoa joudutaan pelaamaan 2,5 miljoonaa euroa, että se maksaa 1 miljoonan euron voitot.

Vältä tämä ansa: Yksinkertaisesti, älä pelaa mitään uhkapelejä. Jokainen peli on suunniteltu niin, että pelaaja saa endorfiini sekä adrenaliiniryöpyn voiton sattuessa. Tätä edesautetaan lisäämällä hienoja erikoistehosteita pelin voittoihin. Nämä samat kyseiset hormonit koukuttavat esimerkiksi huumeisiin. Uhkapelit ovat periaatteessa oma huumeensa aivoille, jotka eivät ehkä rokota terveyttä vaan taloutta.

Ansa numero 4: Ostat mitä haluat etkä mitä oikeasti tarvitset.

Miten teet ostopäätöksesi? Todella suuri osa ihmisistä tekee ”impulssiostoksia” juurikin alemyynneissä kun saat harhaanjohtavasti ”halvalla tavaraa”. Täytätkö kotisi turhilla tavaroilla, joita et käytä? Jos lopetat turhan tavaran ostamisen huomaat jo kuukausitasolla säästösi. Toinen suuri stoppi estää rikastuminen on hankkia erittäin kalliita ”luksustuotteita”, jossa itse brändi maksaa enemmän kuin laadukkuus, työt, sekä materiaali. Älä koskaan osta tuotteita pelkästään brändin takia.

Vältä tämä ansa: Tee itsellesi päätöksentekoprosessi kaikkia hankintojasi varten ja käytä tätä kaikkien ostosten kohdalla. Lisää esimerkiksi itsellesi kysymyksiä jotka käyt läpi ennen kuin teet ostopäätöksen. Ihminen osaa huijata itsensä kipeäksi pelkästään mielihalun takia. Ole rehellinen itsellesi.

Ansa numero 5: Kilpailet naapurisi kanssa elämäntasosta.

Jos naapurisi kaasutti pihaansa uudella Audillaan, mikä saa sinun autosi näyttämään vanhalta Ladalta, mitä aiot tehdä? Oletko saman tien juoksemassa autokaupoille hankkimaan samantasoisen tai ehkäpä vielä hienomman auton? Tämä vastaus määrittelee rikastumisesi tulevaisuuden.

Sosiaalisen statuksen paineet liittyvät meidän jokaisen elämään esimerkiksi vaatteilla, kulkuvälineillä sekä muilla ”symboleilla”. Nämä seikat varmasti hidastavat tai ehkä jopa estävät kokonaan sinua pääsemästä vauraaksi.

Vältä tämä ansa: Älä lähde kilpailemaan kenenkään kanssa ostosten suuruudesta vaan iloitse muiden menestyksestä ja keskity omaan elämääsi. Nouse oman elämäsi palkintopallille äläkä ole riippuvainen muiden ihmisten hyväksynnästä, äläkä keskity siihen mitä muut ajattelevat.

Ansa numero 6:

Sait juuri suurempi palkkaisen työpaikan ja palkkasi nousi tuhannella eurolla kuussa. Onnittelut! Rupesitko heti etsimään uusia tapoja tuhlata rahojasi? Olitko ostamassa uutta autoa tai ehkäpä katsomassa asuntoa tasokkaammalta asuinalueelta? STOP, mieti hetki. Ovatko nämä hankinnat aivan välttämättömiä? Todella usein vastaus tähän on iso ”EI”, vaikka juuri nousseet tulosi mahdollistaisivatkin ne.

Elintasoinflaatio on äärimmäisen salakavala ansa, jos olet saanut tasapainotettua tulosi sekä menosi tarkasti eurolleen niin tätä tapaa on todella helppo ylläpitää, kun tulot kasvavat. Rikastumisen näkökulmasta kuitenkin olisi fiksua hetkeksi hengähtää ja miettiä voisitko tehdä joitain asioita toisin.

Vältä tämä ansa: Budjetoi menosi vuosikohtaisesti, mitä oikeasti tarvitset tai mihin haluat upottaa rahaasi. Älä muuta tätä kyseistä budjettia hetken mielijohteesta vaikka tulosi nousisivatkin. Laita kasvaneet tulosi esimerkiksi sijoituksiin tai säästöön. Yritä pitää menosi ”vakiotasolla” joka vuosi ja jos tilanne sallii niin pyri alentamaan niitä. 

