Näin varaudut ensi talveen sähkönkäyttäjänä.

Sähkön hinta on heilunut voimakkaasti viime aikoina. Miltä näyttää tuleva talvi? Markkinaraati kertoo että viime viikkojen tilanne sähkömarkkinoilla on ollut hyvin poikkeuksellinen: kaksi ydinvoimalaa oli pois pelistä huollon ja vian vuoksi, Ruotsin ja Suomen siirtoyhteydet olivat huollossa samaan aikaan kun tuuli tyyntyi ja tuulivoimalat hyytyivät.

Tilanteesta ei kuitenkaan kannata vetää talveen mitään muuta johtopäätöstä kuin sen, että tekniset viat sähköjärjestelmässä ovat aina mahdollisia. Kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen kommentoi: kuten olemme pitkään sanoneet, sähköä riittää jos tekniikka toimii.

Aktian Lasse Corinin mielestä sähkömarkkina toimii juuri niin kuin pitääkin. Hinta signaloi kuluttajille milloin kannattaa säästää sähköä ja miten sen käyttöä kannattaa ajoittaa. Se on kaiken lisäksi myös investoijille tärkeä työkalu, pääekonomisti muistuttaa.

Uusi markkinatilanne on myös mahdollisuus monille toimijoille, kommentoi Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen. Kyseessä on iso mahdollisuus ‘early movereille’, jotka pystyvät esimerkiksi joustamaan kulutuksessa kun sähkön hinta on kallista ja hyötykäyttämään sähkön alhaista hintaa tai esimerkiks akuilla tasapainoittamaan.

Tuotantoa on saatu lisää runsaasti Olkiluodon kolmosreaktorin ja lukuisten tuulivoimaloiden muodossa. Sähköä riittää, ja myös tuonnin saatavuus on parantunut. 

 

Sponsoroitu
FI_Free_stocks