Sijoitukset ja kela

Kohta on taas se aika kun opintolainat napsahtavat tilille tai joululahjaksi saadaan hieman pesämunaa. Jos olet ajatellut sijoittamista ja satut opiskelemaan, tiedä ainakin nämä asiat.

Aloitetaan heti kertomalla Kelan rajoituksista. Opiskelijoiden tulot ovat rajattu tiettyjen ehtojen mukaisesti ja näihin tuloihin lasketaan myös pääomatulot joita sijoitukset kerryttävät.

Kuitenkin mielenkiintoiseksi asian tekee se, että Verohallinto näkee asian aivan eri tavalla. Verottaja nimittäin katsoo, että myyntitappiot voidaan vähentää verotuksessa joka puolestaan laskee verotettavien tulojen määrää.

Kela ei kuitenkaan tiedä mitään myyntitappioista ja näin ollen myös menetetyt sijoitukset lasketaan tuloiksi.

Lue opiskelija Nikon tarina, jolta kela vaati opintotukia takaisin.

Jos ostat osakkeita ja myyt ne tappiollisesti Verohallinto tulkitsee tuloksesi 0 euroa. Kela puolestaan näkee omat laskelmansa ja näin ollen myös tappiolliset kaupat johtavat Kelan silmissä tulojen nousuun.

Kuitenkaan koko myyntisummaa ei Kelassakaan oteta huomioon.

Tämä on epäkohta johon oikeasti pitäisi tarttua. On tärkeää saada nuoret kiinnostumaan sijoittamisesta sillä yritykset tarvitsevat jatkuvasti pääomaa investointeihin.

Vaikka olisit myynyt osakkeet tappiollisesti saatat joutua tulorajojen ylittyessä Kelan käytännön mukaan maksamaan opintotuet takaisin korkojen kera, joka on 7,5% eli lähes kulutusluoton hintainen.

Ole tarkka sen suhteen mistä haet informaatiota eri käytännöistä.

Me listaamme alapuolelle tärkeät linkit joihin sinun kannattaa tutustua ennen kuin harkitset sijoittamista.

Opiskelijan tulorajat – opintotukikuukausien määrä vaikuttaa tulorajaan.

Verohallinto – osakkeiden myynnin verotus

Johdannaisissa sijoitustuotteissa verotuskäytäntö on erilainen.