”Ei ne suuret tulot, vaan pienet ne menot”.

Ansa numero 7: Et tiedä mihin rahasi menevät.

Yritystason normi on se, että kaikkia rahoja seurataan mikroskooppisella tasolla ja menoja pyritään karsimaan jatkuvasti. Kaikki rahavirrat ovat hallinnassa ja niitä seurataan tarkasti. Omassa elämässä tämä on todella fiksua ja loogista. Se mitä et voi laskea, sitä et voi hallita.

Jos koet että omat rahavirtasi ovat sumun peitossa, niin voi olla, että osa rahoistasi menee sellaisiin paikkoihin mistä et saa mitään takaisin. Nykymaailmassa maksetaan aivan liikaa esimerkiksi vakuutuksista, sähköliittymistä sekä internetistä.

Vältä tämä ansa: Katso kaikki menosi kuukausittain. Mieti minkälaiset hankinnat antavat hyvinvointia sinulle ja mitkä eivät. Pyri saamaan kulut mahdollisimman pieniksi sellaisissa paikoissa mistä et saa hyvinvointia ja panosta sellaiseen paikkaan mistä saat. Kilpailuta kaikki sopimuksesi vuosittain, voit säästää pitkän pennin juurikin sähkösopimuksissa ja auton vakuutuksissa.

Ansa numero 8: Pidät säästöjäsi tilillä vaikka voisit sijoittaa ne.

Jos pidät säästöjäsi pankkitilillä etkä sijoita, hidastat omaa rikastumistasi antamalla inflaation vaikuttaa omaisuuteesi. Maailmanlaajuisesti rahaa painetaan päivittäin silmitön määrä, jonka vuoksi rahan arvo tulee laskemaan jatkuvasti.

Kun rahan arvo pienenee, osakkeiden sekä kiinteistöjen arvot nousevat jatkuvasti. Jos pidät kaikki säästöt tililläsi kärsit inflaatiosta ja jäät osakkeiden arvonnoususta nuolemaan näppejäsi.

Vältä tämä ansa: Kun sijoitat, pääset kiinni yrityksien kasvaviin voittoihin. Yrityksien maksamat osingot muodostavat korkoa korolle -efektin ja näin rahalla saat tuotettua rahaa. Sijoitukset kannattaa aloittaa pienillä määrillä rahaa, esimerkiksi sijoittamalla ETF-rahastoihin.

Ansa numero 9: Et pyri kasvattamaan tulojasi.

Menojen leikkaaminen on todella hyvä tapa aloittaa, mutta et sillä miljonääriksi koskaan pääse, Se kuitenkin mahdollista tulojen kasvattamisen. Kokonaisvaltainen tulojen kasvattaminen on ainoa tapa rikastua. 

Jos kävelet ympyrää vuodesta toiseen ilman minkäänlaisia tulevaisuuden suunnitelmia, rikastuminen on erittäin epätodennäköistä. Perustyönteko jollekkin toiselle 8-12 tuntia päivässä on paljon aikaa pois sinulta ja tästä et saa mitään muuta kuin yhden tilisiirron kuukausittain.

Vältä tämä ansa: Kun olet töissä, pyri kehittämään itseäsi sekä mieti kuinka pääset työelämässäsi korkeammalle tasolle. Ota selvää minkälaisia taitoja sekä minkälaista ajattelua tässä työtehtävässä tarvitaan. Rupea ajattelemaan tosissasi näitä kyseisiä taitoja ja kehitä ajattelumaailmaasi kohti tätä työtehtävää. Kun olet päässyt korkeampaan asemaan, älä tyydy siihen. Jatka tätä, kunnes olet huipulla!

Talouskartta & Kompassi

Yläpuolelle listatut ansat mitä olet lukenut ovat erittäin todellisia. Kun todella tutkit näitä vaaroja huolellisesti, pystyt ”sijoittamaan” nämä omalle ajatuskartalle ja välttämään ne.

Kun päätät valita elämänsuunnaksesi rikastumisen, pyri muistamaan nämä ansat. Rikastuminen saattaa viedä vuosikymmeniä ja jokainen harha-askel voi lisätä vuosia tähän matkaan.